Vjeronaučna olimpijada – državno natjecanje u „saborskim klupama“ Subota, 11. 4. 2015.

U 50. obljetnici završetka Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) osnovci i srednjoškolci sjeli su u „saborske klupe“ te se iskazali u poznavanju teme „Drugi vatikanski sabor“.

Na trodnevnom državnom natjecanju od 8.-10. travnja 2015. godine u Krku sudjelovalo je 17 osnovnih i 16 srednjih najboljih ekipa predvođenih svojim vjeroučiteljima. Iz naše Provincije sudjelovale su s. Dolores i s. Petra čije su ekipe osvojile dva prva državna mjesta:


Prvo mjesto: Nadbiskupijska klasična gimnazija „don Frane Bulić“ s mentoricom s. Petrom Šakić;

Drugo mjesto: Druga gimnazija – Split s mentoricom s. Dolores Brkić.

Mnogi su primijetili izrazivši glasno ovu znakovitost u Godini posvećenog života ( mentori pobjedničkih ekipa su redovnice). Dvije učenice iz ekipe Druge gimnazije ujedno su i članice DPMI-a.

Tema ovogodišnjeg natjecanja obrađuje jedan od najvažnijih crkvenih događaja 20.st. koji je pokrenuo buđenje i polet te unio velike promjene u život suvremene Crkve.

Na otvorenju natjecanja u OŠ „Frana Krste Frankopana“ u Krku, sudionicima su se obratili ravnatelj škole, gradonačelnik grada te predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje. Predsjednica Državnog povjerenstva i tajnica NKU-a pri HBK, Anita Vranić kazala je u svom uvodnom govoru između ostalog i ove riječi: „Bez obzira na rezultate natjecanja budite navjestitelji koncilskih vrijednosti; ljubavi, pomirenja i dobrote, jer ste upravo vi budućnost radosnog kršćanstva.“ Podsjetila nas je kako je papa Ivan Pavao II. na svojim putovanjima, tamo gdje nisu zaživjele koncilske ideje, pronosio i nosio taj duh.

Novoizabrani krčki biskup Ivica Petanjak u svom je radosnom pozdravljanju naglasio kako je zajedništvo najvažnije. Posvijestio nam je kako Drugi vatikanski sabor nije bio poseban događaj samo za Crkvu, nego i za cijeli svijet. Krčka biskupija priredila nam je izuzetno bogat kulturno-umjetnički program između  kojeg su se predstavljale ekipe sudionice kroz prezentaciju.

Natjecanje se odvijalo kroz tri dijela (jedan u osnovnoj školi, a druga dva u hotelu „Dražice“ gdje smo bili smješteni). Dok su članovi Državnog povjerenstva ispravljali i vrednovali pisani dio, natjecateljima i mentorima organiziran je posjet Jurandvoru – kolijevci glagoljaštva i pismenosti Hrvata, te starodrevnom gradiću Vrbniku s najužom ulicom na svijetu.

Nakon drugog dijela natjecanja priređen nam je kulturno-edukativni program gdje smo se družili s krčkim knezovima Frankopanima i biskupom Ivicom Petanjakom . Za kraj dana slavili smo misu u krčkoj katedrali koju nam je predslavio msgr. Petanjak sa svećenicima.

Sljedećeg dana imali smo treći krug natjecanja u kojem je sudjelovalo samo pet najboljih ekipa. I za kraj slijedio je glazbeni program uz proglašenje triju pobjedničkih ekipa, dodjela medalja, zahvalnica, priznanja, darova,…

I pođite na more života nepresušni kao more i beskrajni kao nebo, rekli su nam. I radite sve sa srcem.

s. Dolores Brkić

U IKI također je objavljen članak.

  Vijesti - Sve