Maksimir u bojama… Četvrtak, 7. 7. 2022.

Osvanuo je dan dugo očekivane posjete pročelnice Društva Prijatelja Malog Isusa s. M. Kristine Maslač našoj zajednici PMI sv. Jeronima u Maksimiru! Teško je obostrano uskladiti slobodno vrijeme, tako da smo nekoliko puta pomicali datum dolaska, no ovaj puta je datum 7.7.2022. oživio! Trebalo je ovo naše malo stado sakupiti u vrijeme godišnjih odmora, sa svakim razgovarati, svakoga ponovo podsjetiti, dogovoriti za detalje podijeljenih zadaća, uređenja prostora, koji je bio zatrpan stvarima iz župne kuće koja se u potpunosti obnavlja po pravilima restauratorskog zavoda......Sve je to bila radost, a ne napor! Kako je naše Društvo Prijatelja bogato sa starijim, bolesnim članovima, koji nisu u mogućnosti dolaziti na susrete, zadatak mi je bio da im duhovno približim susret i razlog susreta! Oni u zahvalnosti uzvračaju molitvom, i veliki su nam blagoslov! Uvijek su o svemu obavješteni i to im je velika radost jer se osjećaju ravnopravnim i korisnim članovima Društva!

S. Kristina, pročelnica DPMI, stigla je u prisustvu s. M. Zrinke Šutalo i mlade djevojke Petre Maslač, kao pomoć u osmišljenoj radionici. U radosti međusobnog pozdravljanja, slijedio je i mali agape koji nas je oslobodio onog službenog stava, i opuštena srdačnost je nastupila i ispunila prostor! S. M. Tihana Strancarić, srdačnim je riječima pozdravila pročelnicu s.Kristinu i s. Zrinku Šutalo koja je brinula da svojim fotografskim aparatom zabilježi važne trenutke susreta! I animatorica Marija, pridružila se srdačnim riječima pozdraviti drage goste, i ukratko rezimirala djelovanje Društva, ali i ponudila mjesto animatorice mlađim članovima, na što je jednoglasno dobila odbijenicu...Da bi gostoljubivost bila na djelu, nastupilo je spontano i skromno uzajamno darivanje, i radost zahvale!
A da nam vrijeme ne pobjegne, krenuo je onaj zanimljivi dio radionice sa rekvizitima, koji su dali privlačnost temi susreta!

Boje i platno čekaju i zovu svakoga da se izrazi bojom i pokretom, i umah je platno igralo igru razigranih poteza i boja...Sveukupno smo se složili da oslikano platno odaje radost boja i pokreta! A boje progovaraju..., pa tako žuta boja dočarava simbol sunca, očinstva; crvena simbolizira život, ljubav, strah, ljutnju...; zelena vegetaciju, travu, buđenje, tišinu, odmor, nezrelost... itd.

Slijedio je zanimljivi dio povezanosti boja sa Statutom Društva i njegovim člancima.. kao na primjer: članak Statuta br.16. boja je molitve, čl.19. boja brižnosti, čl. 20. boja medija, itd.

Igra velikom platnenom kockom, dala je draž igre s porukom... Svaka je strana površine imala nedovršenu poruku koju je nadopunjavao član koji je primio bačenu kocku u stavu okrenute plohe prema licu. Svatko je pamtio svoju poruku kao poticaj djelovanja u Društvu... Kažu da slatko ide na kraju, pa je tako svaki član dobio na poklon bombon u boji, a boja je predstavljala zadaću koju će svatko pamtiti u poticaju zadaće do idućeg susreta kroz godinu dana...

Kaže izreka da sve što je lijepo kratko traje, tako je i naš susret završio poklonom ruža za one, koji su u prethodnom i slijedećem tjednu slavili rođendan!

No, najvažniji dio uslijedio je u crkvi s klanjanjem pred Presvetim i svetom Euharistijom koja je bila vrhunac radosti toga dana...

Ne znam da li je ostala primječena jedna mistika povezanosti susreta i mise?! Naime, na početku susreta s.Kristina je pripremila riječi Večernje molitve na ariju pjesme "Sva ljubavi mi Isuse" i, gle čuda, upravo je ta pjesma odabrana da ju pjevamo za vrijeme pričesti...Slučajno?! Ne, Gospodin nam uvijek progovara... Tko ima uši, neka čuje!  

Marija Lukač, animator DPMI sv.Jeronim,
Maksimir

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve