Proslavljen Dan Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije Ponedjeljak, 9. 5. 2022.

Sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije proslavile su u subotu, 7. svibnja 2022. godine Dan Provincije. Taj za sestre posebni dan – Dan Provincije – proslavljen je u svetištu Gospe Stupske u koje je hodočastilo četrdesetak sestara predvođenih provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten i vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić.

Po dolasku u Svetište sestre su okitile Gospinu sliku cvijećem i molitvom. Potom je uslijedili sestarski susreti i zahvala Bogu za dar sestrinstva. U 10:30 sati sestre su se okupile oko Gospine špilje, koja se nalazi ispred crkve Gospe Stupske, gdje su uz Marijanske pjesme izmolile Gospinu krunicu. Točno u 11 sati započelo je svečano misno slavlje koje je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. S njim su u koncelebraciji bili stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar, ravnatelj Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći dr. vlč. Michele Capasso, stupski kapelan vlč. Marin Babić i đakon vlč. Paulo Henrique Dos Santos Coelho.

Na samom početku nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. Ana Marija Kesten koja je uputila posebnu zahvalnost nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću, kojemu je u ime sestara Sarajevske provincije poklonila Križ koji izrađen u tvornici Kristal u Vitezu, a u kojemu je simbolično uprisutnjen Biskupski grb i Njegova poruka. Potom se zahvalila stupskom župniku i direktoru Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslavu Ćavaru za gostoprimstvo, te u znak zahvalnosti poklonila za župu misnicu s Gospinim likom.

Svečano su misno slavlje Dana Provincije svojim su pjevanjem uzveličale sestre i kandidatice Služavki Maloga Isusa pod ravnanjem s. M. Marinele Zeko. Nakon naviještene Riječi Božje nadbiskup je Vukšić uputio sestrama prigodnu propovijed u kojoj je na temelju naviještenog evanđelje progovorio o misteriju otpada i ušima nekadašnjih i današnjih Isusovih učenika kojima su pravila Isusova morala „tvrd govor“. Progovorio je o onima koji tvrde da se čak sablažnjavaju o takav govor Isusovih pravila i Isusova morala, pa odstupaju. Nažalost, i u današnjoj Isusovoj zajednici postoje oni koji odstupaju, kazao je Nadbiskup i dodao da Isusov govor nije „sapunica“; Njegova pravila nisu „jeftina priča“; Njegova pravila su zahtjevan govor. Nadbiskup je zatim primijenio to na redovničku zajednicu u kojoj su nekima Isusova pravila „tvrd govor“, pa odstupaju. No, Nadbiskup je podsjetio da je Isusov govor tvrd i zahtjevan, jer je i Isusa to „koštalo“. No, naš temeljni stav je stav Petra koji kaže: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“.

Nakon Nadbiskupove propovijedi uslijedila je prigodna molitva vjernih koju je pripremila i čitala s. M. Jelena Jovanović. Nastavljeno je zatim misno slavlje nakon kojega je uslijedila zajednička tjelesna okrjepa.

U popodnevnim satima upriličen je duhovni program kojega je pripremilo Vijeće za promicanje duhovne baštine oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI. U prvom dijelu duhovnog programa progovorile su o ulozi oca Utemeljitelja, sluge Božjega nadbiskupa Stadlera u osnutku župe i izgradnji Gospina svetišta na Stupskom Polju, te o prvom stupskom župniku vlč. Franji Venhudi prema knjizi „Uspomene Sarajevsko-Poljskog Župnika vlč. Franje Venhude“. Nakon toga je izložen Presveti Oltarski Sakrament, tijekom kojega su sestre juniorke, postulantica i kandidatice vodile klanjanje. Nakon završnog blagoslova s Presvetim sestre su se pune dojmova uputile prema svojim samostanima.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve