Sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelji Maloga Isusa proslavili Blagovijest patron duhovnog centra Četvrtak, 28. 3. 2019.

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine, u Duhovnom centru „Kuća Navještenja“ u Gromiljaku, sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelji Maloga Isusa proslavili su svoj patron Navještenje Gospodinovo – Blagovijest. Euharistijsko slavlje u kapelici samostana i Duhovnog centra u 19 sati slavio je fra Josip Ikić, prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom, te profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji uz sudjelovanje sestara Služavki Maloga Isusa iz Viteza i Sarajeva, potom Prijatelja Maloga Isusa iz Gromiljaka, Fojnice, Busovače i Kiseljaka, te drugih prijatelja zajednice sestara u Gromiljaku.


U prigodnoj propovijedi fra Josip je najprije istaknuo važnost tišine u našemu životu, jer samo u tišini našeg srca Gospodin nam može progovoriti tako da Ga čujemo. Potom se osvrnuo na misna čitanja i istaknuo događaj iz života proroka Izaije, koji je imao iskustvo susreta sa živim Bogom i pred Njim se, iako svećenik, osjećao nedostojan i nečist. Gospodin ga čisti preko Serafa i čini navjestiteljem Isusova začeća i rođenja: „Evo Djevica će začeti i roditi Sina, i nadjenut će mu ime Emmanuel, što znači s nama Bog“. Fra Josip se prisjetio kako se i danas u Nazaretu, na mjestu gdje se nalazila Marijina kuća, osjeća radost, mir i jednostavnost. Bazilika Navještenja odiše jednostavnošću i mirom i dopušta hodočasnicima predočiti kako je jednostavno i radosno biće bila Marija, naša Majka. Fra Josip je potaknuo prisutne, posebno majke, žene i djevojke da čuvaju čistoću i jednostavnog svoga srca, tijela i duše, po uzoru na Djevicu Mariju.

Na kraju svete mise okupljene je najprije pozdravila s. M. Kata Zadro, kućna poglavarica, zahvalivši posebno fra Josipu na slavlju svete mise i lomljenju riječi Božje, a potom i svima koji su došli podijeliti slavlje svetkovine sa zajednicom sestara Služavki Maloga Isusa te sve pozvala na zajedničko druženje u samostanskoj dvorani uz prigodni domijenak. Potom je sve prisutne pozdravila i Vrhovna ravnateljica Društva Prijatelja Maloga Isusa s. Ana Marija Kesten, čestitavši patron zajednici sestara i članovima Društva Prijatelja Maloga Isusa.

Neka Dijete Isus ispuni naša srca svojom prisutnošću, radošću i milošću da ga slavimo svaki trenutak svoga života.

s. M. Jelena Jovanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve