s. M. Karmen (Marija) Žuljević

S. M. KARMEN (MARIJA) ŽULJEVIĆ

(Vojnić-Gardun, 4. 11. 1963. – Split, 14. 10. 2019.)

 

˝Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.˝ (Iv 11,19-27).

U toj vjeri s. M. Karmen Žuljević je živjela, u njoj je u prometnoj nesreći preminula i preselila u kuću Oca nebeskoga. Nastavljamo živjeti sa s. M. Karmen očima vjere i duše, tragovima i vezama neprolaznog i vječnog.

Na mjesnom groblju u Košutama, 16. listopada 2019., sahranjena je naša s. M. Karmen Marija Žuljević, koja je preminula u teškoj prometnoj nesreći na staroj kliškoj cesti, 14. listopada u jutarnjim satima, vraćajući se sa seminara za medicinske sestre, koji se održao u kući Betanija na Velom Lošinju od 11. do 13. listopada. Preminula je u 56 godini života i 35. godini redovništva.

Nagli prekid jednog plodnog života zatekao nas je nespremne za oproštaj od jedne ljubazne, smirene i drage osobe. Ovaj događaj stavio nas je u stanje preispitivanja vlastitog života i životnih vrednota. Njezin rad s bolesnicima, godine života i mladenački elan, nisu dali naslutiti da se takav život može naglo ugasiti. Gospodinu su poznati svi naši putovi. On njima ravna, vodi nas i upravlja s nama, samo mi to nekada zaboravimo. Zbog toga se zatečemo kad nas Gospodin iznenadi svojim pohodom, bilo nas, naše najbliže ili naše znance. Tako nas je Gospodin i ovih dana stavio pred ispit savjesti: koji su nam prioriteti, kako živimo, što radimo, čime ga slavimo? Iznenadna smrt naše susestre, za koju smo mislili da još dugo može raditi na slavu Božju, potakla nas je na misao: jesmo li spremni za susret s Njime?, - nakon sprovoda razmišlja i zapisuje s. M. Laudes Bosančić na stranici Provincije. Veličanstveni ispraćaj s. M. Karmen, ljudskim očima gledano pokazao je svu ljepotu redovničkog poslanja. Brojni svećenici, naše susestre iz svih zajednica koje su došle oprostiti se od naglo prekinutog života, pacijenti i njezine kolegice i liječnici iz službe u splitskoj bolnici, rodbina, prijatelji i mještani Trilja, Garduna i Košuta, članovi DPMI-a iz Dugopolja i  župe Gospe od Pojišana iz Splita, pokazali su koliko je vrijedan jedan redovnički život u njihovim očima, - zaključuje u svom razmišljanju s. M. Laudes. 
Sprovod je obavljen u 16.00 sati, sa Svetom Misom zadušnicom u župskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Košutama, a nakon toga je s. M. Karmen sahranjena u samostansku grobnicu na mjesnom groblju u Košutama.

Svetu Misu i sprovodni obred predslavio je župnik Trilja i dekan cetinskog dekanata don Stipe Ljubas s pobudnom homilijom. Župnik don Stipe je pročitao i sažalnicu generalnog vikara splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslava Vidovića, kojom je prenio izraze sućuti i zahvale splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića. U koncelebraciji je bilo četrdesetak svećenika. Pjevanje je predvodio župni zbor i sestre pod ravnanjem s. M. Mirte Lišnić. Crkva je bila dupkom puna vjernika, naših sestara, sestara iz više redovničkih družbi i veliki broj svećenika.

Nakon svete pričesti, u svoje osobno ime i ime svih sestara splitske Provincije Sv. Josipa, od s. M. Karmen se oprostila provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan. Izrazila je duboku sućut i sestrinsku blizinu sestrama s. M. Karmen: Anđi i Nadi i s. M. Marini, te ostaloj rodbini. Zahvalila je svima koji su je došli ispratiti na vječni počinak, župniku don Stipi Ljubasu koji je predslavio Misno slavlje, don Tomislavu Topčiću župniku u Košutama i svim nazočnim svećenicima za bratsku svećeničku blizinu. Zahvalila je svima koji su molitvom, putem poruke i poziva izrazili sućut. Iznijela je glavne podatke iz života s. M. Karmen. Svoju oproštajnu riječ izrekao je i župnik Košuta don Tomislav Topčić.

 

Oproštajna riječ provincijske glavarice s. M. Terezije Pervan, 16. 10. 2019.

˝... Dok su zvona na crkvama zvonila i pozivala na molitvu Anđeoskom pozdravu širila se tužna vijest u našem samostanu, smrtno je stradala časna sestra kod Klisa. Pitale smo se i mi sestre u samostanu Svete Ane: tko je, čija je, kako se ništa ne zna? Ubrzo smo dobile vijest koja nas je ostavila bez daha, da je to naša draga s. M. Karmen.

U svoje osobno ime, i u ime sestara Služavki Malog Isusa splitske Provincije Sv. Josipa, izražavam sućut i sestrinsku blizinu, sestri Anđi s obitelji, našoj s. M. Marini, Nadi s obitelji, tetama Jaki i Ani s obiteljima, te ostaloj rodbini i znancima.

Sestra M. Karmen (Marija) Žuljević, rođena je 4. studenoga 1963. u Vojniću-Gardunu, od oca Ivana  i majke Anđe rođene Projić. Uz dobar kućni vjerski odgoj temelje vjere je dobivala i u župskoj crkvi na Gardunu i Trilju. Osnovnu školu je pohađala u Trilju. Obitelj se preselila u župu Trilj, gdje su sagradili obiteljsku kuću. Otac je dosta mlad umro, a majka je brižno nastavila odgajati djecu, uz rad u tvornici ˝Cetinka˝. Marija s. M. Karmen je kao djevojčica češće dolazila u naš samostan u Omiš i u susretu sa sestrama, kako je 10. veljače 1999. napisala u svom Osobniku, osjetila je poziv da bude redovnica.

U Družbu sestara Služavki Malog Isusa je došla nakon završene osnovne škole 4. rujna 1978. godine. U kandidaturi je bila u samostanu Omišu, a zatim u samostanu Sv. Ane u Splitu, gdje je pohađala srednju zdravstvenu školu, usmjerenje medicinska sestra, koju je završila s odličnim uspjehom 31. svibnja 1982. godine. U novicijat je ušla 14. kolovoza 1982. u Dubrovniku. Privremene redovničke zavjete je položila 15. kolovoza 1984. godine u samostanu u Dubrovniku, a doživotne 15. kolovoza 1990. u jubilarnoj godini 100. godišnjice osnutka Družbe, u katedrali u Sarajevu.

Nakon položenih privremenih redovničkih zavjeta radila je kao medicinska sestra u staračkom domu u našem samostanu u Dubrovniku, zatim u Omišu kod djece s poteškoćama u razvoju, u Metkoviću kod starica smještenih u našem samostanu. Godine 1992. primljena je kao medicinska sestra za rad u Kliničkom bolničkom centru u Splitu, gdje je 27 godina radila na odjelu neurokirurgije. Uz posao je završila i višu medicinsku školu. Jedno vrijeme je živjela u samostanu u Krilu Jesenica, zatim u samostanu na Bačvicama. U radu s bolesnicima dolazi do izražaja njezin prirođeni smisao. Bila im je bliza svojim toplim osmjehom i radosnim duhom.

Draga sestro, hvala ti za veliko srce koje je kucalo za mnoge ljude u potrebi. Hvala ti za majčinske ruke koje su njegovale i rane privijale mnogim bolesnicima, za usne koju su upućivale riječi ohrabrenja i nade u vječni i neprolazni život. Hvala ti što si bila Veronikin rubac kojim si brisala suze i znoj s bolnog lica bolesnika i patnika na odjelu. Svjedočila si milosrdnog Spasitelja u svakodnevnici svog života. U svom Osobniku rukopisom si 1999. godine zapisala, da nakon završene srednje medicinske škole stalno radiš s bolesnicima, i svjedočiš: ˝Taj je posao bolan i zahtijevan, ali pruža ispunjenje i radost. ... Najviše me pogađaju tuđi problemi i patnje... Najveći su mi poticaj hrabri i strpljivi ljudi, također i oni koji imaju razvijenu svijest i spoznaju i ljubav. Uz njih se lakše ide.˝  

Nakon nedavno preuzete službe provincijske glavarice s. M. Karmen često me znala hrabriti i upućivala mi duhovne poruke, kako riječju tako i slikom, uvijek s pogledom prema vječnosti i zagledanosti u Krista. Napisala mi je: „Stvorena si za nešto posebno. Bog te je izabrao. Slušaj Gospodina u svom srcu. Bog te ljubi i misli na tebe u svakoj sekundi tvog života“. Draga s. M. Karmen, tvoja djetinja duša često je dolazila do izražaja i u slici, kao i u slici anđela koji vodi dijete za ruku, koju sam od tebe primila. Vjerujem da te je tvoj anđeo doveo u vječnost, gdje više nema ni tuge ni jauka ni boli, da već sada s njime svome Stvoritelju pjevaš svojim lijepim glasom s anđeoskim korovima pjesmu i diviš se ljepoti neba u društvu Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, Blažene Djevice Marije, svih svetaca.

Hvala svima koji su došli ispratiti našu sestru na vječni počinak. Hvala časnoj majci s. M. Mariji Banić, vrhovnoj savjetnici s. M. Vedrani Krstičević. Hvala župniku Trilja i dekanu cetinskog dekanata don Stipi Ljubasu koji je predslavio misno slavlje i uputio riječi utjehe, kao i don Tomislavu Topčiću župniku u Košutama, koji je dugi niz godina bio bolnički kapelan u KBC u Splitu i imao lijepu suradnju sa s. M. Karmen, te svim nazočnim svećenicima za bratsku svećeničku blizinu. Hvala sestrama naše Provincije, grupi sestara Sarajevske Provincije, kao i brojnim sestrama svih redovničkih zajednica koje djeluju u Splitu. Od srca hvala svim djelatnicima KBC Firule u Splitu, osobito osoblju s odjela neurokirurgije, s kojim je s. M. Karmen radila. Hvala svima koji su došli na sprovod, kao i onima koji su željeli, ali nisu mogli doći. Hvala s. Ivi Despotušić milosrdnici i s. Zori Penava Službenici Milosrđa, koje su nas dočekale na patologiji kao dva anđela u bjelini, kao i djelatnicima patologije. Hvala svima na molitvi, suosjećanju i blizini.

Hvala svima koji su putem sms poruke i telefona izrazili sućut: provincijskim glavaricama naše sarajevske i zagrebačke Provincije s. M. Mariji-Ani Kustura i s. M. Petri Marjanović, časnoj majci sestara Dominikanki s. Jakici Vuco, provincijskim predstojnicama školskih sestara franjevki u Splitu i Mostaru s. M. Andreji Nazlić i s. M. Zdenki Kozina, voditeljici povjerenstva za medicinske sestre pri Konferenciji viših redovničkih poglavara s. Mirjani Tomašević.

Našu s. M. Karmen prepuštamo Božjem milosrđu i ljubavi. Duboko vjerujemo da ju je očinski primio u svoj nebeski zagrljaj i da se s njime raduje u rajskoj slavi. Molimo za njezinu plemenitu dušu u ovoj Svetoj Misi da joj oprosti sve možebitne ljudske slabosti, jer je svom dušom i srcem za života nastojala biti Božja, biti predana u službi Bogu i bližnjima.

Draga sestro, hvala ti za divna svjedočanstva milosrdne ljubavi, koja si pružala u bolnici tako i izvan bolnice, što mnogi posvjedočiše ovih dana. Počivaj u naručju svoga Stvoritelja. Budi nam zagovornica u nebu. Amen!˝

Nakon Misnog slavlja sprovodna povorka se u procesiji uputila na mjesno groblje uz crkvu, na kojem se nalazi i samostanska grobnica sestara Služavki Malog Isusa. Radovi na grobnici su nedavno završeni, a s. M. Karmen je prva sestra Služavka Malog Isusa koja je u nju sahranjena. Sprovodne obrede je predvodio župnik Košuta don Tomislav Topčić.

Draga s. M. Karmen počivaj u miru Božjem! Duša Ti se raja nauživala! Moli Isusa i Majku Mariju, da nam udijele milost duhovne obnove u Provinciji i nova duhovna zvanja.

s. M. Maneta Mijoč

 
 
 

Galerija slika:

  Nekrologij - Sve