Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu Srijeda, 10. 10. 2018.

Pod geslom „Brani i nas, Majko zlata, budi nama u pomoć...“, Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i redoviti hodočasnički dan, proslavljen je u ponedjeljak, 8. listopada 2018. u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. 


Nadahnuća čašćenja nebeske Majke toga hodočasničkog dana predvoditelji svih pet Misnih slavlja, na kojem je sudjelovalo više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske od Dalmacije do Međimurja, crpili su iz primjera najvećega sina te župe i grada, rođenoga i krštenoga u toj župi prije 175 godina, a prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera u godini njegovih jubileja. Na svim se Misama molilo za njegovo što skorije uzdizanje na čast oltara u Crkvi. Kako je to bio i Dan neovisnosti molilo se posebno i za domovinu. Na dopodnevnoj Misi u 8.30 mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera iz Sarajeva govorio je o Stadlerovom odnosu prema Gospi, koju je on toliko ljubio, dok se na Misi u 10.30 osvrnuo na Stadlerovu ljubav prema domovini, naglasivši da nam on svima može biti primjer kako se cijeni i voli domovina.

Posebno je svečano bilo na središnjoj hodočasničkoj Misi, koju je u popodnevnim satima predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Uz domaćeg župnika Ivana Lenića i još pet svećenika sustavio je izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Luka Marjanović.

„Nadahnimo se danas primjernim pouzdanjem i žarkom ljubavlju ovoga velikana vjere i Crkve - sluge Božjega Josipa Stadlera u nasljedovanju Isusovih stopa, zatim osobitom pobožnošću prema Bezgrješnoj Djevici, čega je također izričaj ova slika iznad oltara, koju je kao zahvalni dar poklonio svojoj rodnoj župi i crkvi krštenja, kao i njegovoj ljubavlju prema svome hrvatskom narodu danas kada slavimo Dan hrvatske neovisnosti te molimo usrdno za njegovo što skorije uzdizanje na čast oltara u svetoj Crkvi“, rekao je u pozdravnom govoru župnik Lenić.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić promišljao je o slobodi koju je Bog dao čovjeku kao svom suradniku te posebno molio Gospu da nam pomogne da Božju riječ živimo i vjerodostojno je svjedočimo. Za primjer je stavio nadbiskupa Stadlera, koji je u onim teškim vremenima, pomogao ljudima svoje nadbiskupije da budu svjesni svoga korijena, svoga identiteta i krsne milosti, ustvrdivši da nam i danas takvih velikana duha treba, koji će, kako je ustvrdio, istinski čovjeka osloboditi od straha, vratiti mu povjerenje u Boga, stvoriti mu u srcu raspoloživost da Bog po njemu djeluje.

Iskazao je svoju radost zbog povezanosti Đakovačko osječke nadbiskupije te Stadlerova rodnog grada s Vrhbosanskom nadbiskupijom istaknuvši da je to za sve veliki Božji dar. Podsjetio je na veliku i važnu ulogu, koju je Gospa odigrala, da mogu slaviti Dan neovisnosti, upozorivši pri tom na opasnosti današnjih ideologija koje otimaju slobodu. Pozvao je vjernike da od Gospe uče kako u ovim vremenima i prostorima s Bogom surađivati. „Nema koristi od kukanja, time nećemo ništa promijeniti. Promijenit ćemo samo ako budemo vjerodostojni i ustrajni u krsnoj milosti, ako Božju riječ čujemo, prihvatimo, živimo i vjerodostojno je svjedočimo, u bilo kojem našem zvanju. Zato nije dovoljno samo Gospu moliti, nego od nje smo pozvani učiti kako biti poučljiv Božjoj riječi. Hrvatski narod neće propasti ako se Božje budemo držali. Želim u nama probuditi tu svijest da smo Božji suradnici, da ćemo Božju vršiti, jer samo tako ćemo mijenjati ovu klimu koja je bolesna, ovo javno mnijenje koje truje, krade nadu. Mijenjat ćemo snagom vjere snagom pouzdanja i predanja u Božje ruke. Neka nam u tome pomogne naša nebeska Majka ovdje čašćenja kao Gospa Brze Pomoći“, zaključio je nadbiskup Puljić.

Na kraju Mise uz pjesme i litanije nebeskoj Majci u procesiji su s Gospinim kipom obilazili prošteničku župnu crkvu. Pred križem su bivša vrhovna poglavarica družbe Služavki Maloga Isusa s. Radoslava Radek i sadašnja s. Marija Banić predmolile Stadlerovu molitvu predanja Gospi. Potom je kardinal predmolio molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Slavlje je pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek. Preuzeto: (kta/b.l.)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve