Održan susret sestara predstojnica Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Utorak, 10. 5. 2022.

U nedjelju, 8. svibnja, na Stadlerov dan, u samostanu Egipat i sjedištu Provincije započeo je susret sestara predstojnica Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije BZ BDM. Ovogodišnja tema susreta bila je „Ekonomija u službi karizme i poslanja“.

Susretom je predsjedala vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Maloga Isusa s. Marija Banić. Na samom početku sve nazočne sestre predstojnice iz svih zajednica predvođene sestrom provincijalkom Anom Marijom Kesten pozdravila je časna majka s. Marija i uputila poticajne riječi. Riječi dobrodošlice svim sestrama uputila je provincijalka s. Ana Marija i predstavila program dvodnevnog rada. Slijedila su izvješća sestara predstojnica u kojima su predstavile duhovni rast u zajednici, karizmatsko poslanje svoje zajednice, rast u sestrinskom i ekonomskom stanju svoje zajednice.

U poslijepodnevnim satima svećenik vrhbosanske nadbiskupije i crkveni pravnik vlč. Ilija Marković predstavio je sestrama Smjernice Kongregacije za ustanove Posvećenog života i Družbe Apostolskog života „Ekonomija u službi karizme i poslanja“. Nakon iscrpnog predavanja, vlč. Ilija je bio na raspolaganju sestrama za sva pitanja vezana uz navedenu temu.

Uz rad sestre su proživjele dan Gospodnji u duhu oca Utemeljitelja sl. Božjega Josipa Stadlera  sudjelujući na molitvi krunice i nedjeljnoj večernjoj Svetoj misi u Katedrali Presvetog srca Isusova koja je bila na nakanu proglašenja blaženim sl. Božjega Stadlera- Svetu misu predslavio je župnik vlč. Oliver Jurišić. Ovo je bila posebna prigoda za sestre da budu više uz grob svoga Utemeljitelja i da mole.

Drugi dan susreta sestara predstojnica nastavljen je radom na zadanu temu. Sestre su imale prigodu u manjim skupinama razmišljati o vlastitosti života Provincije, sagledati njezin karizmatski i ekonomski put u duhu Smjernica koje su im bile predstavljene i prema njima napraviti okvirni program rada i vodstva zajednica te upravljanja povjerenom imovinom i baštinom Provincije i pojedinih samostana.

Susret je završio Euharistijskim slavljem koje je u kapelici samostana Egipat predslavio katedralni  župnik vlč. Oliver Jurišić. Nakon Euharistije uslijedilo je ručak kod obiteljskog stola. Sestre su se osnažene susretom, sestrinskim zajedništvom i novim spoznajama u poslijepodnevnim satima uputile u svoje zajednice gdje će nastaviti radosno živjeti i brinuti o povjerenim im zadaćama u zajedništvu sinodalnog puta opće Crkve.

s. M. Olga Kikić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve