Zahvalno hodočašće u Mariju Bistricu 31.8.2019.

Zahvalno hodočašće u Mariju Bistricu 31.8.2019.

Subota, 31. 8. 2019.

“Tko prinosi zahvalu kao žrtvu svoju, taj Boga slavi” (Psalam 50:23)

Na kraju ljetne stanke srcem ispunjeni radošću okupili su se Prijatelji Malog Isusa da pohode Svetište Marije Bistrice i pred njom u svoj svojoj poniznosti polože zahvalu za sve dobivene milosti, blagoslove, aa osobe koje ih okružuju i vode u svakodnevnom apostolatu i životu. Prije pokreta srdačno nam se obratio naš novi upravitelj župe vlč. Ivan Lastovčić te se ispričao što ga obveze priječe da nam se pridruži, ali je pritom, pozvao na naše hodočašće vlč. Željka Faltaka.


Nakon obilnog škropljenja blagoslovljenom vodom krenuli smo s pjesmom prema Svetištu. No, najprije nam je objašnjen program. Uslijedila je okrjepa kolačima, bučnicama i slatkišima jer, Bogu hvala, s nama je bilo i djece. Kako smo se približavali Svetištu, čavrljanje je utihnulo, a autobusom su se prolomile pjesme Mariji. Dolazak se radosno iščekivao. Došavši na odredište uputili smo se u baziliku gdje su nas u svoj svojoj slavi čekali Marija Bistrička sa Sinom u rukama.  Srca su nam zatreperila. Na licu i pokoja suza prožeta oduševljenjem, ljubavi, beskrajnom zahvalnosti,  molitvom i Božjim mirom kao naknada za konačni dolazak pred Majku Božju Bistričku. 

Pod dojmom pristupili smo i Sakramentu pomirenja jer vremena do euharistijskog slavlja je bilo. U to vrijeme pridružio nam se velečasni Željko Faltak. U 11.00 sati započelo je Euharistijsko slavlje i to prekrasnom procesijom. Slavljem je predvodio vlč. Dominik Pleše u koncelebraciji s nekoliko svećenika hodočasnika među kojima je bio i naš vlč. Faltak. U trenu nas je zahvatila potpuna predanost Slavlju i molitvi Gospodinu. Prepuna crkva disala je kao jedno. Naša dugogodišnja članica PMI gospođa Marica Maceković se unatoč svim svojim teškim bolestima nije dala omesti te se pridružila našem hodočašću i kada je to zahtijevala liturgija revno stajala rame uz rame, pratiti s nama svaki korak i na tomu smo Gospodinu jako zahvalni, jer nam je svojim primjerom pokazala kako se i osobnom žrtvom iskazuje ljubav i zahvala prema Bogu i Mariji. 

Obogaćeni Božjom Riječju i okrjepljeni Kruhom Nebeskim, te blagoslovom nakon euharistijskog slavlja uputili smo se na zajednički ručak. Dok smo hodali prema obližnjem restoranu ulicom su se prožimali radosni dječji glasovi dok su odrasli u tiši prebirali utiske po svom srcu. Tu i tamo čuo bi se šapat kako je bilo prekrasno i Bogu hvala na ovom hodočašću. U restoranu nas je čekao stol, a mi PMI čekali smo trenutak kada ćemo našoj predragoj časnoj sestri Kristini uputiti riječi hvale i zahvale za sve što je učinila za nas župljane i što je ona za nas značila sve ove godine unatoč njenoj protivštini tj. skromnosti. Svojim primjerom života punog krjeposti, poniznosti i velikodušnosti prema najmanjima obogatila je naše živote i pomogla nam u potpunosti doživjeti ljubav prema bližnjima po uzoru njihova utemeljitelja Sluge Božjega  Josipa Stadlera s Malim Isusom u središtu cijelog djelovanja. Božja Providnost uzela nam je časnu sestru Kristinu i uputila u krajeve u kojima treba pronositi Riječ Božju i ljubav prema najmanjima. Neka joj Gospodinov Put bude preplavljen zdravljem, blagoslovom i svim potrebnim milostima. Bogu smo zahvalni na svom ovom vremenu koje smo proveli zajedno i uvjereni smo da ćemo se još vidjeti. Svi smo jednoglasno odlučili da ćemo se posjećivati. Uručili smo joj prigodni dar kao uspomenu na župu sv. Ivana Krstitelja. Tijekom ručka zahvali su se pridružili članovi Marijine Legije te vlč. Željko Faltak. Sada već prostorom, nabijen emocijama, zazvonili su tanjuri i tako preusmjerili emocije na ručak, barem nakratko, ali spasonosno jer bi svi zaplakali. 

Nakon ručka uslijedila je pjesma i druženje. Bilo je i vremena prošetati po središtu i kupiti si nabožne predmete i(li) neizostavne medenjake te popiti kavu ili sok. Kao posljednja etapa hodočašća bila je posjeta Samostanu karmelićanki u kojima je naša časna sestra Kristina provela dio mjeseca srpnja u pripremama za vječne zavjete. Susret je bio u njihovoj kapelici u kojoj mogu dolaziti posjetioci a one su odijeljene rešetkom. Cijeli prostor odisao je posebnim mirom, tajanstvenim mirom. Sestru karmelićanku Gabrijelu dočekali smo pjesmom “Krist jednom stade na žalu” i ta pjesma zazvučala je još veličanstvenijom nego što to biva u uobičajenim prilikama. Jednostavno posebno. Sestra Gabrijela nam je ukratko objasnila o Redu te smo imali prilike je pitati sve što nas zanima. 

Oko pola pet poslije podne sve sestre su se okupile na molitvu na kojoj smo mogli i mi prisustvovati. Molitva iz brevijara popraćena je pjevanjem. Među nama nije bilo nikoga tko je ostao ravnodušan na njihovo pjevanje. Čak su i djeca pozorno slušala i jednostavno uživala kao i mi odrasli. Nakratko smo se odijelili od našeg materijalnog života te s njima ušli u beskrajno toplo prostranstvo u kojemu prebiva Gospodin. Srca su nam odjednom bila zarobljena mirom, blagoslovom i neopisivom čežnjom za Gospodinom. 

Bogu hvala na ovom iskustvu! No, došlo je vrijeme odlaska i u tišini smo se zahvalili sestri Gabrijeli i ostavili ih u molitvi. Krenuli smo prema autobusu pomalo si posvješćujući da je to kraj današnjeg hodočašća, ali i našeg pozdrava sa časnom sestrom Kristinom. Nekako se nikome više nije žurilo kućama. U autobusu smo molili krunicu i gotovo je sigurno da je svatko od nas u srcu utkao sestru Kristinu u molitvu. Pronicljiva i skromna kao i uvijek sestra Kristina je odmah po završetku Krunice animirala djecu i odrasle da pjevaju te tako skrenula pažnju sa sebe kako to ona inače i radi. 

Stigli smo u Zagreb, u Novu Ves i pomalo su krenuli zagrljaji. Ti zagrljaji i pritajeni jecaji sve su govorili. Grla su nam bila stegnuta. Ovo nije zbogom i ovo nije rastanak za nas. Tješimo se da ona, naša živuća Gospodinova uljanica je samo posuđena za neko vrijeme i da će nam se vratiti. Nas nekolicina koliko nas je ostalo ispratili smo je pogledom jer smo znali da tog trenutka nosi svu bol koju u svojoj skromnosti nije željela pokazati. Hvala Ti, Gospodine, na našoj sestri Kristini, na svemu što nam je dala, a sve bespogovorno na tvoju Slavu. Molimo Tebe Gospodine i Majka Božja Bistrička, čuvajte je i blagoslivljajte na Putu za kojeg je nedavno položila svoj vječni zavjet. Mi te nećemo zaboraviti i na svakom susretu utkat ćemo te u molitve i u naš rad za Gospodina. 

Sveta Marijo Bistrička moli za nju!
Svi arhanđeli i anđeli molite za nju! 
Sveti Ivane Krstitelju moli za nju!

Gabrijela Kosović-Sviben, animator PMI
Župa sv. Ivana Krstitelja, Nova Ves, Zagreb

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve