Stadlerovi dani, 8. listopada 2018. Ponedjeljak, 8. 10. 2018.

„Jedva ima bolje molitve, koja bi Bogu bila draža, a Mariji bila milija od krunice." Sl. Božji Josip Stadler

Svakog osmog u mjesecu mi sestre Služavke Malog Isusa zajedno sa svim vjernim pukom obilježavamo spomen dan kada je sluga Božji Josip Stadler izmiren s Bogom i ljudima pošao s ovoga svijeta 8. prosinca 1918.godine, na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, koju je kao Majku Isusa Krista neizmjerno štovao.


„Jedva ima bolje molitve, koja bi Bogu bila draža, a Mariji bila milija od krunice." Sl. Božji Josip Stadler

Ove godine osmog prosinca, obilježit ćemo stotu godišnjicu njegovog prelaska u vječnost. A u ovom mjesecu listopadu posebno razmišljamo o mjestu i ulozi Blažene Djevice Marije u otajstvu Krista i Crkve. Nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, naš Utemeljitelj nama sestrama Služavkama Maloga Isusa između ostalih biblijskih likova izabrao je Blaženu Djevicu Mariju za zaštitinicu Družbe. Ove godine naša Družba 24. listopada slavi 128.godišnjicu postojanja. Prigoda je to da se prisjetimo što je Utemeljitelj nama sestrama za 25.obljetnicu Družbe 24. listopada 1915.g. u svojoj poslanici napisao: Između svih pobožnosti jedna je od najglavnijih pobožnosti k Bl. Dj. Mariji. Ta pobožnost nije samo svakomu korisna, nego je upravo nužna za spasenje svakoga čovjeka, jer Gospodin Bog sve svoje milosti daje ljudima preko ruku Blažene Djevice Marije. Bog je od vijeka odabrao Bl. Dj. Mariju za Majku Sinu svojemu, koga je ona začela po Duhu Svetom. ... I kada je onaj presretni čas kucnuo, da je arkanđeo Gabrijel po nalogu Boga Oca u njezine ruke stavio utjelovljenje svojega Sina, a po tom i spasenje svih ljudi, onda je ona, vjerujući, da kao djevica može po Duhu Svetom začeti Sina Božjega, pristala uz poruku Oca nebeskoga te je vjesniku arkanđelu izustila one blagoslovljene riječi: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.“ I u taj trenutak Sin je Božji od nje čovjekom postao i ljudima je dao vlast, da budu sinovi Božji, koji vjeruju u ime njegovo. Da Blažena Djevica Marija nije vjerovala, ne bismo se mi mogli spasiti, niti bi Sin Božji od nje čovjekom postao. Odatle slijedi, da nas je sve ona tako jako zadužila, da joj se ne možemo dostojno odužiti, sve kada bismo joj dan i noć služili i hvalili ju i slavili zaključuje nadbiskup Stadler.

U ovom mjesecu listopadu, nebeskoj Majci Mariji najdostojnije ćemo se odužiti moleći krunicu.

Nadbiskup Stadler krunicu je nazvao: „najkrasnijom molitvom koja obuhvaća sve što je čovjeku vjerovati, u što mu se ufati i što mu je ljubiti; ona u sebi sadržava najglavnije istine naše svete vjere i ona je najprikladnija molitva za svaku dob, jednako za stare i mlade, za učene i neuke, za zdrave i bolesne; ona je najbolji molitvenik bez molitvene knjižice i za one koji ne znaju čitati, ona nam predočuje Spasitelja i djelo otkupljenja, ona nas sjeća Marije i svega što je učinila za naš spas.“

„Jedva ima bolje molitve, koja bi Bogu bila draža, a Mariji bila milija od krunice, te će jedva biti molitve, koja će onako sigurno prodrijeti oblak i preko Marije do prijestolja Božjeg brže doći i hitrije biti uslišana, kao krunica“: zapisao nam je sluga Božji Josip Stadler koji je svakodnevno molio sva tri Otajstva krunice: žalosna, radosna i slavna.

A budući da su naši Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 21. rujna 2018.godine uputili  zajedničku poslanicu u povodu proglašenja Misijske godine, od početka listopada ove godine do konca listopada 2019. i preporučili nam da molimo misijsku krunicu, u obiteljima i župnim zajednicama, mi sestre odlučile smo ovaj osmi u mjesecu u našoj katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, obilježavajući spomen dan sluge Božjeg Josipa Stadlera, u molitvenoj pripremi za svetu Misu, moliti krunicu na nakane misija i misionara.

Dok u ovom mjesecu molimo Marijin zagovor za Crkvu, koja je od svojih početaka djelovala misionarski šireći Isusovo Evanđelje, izmolimo i molitvu za proglašenje blaženim Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Oče naš, koji si izvor i počelo svetosti, od Tebe nam dolazi svaki dobar dar. Ti si slugu svojega biskupa Josipa Stadlera postavio za pastira Crkve vrhbosanske u posebno složenim i teškim vremenima. On, otac sirotinje, odano je i vjerno služio Tebi te je revno navješćivao radosnu vijest spasenja. U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao svojega brata i sestru u Tvome ljubljenom Sinu Isusu Kristu.

Smjerno Te molimo, udostoj se proslaviti ga čašću oltara kako bi njegov primjer svemu Tvome puku bio snažan poticaj, njegov nauk pouzdan oslonac, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa. Molimo Te, udijeli nam po njegovim zaslugama milost da Ti u sve dane svojega života vjerno služimo u svetosti duše i tijela napredujući na putu vječnoga spasenja. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Priredila: s. Manda Pršlja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve