Završile duhovne vježbe

Završile duhovne vježbe

Subota, 27. 7. 2019.

Nakon pet dana sabranosti ,pobožnosti,molitve, meditacije, razmatranja, adoracije i  sv. Mise, završile su duhovne vježbe održavane od 22. 7. do 27. 7 u duhovnom  centru „Djeteta Isusa „ u Livnu. Započele su zazivom Duha Svetoga, a završile zahvalom Bogu „Te Deum“. 


Uoči početka duhovne sabranosti sve pristigle sestre (33) pozdravila je novoizabrana provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan, poželjela obilje milosti Duha Svetoga i preporučila u molitve Družbu, Provinciju, zajednice iz kojih dolazimo i nju osobno. Voditelj je bio don Đulijano Trdić, svećenik iz Rijeke.

Teme o kojima smo razmišljali bile su širokog spektra, tako da je svaka sestra mogla birati ono što bolje odgovara njenoj duhovnoj zrelosti i potrebi duha. Početna „Svetost-trajna ljepota, Znaci da je Bog s nama“, „Mnogo ljubi kome je mnogo oprošteno“ sadržaji prvog dana dali su naslutiti da je redovnički poziva dar Duha Svetoga osobi, koju On nadahnjuje i vodi u vršenju Božjeg plana sa svakom ponaosob, a također i ljepotu suradnje s Božjom voljom i planom kojeg za svaku od nas ima. Svetost je imperativ, a svaki čovjek ima svoj vlastiti put posvećenja. O suradnji s Duhom Svetim i poslušnošću Njegovim nadahnućima ovisi savršenstvo svake osobe. Dok  živimo u svijetu koji zahvaća sekularizam, nije lako prepoznati nadahnuća, a još ih je teže slušati. Upoznali smo prepreke na tom putu, a i lijek za njih. Ono što je čovjeku najteže jest upoznati samog sebe, svoju nutrinu, te priznati samom sebi istinu o sebi.  Nutarnji afektivni neredi otežavaju nam put ka savršenstvu, suočavanja s njima i borba protiv tih nereda: ljubomore, srdžbe, osvete, licemjerja, nepraštanja, emocionalne nečistoće, manipulacija, usamljenosti, sijača kukolja zahtjevan je i težak rad. Jedino snagom i pomoći Duha Svetoga kojeg nam dariva Otac u izobilju, možemo nadvladati navale svijeta i tijela. Bez molitve, sakramenata, Euharistije, pobožnosti Majci Božjoj i štovanja Isusa u Presvetom sakramentu, na ovom putu sigurno ostajemo gubitnici. Samo uz Božju pomoć, koju nam daje preko svoga Duha, možemo uz padove i posrtanja rasti u poniznosti, ljubavi, vjeri i krepostima.

„Vi ste svjetlo svijeta“ ljepotu ovog određenja doživjeli smo 25. 7. kada su zajedničkoj sv. Misi i euharistijskom klanjanju bili nazočni i Prijatelji Malog Isusa iz Livna. Vidjevši njih u kućnoj kapeli u nama se pojavila emocija zahvale za njihovu  privrženost i pobožnost  Malom Isusu. Sestre među njima zaista su bile „svjetlo“, pa se spontano u srcima javila molitva: „Isuse, zbog ovih ovdje i svih gdje naše sestre žive i djeluju, nemoj dopustiti da se to svjetlo ugasi!“

Pjevanje pod sv. Misom i adoracijom animirala je s. M. Mirta Lišnić, dok je ljepotu svetišta svojim umjetničkim darom i iskrenom požrtvovnošću obogaćivala s. M. Dolores Brkić. Sestre koje su se svakodnevno izmjenjivale u predmoljenju, raznolikim melodijama  pjevanja himni i psalama uljepšavale su zajednički molitvu. Za raznoliku tjelesnu okrepu uspješno su brinule s. M. Sandra Midenjak, s. M. Nevena Cvitanović i s. M. Ines Marić.

Zadnji dan sestre su otputovale u Drvar, gdje je bio blagoslov zemljišta za novi pastoralni centar. Opširniji opis može se pročitati OVDJE.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve