Vazmeno trodnevlje i Uskrs s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem u samostanu Egipat Utorak, 19. 4. 2022.

Uskrs se u Crkvi slavi od sredine II. st. Toga dana kršćani slave Vazmeno otajstvo muke, smrti, uskrsnuća i proslave Kristove, slave Kristov prijelaz iz smrti u život, iz poniženja u proslavu. Prije proslave same svetkovine Uskrsa, vjernici u Velikom tjednu slave posljednja dva dana Isusovog zemaljskog života. Tako se na Veliki četvrtak prisjećaju Isusove Posljednje večere, kada Isus objavljuje svojim učenicima da će ga jedan od njih izdati. Veliki petak je prisjećanje na Isusovu muku, odnosno na njegov križni put i smrt na križu.

Sudjelovanjem na svetom Vazmenom trodnevlju; vjernici, svećenici i časne sestre imali su priliku biti bliže Isusu i još jednom vlastitim životnim opredjeljenjem stati uz njega. U sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova upriličeni su veliki dani: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota – misa bdijenja. Taj događaj je najveći i najznačajniji događaj za sve katolike – dan kada Isus proživljava svoju muku, smrt i slavno Uskrsnuće. Posljednjih godina obredna slavlja Velikog tjedna, zbog epidemiološke situacije, nisu bila posjećena od strane vjernika. I zaista, osjetila se velika duhovna glad i žeđ.

Ove godine vjernici Sarajeva imali su priliku sudjelovati na svečanim obredima u svojim župskim zajednicama. Tako su se slavlju Velikog tjedana u Sarajevskoj katedrali pridružile sestre Služavke Maloga Isusa. Sudjelovale su na Misi Večere Gospodnje, na svečanim obredima Velikoga petka, te na Misi bdijenja koja je slavljena na veliku subotu 16. travnja 2022. u 21:00h.

Na Veliki petak i Veliku subotu, svaka sestra i kandidatica je imala priliku određeno vrijeme provesti uz Isusov grob, promišljajući o njegovoj muci, smrti i Uskrsnuću. Ovoj molitvi rado su se pridružile djevojke iz Stadlerova dječjeg Egipta. Sveto Vazmeno trodnevlje koje je odisalo tišinom, sabranosti i molitvom, svršilo je na Misi bdijenja, svečanim pjevom crkvenih zvona, koja su navijestila slavno Kristovo Uskrsnuće.

Svetu Misu na nedjelju Kristova Uskrsnuća u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem i uz koncelebraciju većeg broja svećenika, te asistenciju đakona. „Uskrs je svetkovina kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju događaja Isusova uskrsnuća. To je jedno značenje ovoga blagdana. A drugo njegovo značenje jest u tomu što je Krist uskrsnuo od mrtvih kao prvi od svih koji su umrli. Odnosno, on je po tomu prvina usnulih, kako se čita u Svetom pismu. To jest, vjerujemo da je Isus prvi i da za njim slijedi uskrsnuće drugih. Odnosno, “prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o svršetku svijeta, kako veli sveti pisac” (usp. 1 Kor 15,20-23). Istina Isusova uskrsnuća do te mjere je važna da je u Bibliji napisano: “Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša” (1 Kor 15,17). Po tomu, Uskrs je za kršćane blagdan nade i izvor njihove radosti. I upravo zbog toga sav Isusov nauk se naziva Radosna vijest. A ujedno, zbog istoga razloga, Uskrs je blagdan nade također za sve ostale plemenite i dobre ljude, pa i za one loše koji će naći snage i načina i odvratiti se od svoga zla puta“, kazao je nadbiskup Tomo.

Nakon svetog Misnog slavlja sestre Služavke Malog Isusa su radost Uskrsa podijelile sa kandidaticama i djevojkama koje borave u Stadlerovu dječjem Egiptu. U 16:00h zakednicu sestara posjetio je, po prvi puta kao nadbiskup vrhbosanski, mons. Tomo Vukšić. Sestre su sa kandidaticama i djevojkama dočekale Nadbiskupa u samostanskoj kapelici, gdje su najprije pozdravili Isusa, otpjevavši uskrsnu pjesmu „Isus usta slavni,“ te su se potom, nakon blagoslova uputili prema sestarskoj blagovaonici.

Druženje s nadbiskupom bilo je lijepo iskustvo, kako za sestre i kandidatice, tako i za djevojke SDE. Uskrsnu radost obogatila je i tradicija tucanja jajima. U lijepom i ugodnom ozračju završen je susret s nadbiskupom Vukšićem, a slavlje Uskrsa u samostanu „Egipat“ i nastavilo se u duhu Uskrsne radosti svečanom Večernjom molitvom.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve