Subota, 6. 10. 2018.

U dvorani Pavla VI. u Vatikanu, 6. listopada 2018. u poslijepodnevnim satima održan je susret mladih s papom Franjom i sinodskim ocima na kojemu se okupilo oko 7000 mladih. Njihovi predstavnici, koji su pozdravili Papu, bili su mladi s Filipina, iz Sjedinjenih Američkih Država, Benina, Kube, Indije, Hong Konga, Brazila i Njemačke.


U dvorani Pavla VI. u Vatikanu, 6. listopada 2018. u poslijepodnevnim satima održan je susret mladih s papom Franjom i sinodskim ocima na kojemu se okupilo oko 7000 mladih. Njihovi predstavnici, koji su pozdravili Papu, bili su mladi s Filipina, iz Sjedinjenih Američkih Država, Benina, Kube, Indije, Hong Konga, Brazila i Njemačke.

Iz svjedočanstava koja su uslijedila, proizišlo je pitanje: kako biti sretan? Kako ispuniti prazninu koju mladi često osjećaju u sebi, kada ne pronalaze smisao života, ili kada ne vide mogućnosti za ostvarivanje svojih snova zbog nedostatka posla? To su pitanja koja su mladi povjerili Papi i sinodskim ocima koji će do 28. listopada razgovarati u Vatikanu o odnosu između Crkve i mladih.

Devet je pitanja koja su mladi predali papi Franji. Kojim putem ići kako bi se pronašli, i otkrili vrijednost svakog života; kako dosljedno živjeti poziv na političko zauzimanje usred tolike korupcije ili pak u odnosu na ponude za posao koje su katkada protivne njihovim vrijednostima? Kako ne ostati ravnodušni pred društvenim nejednakostima, i kako nadvladati mentalitet koji u strancu vidi neprijatelja?

Osim toga, jedno je pitanje bilo o kriterijima o kojima valja voditi računa u uporabi društvenih mreža i Interneta. Jedan mladić iz Pakistana je pak pitao što Crkva čini za mlade kršćane koji žive u zemljama u kojima su kršćani diskriminirani, a posljednje je pitanje bilo kako promijeniti negativnu i žalosnu sliku koju brojni mladi imaju o Crkvi kada se, naprotiv, poznaje njezino drugačije lice.

Papa Franjo nije pročitao unaprijed pripremljeni govor, i odmah je rekao da ne namjerava odgovoriti na pitanja; bit će to – kako je rekao – zadaća sinodskih otaca, ali on će dati smjernice. Polazeći od njihovih osobnih životnih priča koje su mu iznijeli, Sveti im je Otac odmah savjetovao da sami pripreme svoj put. Budite mladi u hodu, koji gledaju obzore, a ne ogledalo. Uvijek gledajte naprijed, u hodu, a ne sjedeći u naslonjaču. (…) Mladić ili djevojka koji sjede u naslonjaču, završe u mirovini s 24 godine; to je ružno! – istaknuo je Papa te, osvrnuvši se na riječi samih mladih, kazao da pronaći sebe ne znači gledati se u ogledalo. Sebe možemo pronaći u djelovanju, u traženju dobra, istine, ljepote.

Napomenuvši potom da ga se dojmilo pitanje o dosljednosti, papa Franjo je kazao da razumije koliko nedostatak dosljednosti pogađa mlade, kao, primjerice, Crkva koja propovijeda blaženstva, a onda ide putom svjetovnosti. Ako si kršćanin uzmi blaženstva i primijeni ih u životu. (…) – rekao je Papa te se posebno obratio mladima koji su odlučili svoj život posvetiti Bogu – Idite putom blaženstava. Ne putom svjetovnosti, putom klerikalizma. Ali i vi trebate biti dosljedni na vašem putu!

Odgovarajući na pitanje kako se baviti politikom i ne odustati od kršćanskih vrijednosti, Papa je prije svega istaknuo problem nejednakosti. Gubi se smisao vlasti, gubi se ono što nam je Isus rekao, da je vlast služenje. Istinska je vlast služenje. U suprotnom, ona je samoljublje, ponižavanje druge osobe, sprječavanje njezinoga rasta, dominiranje, tako se od ljudi rade robovi, a ne zrele osobe. Vlast je za podupiranje rasta ljudi, zato da bismo bili služitelji ljudima – rekao je Sveti Otac i pritom potom potaknuo mlade da žive ne popuštajući ideologijama ili tržištu.

Vi mladi, mladići i djevojke, nemate cijene; to si uvijek trebate ponavljati. Niste roba na licitaciji. Molim vas, ne dajte se kupiti, ne dajte se zavesti, ne dajte da ideološke kolonizacije, koje nam stave ideje u glavu, učine od vas roblje, da završite kao robovi, ovisni, propali u životu. Vi ste slobodni! Zaljubite se u tu slobodu koju nam nudi Isus – potaknuo je Papa.

Što se pak tiče Interneta, upozorio je mlade da uvijek vode računa o konkretnosti života i odnosā s drugima. Istina je, – kazao je – do povezanosti se s digitalnim svijetom dolazi u trenu, sigurna je i brza; ali ako se navikneš na to, završit ćeš poput obitelji za stolom, na objedu, svatko sa svojim mobitelom, razgovarajući s drugima ili među sobom, putem telefona, bez konkretnoga, stvarnoga odnosa.

Jedna od vrlo aktualnih tema je i prihvat koji, kako se čini, prepušta mjesto ponašanju koje u strancu, u drugačijemu, u migrantu, vidi opasnost, zlo, neprijatelja. Danas su pomalo u modi populizmi, zar ne? – upitao je Papa te dodao – Koji nema veze s pučkim. Pučka je kultura naroda, kultura svakog vašeg naroda koja se izražava u umjetnosti, u kulturi, u znanosti, u slavlju! Svaki narod slavi na svoj način; to je pučki. Ali, populizam je suprotan; on je zatvorenost po uzorku. Zatvoreni smo, samo smo mi tu. A kada smo zatvoreni ne može se ići naprijed. Pazite na to – preporučio je papa Franjo.

I na kraju, što se tiče konkretnosti, Papa je potaknuo mlade da razgovaraju sa starijim osobama, s djedovima i bakama. Oni su korijeni vaše konkretnosti, korijeni vašega razvoja, cvjetanja i donošenja ploda – istaknuo je Papa te dodao – Preuzmite korijene i njegujte ih kako bi dali plod, tako ćete i vi postati korijeni za druge.

Preuzeto: (kta/rv)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve