Duhovna obnova mladih Dobojskog dekanata Nedelja, 30. 3. 2014.

Na poziv župnika vel. Josipa Jelić Sestre SMI iz Gromiljaka s. Ružica Ivić i s.Danica Bilić organizirale su duhovnu obnovu za mlade Dobojskog dekanata, koja je odražena u subotu 29. i 30 ožujka 2014.g. u svetištu sv. Leopolda Mandića u Maglaju. Bilo je prisutnih 45–ro mladih iz župa: Lug Brankovića, Doboja, Žabljaka i Maglaja.Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Jozo Batinić župnik sa Cera. Obnova je bila posvećene mladima i PMI –a, kako slušati i osluškivati Božje poruke, kako živjeti i čemu se nadati? „Slušaj Izraele .....“ govori Bog Vaš! To je prva zapovijed koju Bog upućuje Izraelskom narodu. Brzo klonemo na putu dobra, jer sve nas zbunjuje želeći druge kopirati kazao je vlč. Jozo Batinić.


Postavio je pitanje mladima: Tko nam je uzor? Bog nas je stvorio na svoju sliku i dao nam slobodu, ali slobode nema bez odgovornosti. Bog nije htio ni robove ni robovlasnike od nas nego slobodne sa srcem koje se otključava samo iznutra kome i kada hoćemo. To srce samo ti otvaraš u savjesti svoga srca živeći po Božjim Zapovijedima primijetio je vlč Batinić.

Bog nam s Križa progovara „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“. To je objava Boga s križa. Isus nas voli radi nas samih i nemamo se čega bojati. Ne tražite i ne idite za krivim idolima i idealima, jer oni u nama stvarju depresiju. Jedini naš ideal i uzor je Isus koga trebamo slijediti rekao je vlč. Batinić.

Nakon predavanja Mladi su postavljali pitanja o strahovima koji se javljaju u njihovim životima. To je bio poticaj za pripravu sakramenta svete ispovijedi i svete mise koju je predvodio vlč. Jozo Batinić u suslavlju župnika vlč. Josipa Jelić i đakova vlč. Olivera Jerković. Mladi su molili križni put koji je predvodila s. Danica.

Župnik vlč. Josip Jelić sa svojim suradnicima PMI-a, pripremio je za sve bogati roštilj, a nakon toga bio je sportski program u parku svetišta sv. Leopolda Mandića. 30. ožujak, na četvrtu korizmenu nedjelju svete mise je imao vlč. Marko Majstorović ekonom iz travničkog sjemeništa povodom prikupljanja pomoći za tu instituciju. U svojoj propovijedi kratko je prikazao povijest sjemeništa koje danas broji 43 sjemeništarca. Da tu instituciju doživljavaju kao svoju potakao ih je da mole za duhovna zvanja i da ne budemo duhovni slijepci. Svojim sviranjem i pjevanje liturgiju su uzveličale s. Ružica i s. Danica, a nakon mise imale su susret sa PMI-a. Svoje svjedočanstvo poziva ukratko je iznio sjemeništarac Zvonimir Šuker.

Župnik Josip Jelić zahvalio vlč. Marku Majstoroviću, sjemeništarcima, PMI-a, sestrama Služavkama Maloga Isusa na suradnji, vlč. Jozi Batinuć za duhovnu obnovu mladih, te ostalim župljanima koji su pomogli na bilo koji način da župa uistinu doživi duhovnu obnovu.

s. Ružica Ivić

  Vijesti - Sve