“U školi Maloga Isusa po uzoru na Josipa Stadlera” Subota, 24. 1. 2015.

Pod geslom „U školi Maloga Isusa po uzoru na Josipa Stadlera“ proslavljen je u subotu, 24. siječnja 2015. u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu spomendan o 172. rođendanu i krsnom danu sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Misno slavlje kao i molitvu kod Stadlerova spomenika uz brodske svećenike na čelu s domaćim župnikom i upraviteljem svetišta Ivanom Lenićem predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim.


Sudjelovalo je veći broj sestara Služavka Malog Isusa - Stadlerove duhovne kćeri na čelu sa vrhovnom poglavaricom Družbe s. Radoslavom Radek, te glavaricama sarajevske (s. Admirata Lučić)i zagrebačke provincije (s. Katarina Penić-Sirak). Sestre su prije Mise predvodile prigodan program s pobožnošću Djetetu Isusu.

„Sluga Božji Josip Stadler na poseban je način bio ispunjen radošću božićnog otajstva što se očituje u njegovoj pobožnosti prema Malom Isusu, koji je za njega bio uzor čistoće, siromaštva, poniznosti poslušnosti, samoće, krotkosti i ljubavi“, rekao je, između ostalog, u svojoj homiliji mons. Jurišić te podijelio vjernicima neke temeljne naglaske iz Stadlerovih 'lekcija' u školi Djeteta Isusa. Pročitavši čestitku, koju je Stadler svojim duhovnim kćerima u nastojanju da ih ohrabri i oduševi za ljubav prema Malom Isusu, napisao na Bogojavljenje 1910. godine, mons. Jurišić naglasio je da je Stadleru najvažnije bilo da sestre služe Bogu i čovjeku radosno i onda kada podnose i patnju i trpljenje. Na kraju je poručio: „Stadler ono što je činio nikada nije rekao da je on to činio, nego je sve zasluge pripisivao Bogu. Zato njegov poklik, „Živio Bog, živio Mali Isusa, u našim srcima“, koji je znao stalno izgovarati, bude i naš poklik.“

O daljnjem tijeku postupka beatifitkacije postulator Jurišić je naglasio da je prvi povijesni dio od 400–njak stranica priveden kraju, a u tijeku je pisanje drugog dijela o krijepostima sluge Božjeg Josipa Stadlera.

U pozdravnom govoru župnik Lenić zahvalio je predvoditelju, Služavkama Maloga Isusa i ostalim redovnicama te brojnim vjernicima što svojim sudjelovanjem na slavlju spomena rođenja i krštenja najvećeg sina grada Slavonskog Broda čuvaju spomen na njega, nastavljaju dalje upoznavati njegov svijetli lik napose onaj vid njegove duhovnosti koju je živio i promicao, a izvire iz poniznog klanjanja i uranjanja u otajstvo utjelovljenja Sina Božjega, u čašćenje Božanskog Djeteta Isusa u kojem nam je progovorila silna Očeva ljubav. Iskazao je svoju radost da Stadler sve više izranja iz stvarnosti života grada u kojem je rođen 24. siječnja 1848. godine i istoga dana kršten u sadašnjoj crkvi Gospe Brze Pomoći.

Slavlje je pjesmom uveličao župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek, a prigodnu pjesmu, „Josipe, o Josipe slavonski naš cvijete, želimo te slijediti dobro brodsko dijete...“, otpjevale su četiri djevojčice. Stadleru za rođendan i ove je godine sročila pjesmu i na kraju Mise pročitala domaća župljanka Nedjeljka Novinc-Andrić.

Vrhovna glavarica Družbe Služavki Maloga Isusa s. Radoslava Radek zahvalila je župniku Leniću što već više godina organizira proslavu spomendana Stadlerova rođenja i krštenja te posvjedočila kako je taj dan za cijelu Družbu dan radosti, jer se sestre susretnu, druže, a napose jer obnavljaju i oživljuju uspomenu na svoga utemeljitelja. (kta/b.l.)
 

  Vijesti - Sve