Sveti krst je temelj kršćanskog života Subota, 30. 3. 2019.

Duhovna obnova Prijatelja Malog Isusa zagrebačke provincije održana je u subotu 30.3.2019. u samostanu Betlehemu Zagrebu na Kraljevcu. Sakupljeni sa svih strana Prijatelji Malog Isusa, s veseljem su čekali početak duhovne obnove.


Dočekala nas je i sve lijepo pozdravila s. Petra Marjanović, provincjska glavarica zagrebačke provincije. 

Obnovu je vodio vlč Boris Jozić povjerenik za vjernike laike zagrebačke Nadbiskupije te župni vikar župe sv. Petra u Zagrebu.

Tema obnove je bila „Sveti Krst je temelj kršćanskog života!" (KKC 1213).

Obnovu smo započeli uz predavanje i nagovor. 

Kroz svoje predavanje vlč. Jozić podsjetio nas je kako je nama kršćanima početak kršćanskog života, ne dan na koji smo se rodili, nego dan kada smo primili sakrament krštenja. Zbog pada prvih ljudi Adama i Eve, pala je i ljudska narav. Bog vidi našu grješnost, ali nas ne odbacuje – te slabosti ostaju i one nas odvajaju od Njega. Bog nam daje svoga Sina da u ljudskom tijelu preuzme na sebe naše grijehe. Kroz  ljudsku narav koju je Isus preuzeo na sebe, pokazao nam je kako trebamo živjeti. Sam čin krštenja je slika prolazak kroz vodu – naše čišćenje (u Starom zavjetu prolazak kroz Crveno more).

Naglasio nam je kako si trebamo posvijestiti  da smo kršteni;u svojim  životima trebamo obnavljati krsnu milost, kroz krštenje smo nanovo rođeni - oslobođeni od – Istočnog grijeha, svakog grijeha, posljedica grijeha.

Isus se želio krstiti, iako mu to nije bilo potrebno, ali tim primjerom pokazao nam je Put koji trebamo slijediti. Kroz predavanje vlč. Jozića prisjetili smo se obreda krštenja                početak križem - pobjeda u Kristu, navještaj riječi – prosvjetljenje kroz riječi Božje, egzorcizam – molitva čišćenja od Istočnog grijeha, posvećenje vode - noć Bdijenja, samo kršenje, pomazanje svetom Krizmom, bijela haljina, svijeća - svijetlo svijeta zapaljena na Uskrsnoj svijeći, Oče naš-molitva s Crkvom, svečani Blagoslov. Po kršenju postali smo djeca Božja, te samim time sposobni za nadnaravni život. 

Po krštenju su nam darovane krjeposti – vjera, nada i ljubav. Te su nam darovane i naravne krijeposti jakost, umjerenost, pravednost i razboritost.

Isusovo krštenje (Mk 1,Mt3,13-17;Lk121-22: Iv 1,2--34) bila je tema i zadatak kako bi svaki sudionik je imao osobno razmatranje i meditaciju, molitvu i zahvalu u osami. Nakon što su se sudionici obnove vratili te izmijenili svoje misli, iskustvo sa ostalima. Obnova je nastavljena svetom misom.

Nakon pauze i kraćeg odmora, obnovu smo nastavili razmatanjem i osobnim pitanjima. Iznesene su neke naše osobne nedoumice. 

Jedini grijeh koji se ne može oprostiti je reći da nemamo grijeha. 

Vlč. Jozić nam je skrenuo pozornost da naša vjera mora biti poput grma koji gori (SZ Mojsije i grm koji gori), a ne izgara, da ne smijemo dopustiti da naš grm samo tinja, ili samo dimi. Krštenjem smo postali djeca Božja i samim svojim životom moramo gorjeti za našu vjeru, predati se cijelim svojim bićem, a ne da se naše “vjerovanje“ svede na to da smo bili na nedjeljnoj misi, obavili svoju „dužnost“ i da ničim ne pridonosimo ka širenju vjere. Tek kad predamo cijelog sebe, biti ćemo doista djeca Božja.

Nastavili smo s klanjanjem pred Presvetim te mogućnošću za  ispovijed ili osobni razgovor. 

Obnova je završena blagoslovom.

Zahvaljujemo vlč. Joziću što nam je na vrlo jednostavan i razumljiv način pripremio ovu obnovu, toliko potrebnu u ovo naše korizmeno vrijeme. Hvala mu što nas je podsjetio koliko smo svi mi oholi, te da samo poniznošću možemo učiniti nešto dobro za nas same. Hvala dragim sestrama na gostoprimstvu. 

Živio Mali Isus – uvijek u našim srcima!

Sandra Šulj

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve