Novi Odgojni plan i Odgojni program Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, Razmatranja malenoga Isusa

Zagreb, 1. lipnja 2018.

 Novi Odgojni plan i Odgojni program Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, Razmatranja malenoga Isusa i čestitka za 150. obljetnicu svećeništva oca Utemeljitelja

Živio Mali Isus!

Poštovane sestre provincijalke i drage sestre!

1. Na XVIII. Redovitom Generalnom kapitulu Družbe održanom 2012.g. donesen je prijedlog da nova Vrhovna uprava  u suradnji s provincijskim glavaricama izradi novi Odgojni plan i program Družbe.

Pročelnica vijeća za odgoj u Družbi i vrhovna savjetnica s. Marija Banić je u suradnji sa sestrama odgojiteljicama intenzivno radila na pripremi i izradi ovih važnih odgojnih dokumenata za našu Družbu. Njihovim neumornim radom kroz nepunih proteklih šest godina imamo izrađen i tiskan novi Odgojni plan i program Družbe.

Ovim dopisom proglašavam novi Odgojni plan i program Družbe važećim dokumentom u našoj Družbi.

Preporučam svim sestrama u Družbi da nam uz Konstitucije, Direktorij i druge važne dokumente u Družbi i Odgojni plan i program budu od velike koristi u našem odgojnom, posvećenom  i apostolskom životu. Novi Odgojni plan i program Družbe posebno preporučam sestrama odgojiteljicama. Želja mi je da se u povjerenom im poslanju kod odgoja mladih naraštaja naše Družbe koriste njihovim sadržajima i da im budu smjernice u odgoju pripravnica, postulantica, sestara novakinja i sestara juniorki koje su im povjerene. Vodite ih mudro i razborito do potpunog posvećenja Bogu po sv. zavjetima u Crkvi i u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Odgojni plan i program Družbe nudi svakoj sestri Služavki Maloga Isusa poticaje vjerno i ustrajno živjeti posvećeni i apostolski život, stoga preporučam Odgojni plan i program i svakoj sestri u trajnoj formaciji.

Zahvaljujem vrhovnoj savjetnici zaduženoj za odgoj u Družbi s. Mariji i svim sestrama odgojiteljicama koje su radile na izradi novog odgojnog plana i programa Družbe. Gospodin neka nagradi njihov rad i ljubav koju su utkale i uložile u pripremi novog Odgojnog plana i programa Družbe.

2. Uz novi Odgojni plan i program Družbe darujem vam i „Razmatranja malenom Isusu“ od dr. Antuna Bonaventure Jeglića ljubljanskog nadbiskupa, jednog od prvih suradnika našeg oca Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera i duhovnika prvih sestara Služavki Maloga Isusa u ubožnici Maloga Isusa (u Mjedenci) gdje je niknula naša Družba.

„Razmatranja o Malenom Isusu“ prepisale su sestre članice Vijeća za duhovnost u Družbi u Jubilarnoj godini Družbe (125. obljetnicu Družbe) pripremajući ih u družbinom vjesniku za dane duhovne obnove. Tada se u Vijeću rodila želja da se pripreme za tisak kako bi ih imala svaka sestra u Družbi, jer u njima je utkan sadržaj koji Služavku Maloga Isusa potiče na razmatranje i proživljavanje najvećih otajstava naše sv. vjere: Utjelovljenja, Rođenja i Bogojavljenja vječne Očeve Riječi, jer „iz tih otajstava proizlazi i sama duhovnost Služavke Maloga Isusa“ (usp. Konstitucije čl. 5).

U ovoj prigodi šaljem po jedan primjerak „Razmatranja“ svakoj zajednici, a preko sestara provincijalki dobit će svaka sestra, novakinja, postulantica i pripravnica po jedan primjerak kao mali znak moje zahvalnosti i zahvalnosti sestara iz Vrhovne uprave za sve što ste činile i što činite za Družbu kako bi ona u ovom vremenu bila znak Božje ljubavi.

Zahvaljujem sestrama članicama Vijeća za duhovnost u Družbi što su nas svojim trudom i ljubavlju obdarile ovim dragocjenim darom za naš duhovni život kojim je bio prožet život našeg oca Utemeljitelja. Nasljedujmo ga u toj ljubavi spram Malenoga Isusa.

Drage sestre, nadam se da ćete primiti otvorenim srcem ove tri male ali dragocjene knjižice i u njima prepoznati našu želju da zajednički izgrađujemo svoje živote na svim razinama, na što nas potiču naše Konstitucije i otac Utemeljitelj u svojoj poruci za 25. obljetnicu Družbe.

3. Kroz dane koji su pred nama, u našim zajednicama (svaka prema svojim mogućnostima) proslavimo 150. obljetnicu Utemeljiteljeva svećeništva koja ove godine pada upravo o slavlju svetkovine Presvetoga Srca Isusova. Gospodin je po daru svećeništva oca Utemeljitelja darivao nebrojene milosti mnogim dušama. Po tom svetom i spasonosnom daru darivao je obilnim milostima i našu Družbu i njezine članice. Zahvalimo Bogu na svim primljenim milostima po lomljenju kruha i dijeljenju sakramenata oca Utemeljitelja čije plodove uživamo i mi danas.

S razlogom su oca Utemeljitelja zvali „Vrhbosanski Atanazije“, jer je kao apostol gorljivo branio Božanstvo Kristovo i načela Kristova, zvali su ga „naš Karlo Boromejski“, koji sve što ima dade za sirotinju, „naš Ivan Zlatousti“, kad perom i govorom navješćuje božansku nauku svetog Evanđelja. Njegova apostolska dijela uzdigoše ga do visine čovjeka Božjega, čovjeka Kristova, čovjeka Crkve i Domovine. (usp. Vrhbosna (1918., br. 11 i 12, str. 135).

Drage sestre provincijalke, drage sestre, novakinje, postulantice i pripravnice, u našoj svakodnevnici slijedimo i živimo primjer Utemeljiteljeve ljubavi prema Bogu, Crkvi, siromasima i Domovini. S ovim mislima slavimo 150. obljetnicu svećeništva oca Utemeljitelja.  Slavimo ju u ljubavi spram Srca Isusova na čijem je se vrelu trajno napajao otac Utemeljitelj. Usrdno molim, da srce svake članice Družbe postane slično Presvetom Srcu Isusovu. U ovoj molitvi, sve vas sestrinski pozdravljam i preporučam u vaše molitve. Zahvalna vam i odana u Malom Isusu i Mariji

s. M. Radoslava Radek, vrhovna glavarica

 

Galerija slika:

  Poruke vrhovne glavarice Družbe - Sve