Ljubav koja je stvorila i združila Subota, 17. 2. 2018.

U subotu 17. veljače 2018., četrdeset djevojaka 6., 7. i 8. razreda osnovne škole iz Vrgorca, Metkovića (župa sv. Ilije i sv. Nikole) i Opuzena okupilo se u župi sv. Stjepana u Opuzenu na duhovnu obnovu. Duhovnu obnovu je vodila s. Jelena Marević u suradnji sa s. Marinelom Delonga i s. Dulcelinom Plavša.


Kroz ovu duhovnu obnovu razmišljali smo o riječima iz sv. Pisma: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična”, kazao je Bog. I tako je bilo: “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih”  (Post 1,27). Razmišljajući o ovom retku sv. Pisma, pokušali smo razumjeti Boga koji je Ljubav i koji u ljubavi stvara čovjeka i ispunja ga svojom ljubavlju, ali i potrebom da i on sam, participirajući Božju ljubav, ljubi. 

Čovjek je rođen kao djelo i slika božanske ljubavi, koja poziva na život da se može darivati, da i drugi mogu sudjelovati u sreći koju donosi zajedništvo.Sama činjenica da se rađamo kao muškarac ili žena pokazuje našu ograničenost; znači da sami nismo dovoljni, nego da smo stvoreni za drugoga, za susret, za dijalog. Ljubav, koja je u Bogu, širi se kako bi nas sve obuhvatila. Ljubav po svojoj prirodi želi stići do svih.

Tako je i s ljudskom ljubavi. Kad nekoga volimo, osjećamo da nam je lakše voljeti sve ljude. Koji želi sve za sebe, sve gubi. Posvetiti svoju ljubav u znaku Kristove ljubavi, znači priznati da je ona odgovor na jedan poziv, kojim nas Otac poziva da postanemo Njegovi suradnici radi zajedništva i života.

Uslijedio je rad u grupama u kojem smo nastojale razmišljati o prijateljstvu, ljubavi, vrijednosti muškarca i žene u Božjim očima, te ljepote njihovog međusobnog odnosa koji je ispunjen ljubavlju prema Bogu i čovjeku.

Nakon rada u grupama upoznali smo se s likom i djelom Sl. B. Josipa Stadlera, te životom i radom sestara Služavki malog Isusa.

Izmolivši sa sestrama srednji čas, okrijepile smo i svoja tijela zajedničkim blagovanjem u dvorištu koje je ispunjalo i grijalo sunce, a kroz zajedništvo, priču i smijeh blagovali smo pizzu i kolače koje su nam pripremile vrijedne mame.

Okrijepljene, analizirale smo rad u grupama te još više u zajedništvu produbile svoja razmišljanja.

Nakon našeg duhovnog rada i druženja, uputile smo se u župnu crkvu sv. Stjepana prvomučenika gdje smo imale Euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik don Hrvoje Dragun, a na kojem nam se pridružila i s. Marjana Cvitanović. Don Hrvoje nam je kroz propovijed uputio prigodne riječi i još jednom potaknuo djevojke na razmišljanje o ljepoti i važnosti djevojke koja sebe duhovno izgrađuje u zajedništvu s Bogom i bližnjima.

Nakon Euharistijskog slavlja, djevojke su se razišle sretne, zadovoljne, duhovno okrjepljenje i obogaćene novim spoznajama i prijateljstvima. 

Za ljepotu i uspješnost ovog susreta zahvaljujemo župniku don Hrvoju Dragunu, s. Marineli Delonga, s. Dulcelini Plavša, s. Marjani Cvitanović i s. Vedrani Krstičević.

Kao poruku naših razmišljanja ovog dana možemo reći:

Djevojko, dopusti sebi da te Bog osvoji. Poput tebe, Bog je otajstvo velike vrijednosti koje zaslužuje da Ga se traži. A On će se otkriti onome tko iskreno traga za Njim…. Želim da budeš rame uz rame s Bogom, kako bi ti On mogao pomoći.

s. J. M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve