Subota, 2. 12. 2017.

Hvali dušo moja Gospodina

Drage sestre,

pred nama je vrijeme adventa ili spomena Božjega silaska na zemlju radi našega spasenja. To je vrijeme naše priprave za poseban susret s Miljenikom duše. U svakom novom danu On nam dolazi u susret, ali je Božićposeban spomen na Njegov prvi dolazak.


Blažena Djevica Marija, Službenica Gospodnja, po čijoj je poslušnosti Riječpostala tijelom, postala je i naša Majka. Prije Božića častit ćemo je na blagdan njezina Bezgrješnog Začeća. Bog je njezino biće otkao milošću prema mjeri svoga Sina. Ni sjena grijeha nije dotakla vjeru u njezinoj duši, zato je mogla izdržati sva iskušenja, kroz koja je prolazila, kao i njezin zaručnik sveti Josip. Bog je sebe samog utkao po ljubavi u Djevicu Mariju za sav ljudski rod. Velika joj je djela učinio, zato je ona cijeloga života svetila Ime njegovo. Magnificat je otisak njezine duše. Ono što je Marija učinila pristankom: „Neka mi bude po Tvojoj riječi“, postaje nama trajna zadaća provjeravati, drži li božanska nit na okupu cjelinu tkanja našega bića. Kako je dobro imati takvu Majku za uzor i zagovornicu, utočište i prijateljicu. Ona nas prati kroz život i čeka povratak svoje djece kao mama. Zalutamo li, tražit će nas, kao nekoćIsusa. Ona ne odustaje od nas. Po njoj se dogodio susret neba i zemlje. Danas i nas vodi k Isusu i potiče da ga slušamo, slijedimo i izvršimo svoje poslanje na zemlji.

Dođi, Gospodine Isuse, trebamo Te. Bez Tvoje pomoći ne možemo te naći. Prvo trebamo krenuti od obraćenja, koje započinje u pozornosti srca na Tvoju riječ. Ako danas Tvoj Glas poslušamo pronaći ćemo Te u sebi i onima pored sebe, u što nam je teško povjerovati. Božji dolasci su različiti. Toliko puta se izgubimo u traženju Boga živoga, a naš život se broji na danas. Samo danas je pred nama. Danas krenimo na put koji vodi do Djeteta preko srca svakoga bližnjega.

Susret s Bogom i bližnjim događa se u srcu i pamti se kao sretan ili bolan. Svi živimo od svagdanjih susreta s nadom za ponovni. Ako želimo i molimo da susret s Isusom mijenja naš život, dogodit će se. On vjeran ostaje. Uvijek više primamo od Gospodina nego dajemo. Ako svednevice s Njime živimo u prijateljstvu, bit ćemo blagoslov jedna drugoj u koje su i svi uključeni. Većdanas možemo učiniti dobre stvari. Danas možemo biti strpljive, susretljive, ugodne u razgovoru, tihe i pozorne za Božju riječ. Vrlo nam je potrebna krjepost blagosti.

Nama i svijetu oko nas kao da izmiču dobre stvari i želimo umjesto sebe mijenjati okolinu. Često nas sitnice zasmetaju i odvode u srditost i nepoželjna raspoloženja i tada nismo sposobne rasuditi dobro i odbaciti zlo. Koliko nam je potrebno bdjeti nad vlastitim mislima i srcem i u razumijevanju prihvaćati sebe, kako bismo onda mogle razumjeti druge. Uspjeh je podići se više puta nego što smo pali. Ova izreka nas upućuje na uvijek novo dizanje i radosno darivanje svojega života Bogu. Ono je najljepša stvar na svijetu. Ako se u duši zagledamo kako nam se Isus svakodnevno daruje na oltaru i tu sreću nosimo u sebi, ništa nam ne bi trebalo biti nemoguće. Naša jedina sigurnost je da nas Bog bezuvjetno ljubi. Čeznimo za blagim i poniznim srcem, s Isusom ga možemo promijeniti. Održavajmo vjerno prijateljstvo s njim u molitvi i sakramentima. Tko je i u malom vjeran, vjeran je. U pravednosti ćemo napredovati ako sebe stavimo na mjesto bližnjega, a njega na svoje. Isus želi da budemo male u svojim očima i vjerne u nasljedovanju njegova života. Danas krenimo putem koji vodi u Betlehem.

Svjetlost svijeća i molitve obasjala vam put do svete Obitelji.

Srdačno vas pozdravlja u Isusu

s. M. Petra Marjanović
provincijska glavarica

  Vijesti - Sve