Hodočašće PMI-a u Sarajevo Utorak, 1. 7. 2014.

{image:1:large}

Od Splita do Livna, put Travnika do Viteza prema Sarajevu u srce Sarajeva, zatim preko Jablanice do Mostara, zatim do Međugorja te u Split natrag … Od Srca k srcu i natrag … Bogata putovanja našeg hodočašća u prijateljstvu s Isusom i nas Prijatelji Malog Isusa međusobno sa sestrama, sve zbog ljubavi Srca Isusova, isplatilo se …!


Ove godine, 28. lipnja sestre Služavke Malog Isusa obnovile su Posvetu Presvetom Srcu Isusovu, a prije 40 godina stavile su svoju Družbu pod zaštitu Njegova Srca. Sestre i mi Prijatelji Malog Isusa započeli smo hodočašće u crkvi sv.Križa u Splitu na svetkovinu Srca Isusova. Misno slavlje predslavio je msgr. Marin Barišić zajedno sa župnikom don Ivanom Sučić i tajnikom Frankopanom.

Liturgijsko slavlje uveličao je zbor sv. Križa među kojima ima članova PMI-a, pod vodstvom s. Eduarde Marić.

Nadbiskup je u svojoj propovjedi, koja je bila posebno nadahnuta, istaknuo kako zajednica sestara SMI-a nastavlja širenje ljubavi Presvetog Srca Isusova te je ta ljubav sposobna gledati ljudsku bijedu, duhovno i materijalno siromaštvo, te u svakom čovjeku gledati Malog Isusa koji je potreban pomoći i pažnje. Vaša Družba upravo čini taj pohod ljudima u potrebi, riječi su poticajno upućene sestrama i nama Prijateljima, njihovoj produženoj ruci.

Nakon mise i svečanog blagoslova PMI-a krenuli su u Sarajevo pod iskusnim vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić. Putnici – hodočasnici su bili iz: Župe sv.Križ Split, sv. Spasa Split, Gospe od Pojišana Split, Druge gimnazije Split, Dugopolja, Dicma (Krušvar), Krila Jesenica, Omiša, Šestanovac, Ciste Velike. PMI-a iz Metkovića i Vrgorca u Sarajevo stigli su sa svojim sestrama i sestrama iz Dubrovnika. Uz PMI-a iz Splita bile su još i sestre: Rebeka, Terezija, Maneta i Danka.

U našem autobusu osjećala se posebna atmosfera, kao da smo blagoslov mogli doticati, uz predivnu animaciju s. Dolores; stil poticajno duhovnog govora, pjesme, molitva, anegdote. Iskusna putnica i komunikator za sve generacije, budući da je bilo svih uzrasta i profila PMI-a.

Sretni smo bili također uz „živu enciklopediju“ sluge Božjeg Josipa Stadlera, s.Manetu Mijoč koja nas je tijekom puta do Sarajeva upoznala sa mnogim nama još nepoznatim činjenicama i detaljima o Stadleru.

Moramo spomenuti i sigurnu vožnju našeg vozača Josipa Prološčića.

Ne osjetivši daljinu puta već smo stigli do našeg duhovnog centra Kuće Djeteta Isusa u Livnu gdje nas je srdačno dočekala s. Sandra Midenjak te s. Nevena i s. Ines. U kapeli smo pjesmom pozdravili Malog Isusa te izmolili molitvu za duhovna zvanja naših sestara. U prelijepoj atmosferi, oazi mira i Božje prirode, okrijepili smo tijelo ručkom koje su nam od srca priredile sestre koje su zračile te na nas ostavile predivan dojam. Tu nam se pridružila gđa. Janja Jurić, PMI-a iz Livna. Nastavili smo put zahvalni Utemeljitelju Stadleru za ovu Družbu sestara.

Travnik smo prebirali panoramski pa novo osvježenje bio nam je susret sa sestrama Sarajevske provincije u Vitezu. Pitali smo se „Bože, kako su časne pune duha, mira i radosti iako je već poslijepodne i ništa nisu umorne?“; sestra Emanuela, Andrea i tako redom … „Bog je čudo!“,uvjerili smo se u riječi naše voditeljice Dolores. Put nas je vodio po našem programu do Vrela Bosne, u predivnoj Božjoj prirodi. Slava Stvoritelju!

Osvježeni viđenom ljepotom, nastavili smo put do našeg hotela koji je smješten u mirnoj oazi od vreve i buke u blizini Svetišta Gospe na Stupu. Poslije večere prohodočastili smo do Gospine crkve te u večernjoj idili svjetla uz žubor vode pred velikom Gospinom špiljom u dvorištu, molili smo krunicu s nakanama svake desetice… Slijedeći dan nakon doručka posjetili smo Nadbiskupski dvor u Sarajevu u kojem je živio veliki Stadler. Ulazeći na vrata osvijestili smo sebi kako su tu dolazili siromasi i potrebni i svi su imali mjesta u srcu Stadlera. Nikoga nije odbio, svih je odjenuo, nahranio, utješio …

Ušli smo u kapelu u kojoj je on crpio veliku snagu i milost. Srdačno nas je opet dočekala nova služavka Malog Isusa, s.Marija Filipović, koja nas je osvježila svojom dobrodošlicom. Imali smo milost da nam je svoju pastirsku riječ uputio i kardinal Vinko Puljić, nasljednik velikog Stadlera. Kako doći u Sarajevo, a ne pohoditi ovo sveto mjesto?! Svi su bili ponaosob dirnuti ovim darom, posebno sestra Rebeka.

Slijedila je šetnja do Bogoslovije i Katedrale gdje smo se u miru i tišini pomolili na Stadlerovom grobu. Zatim smo prošetali kulturno-povijesnim središtem Baščaršijom.

U deset sati ponovno smo u Stadlerovoj katedrali posvećenoj Srcu Isusovom, gdje je započeo duhovni program kojeg su pripremile novakinje sa svojom magistrom. U znak sjećanja na ovaj dan, svi mi nazočni u Katedrali, SMI-a i PMI-a, dobili su dar poruku, kao poticaj na život predanja Srcu Isusovu. Slavlje Sv.mise preslavio je sa još tri svećenika mons. Ivo Tomašević. Sestra Admirata Lučić pročitala je pismo-poruku od pape Franje. Vrhovna glavarica Družbe, sestra Radoslava Radek svih je pozdravila i izrekla nadahnute misli o Utemeljitelju i njegovu štovanju Srca Isusova.

Nama, PMI-a, sad je još jasnije Stadlerovo geslo „Imaj srce …“.

Prikazne darove darovali su i prinosili sestre i PMI-a.

Mi iz Splita posebno smo bili ponosni jer je predstavnik mladih PMI-a bio Zrinko Ančić, a malih PMI-a Ivan Pavao Durdov koji je želio darovati tekst Hvalospjeva ljubavi. On je čudo od djeteta. Pjevao nam je tijekom puta zadivljujućim glasom, izrekao svoja mala iskustva djeteta Božjeg te predvodio Krunicu Milosrđa Božjeg. Mons. Tomašević između vrlo poticajnog sadržaja propovijedi je rekao: „Svi smo pozvani biti svjedoci božanske ljubavi, gladnoga nahraniti, bolesnog pohoditi, tužnog utješiti …“ Pozvao je također sve na molitvu za Mir … jer baš ovaj dan pred sto godina tu u Sarajevu započeo je I. svjetski rat.

Nakon pričesti sestre su obnovile posvetu Srcu Isusovu, te smo se svi uputili na grob Stadlera gdje smo izmolili molitvu za proglašenje blaženim, a na koncu zaorila je himna Družbe. Utihnulo je sve … U tišini su se nizale osobne molitve sestara i prijatelja upućene svome Stadleru.

Naš neumorni fotograf Borko Gunjača, PMI-a iz Splitske provincije sve je detaljno pratio kamerom i zabilježio foto aparatom. Po završetku euharistijskog slavlja, sestre i PMI-a nastavili su u KŠC sv. Josipa druženje za ručkom. Na koncu, u Crkvi Kraljice Krunice uz pjesmu i blagoslov uputili su se svojim domovima slijedeći dalje svoj program.

Od Stadlerove katedrale pedeset splitskih PMI-a krenuli su udobnim autobusom prema Jablanici za predah te zatim preko Mostara, uz rijeku Neretvu i lijepu prirodu stigli do Međugorja. Na Blagdan Srca Marijina došli smo Majci reći svoju djetinju riječ… Molili smo krunicu svjetla, hodočasteći do postaje do postaje, moleći Svjetlo Kristovo za najpotrebnije. Uputivši Majci Mariji osobne molitve pred Gospinim kipom u crkvi u smiraj dana krenuli smo prema Splitu, u atmosferi odjeka srdaca što su nam svjedočili pojedini PMI-a u autobusu, bilo riječju, bilo pjesmom. Srca su progovorila te smo prikupili dar za kupnju školskih knjiga potrebnoj djevojci N.K.

U ljepotu i blagoslovljen ovaj hodočasnički put ugrađeno je puno iskustva darovanog od Boga, molitve, odricanja, zalaganja …

Svi smo dobili najljepši dar – mir, radost, veće zajedništvo i neizrecivu snagu.

Sestra Dolores nam je rekla u različitom kontekstu tijekom puta: „Tako to biva lijepo i blagoslovljeno kad si PRIKA SA ISUSOM…“

Biti u Njegovu Srcu i Njega čuvati u svom, ima li većeg dara i blaga?!

Vesna Mamić i Zrinka Ančić, Split

  Vijesti - Sve