Dom za stare i nemoćne osobe “Sveti Josip”

DOM SVETI JOSIP U VITEZU

„Ni u starosti, kad posijedim, Bože, ne zapusti me, da kazujem mišicu tvoju naraštaju novom i svima budućima silu tvoju, i pravednost tvoju, Bože, koja seže do neba, kojom učini velika djela. Bože, tko je kao ti!“
Psalam
71,18-19

Povijesne crtice 

U čast Isusovog 2000-tog rođendana Sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) započele su graditi dom za stare i nemoćne osobe na imanju zvanom Hankompanija. Davne 1907. godine posjed je kupio nadbiskup Josip Stadler, sada  sluga Božji, kako bi  na njemu sestre mogle uzgajati  hranu i tako skrbiti za djecu i starije osobe izložene duševnim i tjelesnim trpljenjima. Tako je Crkva po dr. Josipu Stadleru štitila dostojanstvo  nejaka i nemoćna ČOVJEKA na početku i na kraju njegova životnoga luka. Crkvu, samostan i cijelo  imanje, učinio je zadužbinom, sve je posvetio svetome Josipu, glavi Isusove obitelji. Upravo na tom teološkom i povijesnom tragu obiteljskoga života, posvećenja, sukladno i pouzdanja,  građen je i blagoslovljen Dom sveti Josip. Blagoslov je podario Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski 18. srpnja 2009. Svečanosti su nazočile brojne redovnice, podupiratelji gradnje te prijatelji misije sestara Služavki Maloga Isusa. Sa zahvalnošću su se prisjećali stogodišnjeg hoda časnih sestara  i brojnih postignuća. 

Unutar ovdašnjega Doma osnovana je zajednica sestara SMI da u suradnji s uposlenicima i volonterima brinu o duhovnim i tjelesnim potrebama starijih nemoćnih osoba. Ustanova je registrirana pri Općinskom sudu u Travniku uz suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK. Sestre kao službenice Crkve, dobrotvorno djeluju, doprinose boljitku osoba treće životne dobi na ovim prostorima. 

Nadahnuće

Svetu, životodajnu  poruku Božje Riječi, dobrano preslikanu i u socijalnom nauku Crkve, Utemeljitelj Družbe je ugradio u Pravila življenja zajednice sestara SMI. Stožerna im je značajka teološka bogolikost siromaha i služenje u stavu prigibanja i pratnje. Potrebe nejakog i  nemoćnog, nezaštićenog čovjeka postaju imperativ u programima djelovanja Stadlerove duhovne obitelji. U naznačenoj avanturi služenja,  sestrama brižno postavlja za uzor svetu Isusovu obitelj, te obitelj bogobojaznoga Tobije. U njima su zastupljene sve generacije, raznolikost likova i odnosa. Neopozivo preporuča svetoga Rafaela Arkanđela  kao sigurnog vođu, pratioca, te  lijek u potrebama duše i tijela na životnome putovanju. 

Misija

Ustanove sluge Božjega Josipa, po osobama koje u njima rade, utjelovljuju njegove herojske kreposti u bezuvjetnoj brizi i ljubavi prema starijem, bolesnom i nemoćnom čovjeku; one se mogu sažeti u bitna poslanja:

 • Svestrano se zalagati za spasenje duša služeći se molitvom, svetim sakramentima, redom, pomirenjem i promicanjem čovjekova dostojanstva. 
 • Što zauzetije odgovoriti na potrebe duše i tijela bolesnih, usamljenih starih osoba kojima iz mnogostrukih razloga nedostaje vlastita obitelj, poticati dobrotvorne odnose u novim uvjetima življenja vezanim uz ustanovu doma. 
 • Njega nemoćnih osoba je više od posla i zadatka. To je poslanje – misija. Stoga uprava Doma potiče na kršćansku dobrotvornost, volontiranje, darivanje vremena, a nadasve  srdačnu profesionalnost djelatnika.

Tri razineusluge naše ustanove 

1. Stambena razina:

 • Dom može primiti sedamdeset osoba u dvokrevetne ili jednokrevetne sobe.
 • Građen je  po standardima i normativima struke.
 • Prilagođen  je pokretnim, polupokretnim i nepokretnim osobama.
 • U svakoj sobi je kupaonica, wc, terasa, telefon i tv antena, a opremljena je i namještajem prilagođenim bolesnicima.
 • Uz kvalitetan smještaj u sobama Dom nudi i druge važne prostore kao što su: kapelica, blagovaonica, dnevni boravci, ambulanta, radionice, kuhinja, prostor za higijenu rublja.
 • Visoku kakvoću življenja Domu pruža prekrasna zelena oaza mira na šetnicama po perivoju  kao i blagi dašak  hrastova gaja.

2. Duhovna razina:

 • Dom je prikladan za osobnu i zajedničku molitvu, slavlje svete mise i drugih sakramenata.
 • S naročitom pažnjom osoblje upriličuje sakrament bolesničkog pomazanja za dostojanstveno praćenje umirućeg, ujedno i palijativna briga u skladu s kršćanskim pogledom na život (završetak ovozemaljskog života i prijelaz u vječni).
 • Osobe u domu, prema svojim mogućnostima, mogu kvalitetno provoditi vrijeme u međusobnom razgovoru i zabavi, u razgovoru s prijateljima i bližnjima za vrijeme posjeta. 
 • Novonastali suživot u domu njeguje se na temelju kršćanskih vrijednosti bratstva i sestrinstva djece Božje. Blagdani i osobni spomendani su osobita prilika radosnog druženja.

3. Razina medicinsko-zdravstvene njege: 

 • Tim medicinskog i duhovnog osoblja zadužen je za blagotvornu njegu na nivou primarne zdravstvene zaštite. 
 • Našim stanovnicima kuće  na raspolaganju je stručna pomoć kroz 24 sata. Te iskusne osobe vode brigu o liječničkoj kontroli, propisanoj terapiji, njezi, osobnoj higijeni, kao i o higijeni prostora i odjeće i opreme,  te o tjelovježbi, radnoj terapiji, kvalitetnoj dijetalnoj prehrani – sve sa svrhom olakšanja brojnih tegoba bolesti i starosti svakoga stanovnika doma. 

 

„Bože, ne zabaci me u starosti: kad mi malakšu sile, ne zapusti me!“
Psalam 71,9

 

 
 

Galerija slika: