XV. Redovnički dan u BiH

XV. Redovnički dan u BiH

Subota, 22. 9. 2012.

JAJCE: Za grad Jajce i njegove stanovnike subotnje jutro 22. rujna 2012. godine bilo je u svemu posebno. Od ranog jutra grad se zacrnio, ali ne od tuge već od redovničke uniforme. Tog se dana u Jajcu okupilo 250 redovnika i redovnica na obilježavanje 15. Redovničkog dana. Ovogodišnja tema bila je "Vjera u životu redovnika", a organizator je Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH (KVRPP BiH).


Na samom početku zazvali smo Duha Svetoga na nas i na stanovnike ovog kraljevskog grada – Jajca. Pozdravnu riječ uputila je predsjednica KVRPP BiH mr. s. Ivanke Mihaljević, ŠSF koja je otvorila 15. Redovnički dan. Nakon toga nazočnima se obratio zamjenik provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula i gvardijan franjevačkog samostana u Jajcu fra Zoran Mandić. Potom je uslijedilo prvo predavanje na temu: "Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!" (Iv 6,68), a održao ga je dr. fra Marinko Pejić – član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Nakon predavanja uslijedila je rasprava koju je vodio moderator Redovničkog dana fra Mario Knezović, OFM, a potom misno slavlje pod predsjedanjem pomoćnog banjolučkog biskupa mons. dr. Marka Semrena. Nakon objeda krenuli smo u obilazak grada Jajca i njegovih kulturno–povijesnih znamenitosti. Zaustavili smo se kod tornja sv. Luke, crkve sv. Marije – u kojoj je 1461. godine okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Ušli smo i u katakombe – podzemnu crkvu istesanu iz žive kamene stijene, a potom pogledali slapove i vodopad rijeke Plive koja se ulijeva u rijeku Vrbas.

Ovogodišnji Redovnički dan bio je ne samo duhovni i bratsko–sestrinski, već i susret s ljepotama drage nam Bosne. Bog je ovu zemlju obdario s mnogim ljepotama, koje bi bilo šteta neprepoznati. A kad čovjek prepozna ljepotu kutka zemlje koju mu je Bog darovao, ne može ne voljeti je i ne dati se u potpunosti za Boga i za tu Zemlju. Prolazeći uskim ulicama Jajca zapazili smo radost prolaznika zbog naše redovničke prisutnosti. Bosanki čovjek, bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripadao, voli Bogu posvećene osobe! Posvjedočili su to i ovog puta. Stoga su nas priupitali: je li vaša prisutnost znak podrške ovom kraju? Da, ovim susretom željeli smo podržati sve što je lijepo u nama i oko nas.

Nakon obilaska grada vratili smo se u franjevački samostan sv. Luke i župu Uznesenja BDM, u kojem se održavao naš Redovnički dan. Nakon okrjepe slijedilo je drugo predavanje na temu "Slušanje riječi i vjera" a održao ga je dr. fra Ivan Ivanda, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a potom molitva Večernje koju su animirali novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene na čelu s odgojiteljem fra Markom Ešegovićem te zatvaranje Redovničkog dana.

Uz provincijsku glavaricu – s. Admiratu Lučić – radost Redovničkog dana doživjelo je i petnaestak sestara sarajevske Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije koje su bile nazočne. Zahvalne Bogu za ovaj susret, molimo da Njegov Duh dotakne i obnovi sve!

  Vijesti - Sve