Prijatelji Malog Isusa na susretu HKM-i u Dubrovniku Subota, 26. 4. 2014.

U Dubrovniku 26. travnja na mjestu gdje je sveti papa Ivan Pavao II slavio sv. Misu u luci Gruž prije 11 godina, okupilo se 35 tisuća mladih na Euharistijsko slavlje koje je predslavio dubrovački biskup Mate Uzinić. Koncelebrirali su još i apostolski nuncij u RH Alessandro D'Erico i još nekoliko hrvatskih biskupa i nadbiskupa te oko 500 svećenika. Među mnoštvom mladih bili su sudionici Prijatelji Malog Isusa iz Splita; Druge Gimnazije te predstavnici iz Splitskih župa gdje djeluju.


S radošću ujutro rano krenuli smo sa našom s.Dolores Brkić velikim zanosom jer smo se kroz kateheze susreta pripremali te nosili posebnu snagu u srcu iako je bilo loše vrijeme. Predivan je bio osjećaj gledati rijeke autobusa i raspjevanu mladost koja svoje nade i živote polaže Isusu u ruke.

Geslo susreta je NA SLOBODU POZVANI, a prava sloboda je u Isusu... to smo doživljavali svakog trenutka.Kroz grad na 17 mjesta odvijao se predprogram.Dirljivo je bilo gledati i sudjelovati u procesiji mladih koja je krenula sa Straduna prema mjestu gdje se odrzavala Misa i radosni uvodni program.

Na početku misnog slavlja pročitana je mladima znakovita poruka pape Franje. Biskup Uzinić u svojoj propovijedi mladima je preporučio da im Uskrsli Isus bude uzor i posjetio je svih na Isusov odnos prema onima koji su ga razapeli te naglasio: Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, on se samo nama nudi jer je On koji oslobađa i spašava. S posebnom nadom izgovorio je: ¸¸Pozivam vas da na Crkvu ne gledate kao na nešto tuđe, nego da je prepoznate kao svoju zajednicu i da je izgrađujete.“ Zamolio je i preporučio da se mladi uključe u župne zajednice i razne grupe, pokrete… na što smo mi odmah osjetili ponos jer smo u Društvu Prijatelja Malog Isusa.

Istaknuo je više puta misao pape Ivana Pavla II. „ ne bojte se Krista “, otvorite vrata Kristu, otvorite granice političkih sustava, kultura, školstva... Završio je riječju HRABRO!

Na završetku misnog slavlja msgr. Želimir Puljić obznanio je mjesto desetog jubilarnog susreta HKM 2017. u Vukovaru što su mladi pozdravili pljeskom i posebnom radošću.Slobodni i radosni u Isusu , okupani zajednistvom nastavljamo HRABRO s Kristom u buducnost.

Katarina Renić, 4.e

  Vijesti - Sve