s. M. Anita (Ana) Rajić

(rođ. 13. V. 1943.  -  + 1. X. 2018.)

Na spomendan Svete Male Terezije, 1. listopada 2018. godine, okrijepljena svetim sakramentima, preminula je u 75. godini života i 54. godini redovništva, u Kantonalnoj bolnici u Zenici naša draga sestra M. Anita - Ana Rajić

Slavlju svete mise zadušnicu, u srijedu, 3. listopada 2018. godine u 13 sati u crkvi Svetog Josipa – samostan Sveti Josip u Vitezu, predsjedao je pomoćni biskup Pero Sudar u koncelebraciji sa fra Velimir Bavrka župnikom iz Viteza i velikim brojem svećenika Vrhbosanske nadbsikupije. Misnome slavlju kao i samome pokopu sudjelovala je rodbina naše drage pokojne sestre Anite i naše s. M. Genoveve Rajić, te sestre naše Provincije i Družbe predvođene Vrhovnom glavaricom s. Marijom Banić. Osim sestra iz zajednica naše Provincije Bezgrješnog začeća BDM, ispraćaju i oproštaju od pokojne sestre Anite nazočile su i sestre drugih redovničkih zajednica i vjernici župe Vitez. Pri završetku misnoga slavlja u ime sestre Genoveve Rajić, riječ zahvale i oproštaja sa sestrom Anitom izrekla je s. M. Admirata Lučić – kućna glavarica u Domu Sveti Josip u Vitezu.

Nakon misnoga slavlja, u 14 sati, svi su u procesiji pošli na groblje Dubravica u Vitezu. Na odru pokojne sestre Anite u ime provincijske glavarice s. Maria-Ane Kustura, riječi oproštaja uputila je tajnica i savjetnica s. M. Kristina Adžamić. Obrede pokopa vodio je župnik fra Velimir Bavrka. Zemni ostaci naše pokojne sestre Anite, položeni su u grob na Dubravici, gdje ostaju čekati ponovni Kristov dolazak i uskrsnuće mrtvih. Počivala u miru Božjem!

 

Oproštaj od sestre M. Anite Rajić

Draga naša Časna Majko, poštovani oče biskupe Pero, poštovani župniče, dragi svećenici i sestre svih zajednica, poštovana rodbino sa našom dragom s. Genovevom, i odsutnim preč. Bosom, draga braćo i sestre! U ime naše provincijske glavarice – s. Maria-Ane Kustura koja je bolešću spriječena biti ovdje s nama i uputiti nam riječi ohrabrenja, kršćanke blizine i nade u ovom trenutku žalosti u kojem se opraštamo od naše drage s. Anite koja je završila ovozemaljski hod i preselila se u nebesku domovinu. Prenosim vam kršćansku sućut i zahvalnost sestre Provincijalke i svih sestra Služavki Maloga Isusa što ste došli moliti s nama za našu pokojnu sestru Anitu, prenosim zahvalnost svima koji su nam pismenim putem iskazali sućut i kršćansku blizinu.

Opraštajući se od naše drage s. Anite želim s vama podijeliti nekoliko crtica iz njezina života.                                           

Sestra Anita se rodila 13. 5. 1943. god. u mjestu Studenčica kod Konjica, župa Solakova Kula, od oca Jakova i Ivke Rajić. Od braće i sestara prva se ohrabrila poći putem duhovnog poziva. Nakon nje isto su učinili brat Boso i seka Ruža -  naša s. Genoveva.

Kao 13 godina djevojčica hrabro je odgovorila Bogu na njegov poziv i odlučila poći u nepoznati Zagreb, kako bi tamo stupila u Družbu sestra Služavki Maloga Isusa. Bilo je to 16. 8. 1956. godine. Nakon dolaska u Družbu sestre ju šalju u Samobor da tamo završi osmogodišnje školovanje. Poslije osnovne škole vraća se u Zagreb – na Maksimir i nastavlja srednju školu. Nakon srednje škole stupila je u novicijat Družbe sestara SMI u Zagrebu na Kraljevcu. Na prve zavjete pripremale su ju dvije sestre učiteljice: sestra M. Genoveva Sobota i s. M. Ema Levaković. Prve redovničke zavjete položila je na svetkovinu Velike Gospe 15. 8. 1964. godine u Zagrebu  na Kraljevcu. Dodijeljene su joj prve službe koje su bile različite, usklađivane sa potrebama samostana u Dubrovniku i Splitu – samostan Svete Ane, te kasnije Splitske Bogoslovije. Prva redovnička iskustva stjecala je od 1964. do 1969. godine najvećim dijelom u Splitu. Doživotne zavjete položila je na svetkovinu Velike Gospe, 15. 8. 1970. godine  u Zagrebu na Kraljevcu, pred vrhovnom glavaricom majkom Maristelom Goić.

Svojim  životom obogatila je našu redovničku zajednicu i Vrhbosansku crkvu. Sebe je ugradila u našu povijest doprinosom i radom u našim zajednicama: Doboju, Sarajevu, Prozoru, Čardaku, Lug-Brankovićima, Maglaju, … u poslovima upravljanja i vođenja zajednice, te raznim poslovima redovničkog domaćinstva. Posebni pečat ostavila je među djecom koju je poučavala vjeronauk u školama: Lug-Brankovići, Gromiljak i Ozimica, te pastoralnim radom  u župama: Gračanica, Neum, Letnica, Studenci, Lug-Brankovići, Maglaj i Žabljak. Mnogima je pomogla na putu do Isusa.

Zadnje dvije godine, od 25. 10. 2016., provela je u samostanu Svetoga Josipa u Vitezu, gdje su joj sestre pružale potrebnu pomoć i njegu pri liječenju i podnošenju teke zloćudne bolesti. Bile su to dvije godine strpljivog i hrabrog podnošenja bolesti i svjedočenja predanja u Božju volju, njegovu milost i pomoć. Sve do zadnjeg časa 1. listopada 2018. godine, kada je na Svetkovinu Svete Male Terezije prestalo kucati srce naše sestre Anite.

Hvala Vam, draga naša sestro Anita za sve dobro kojim ste nas obogatila, hvala za svjedočanstvo ustrajnosti u služenju Isusu.  Nedostajat će nam Vaša blizina i susreti koje ste s nama dijelila, ali nas tješi nada u ponovni susret. Vjerujemo da sada uživate radost susreta s  nebeskim Ocem i nebeskim Zaručnikom svoje duše, te s našim dragim Utemeljiteljem i pokojnim sestrama.

Neka Vam je laka zemlja ove Dubravice, nekadašnjeg Polja Svetog Josipa blagoslovljenog od našeg dragog oca Utemeljitelja – sluge Božjega nadbiskupa Stadlera.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine i svjetlost vječna neka joj svijetli! Počivala u miru Božjem!

s. M. Kristina Adžamić

Groblje Dubravica, 3. 10. 2018.

 
 
  Nekrologij - Sve