Biti misionar Milosrđa Božjega Ponedjeljak, 8. 2. 2016.

Dana 6. veljače u sunčano subotnje jutro, okupili su se animatori i sestre voditeljice svojih skupina Društva Prijatelja Maloga Isusa (DPMI) u samostanu sv. Ane, na duhovno-edukacijskom seminaru. Program i rad se održavao pod vodstvom provincijalne pročelnice s. Dolores Brkić. 


Sudionice su bile iz Pučišća , Sutivana , Ciste Velike, Katuna-Kreševo, Šestanovca , Vrgorca, Livna ,  Krila- Jesenica, Omiša , Splita: Mejaši , sv. Križ, Gospa od Pojišana, sv. Obitelji , Druge Gimnazije i Kaštel Gomilice. Rekli bismo , ovo su hrabri , ustrajni i neumorni …Metković, Vranjic i Brela su nas u duhu pratili jer su nam obećali molitvu za blagoslovljen rad.

Nakon radosnih susreta i pozdrava , dan smo započeli  Euharistijskim slavljem  koje je predslavio dr. don Mladen Parlov. Održao je tematsku propovijed u službi homilije i predavanja o Božjem Milosrđu i našem poslanju u konkretnim sredinama. Naglasio je milosrđe kao temelj na kojem počiva život Crkve te istaknuo kako pastoralno djelovanje treba biti milosrđe. Posebno biranim riječima  je izrazio da je milosrđe postalo živo i vidljivo te doseglo svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. Milosrđe sjedinjuje Boga i čovjeka. Don Mladen nas je na vrlo jedan konkretan način i aktualizirajući potaknuo, da vlastitim riječima i djelima odražavamo lice Milosrđa Kristova kroz duhovna i tjelesna djela milosrđa. Istaknuo je i posvjestio dublje značenje našeg Imena Prijatelji Isusovi.

Nakon propovijedi u tišini smo pohranjivali sve što smo čuli te spontanim i proživljenim riječima uputili svoje molitve i uz razne  druge nakane.

Po završetku sv. Mise s. Dolores nam je na jedan specifičan način uz scenski  prikaz održala predavanje o smislu, poslanju  DPMI-a . Bitno je ustrajno traženje i autentični hod na Isusovu putu koji je sama Ljubav i Milosrđe. Na tom ustrajnom putu dolazimo do  Božjeg dragulja. Sve nam na početku izgleda kao jedna neugledna kutija u kojoj nema baš ništa „ korisno“. PMI-a nisu „zatvorena kutija“ ali često umotana u celofan. Iskrenim traganjem  ulazimo u bit i  nalazimo dragulje… Tko ustraje do konca – to je važno , čitamo u Božjoj riječi . Ovaj stil nam se svih  dojmio i sigurno će nam biti dugo zoran i poticajan. Osjetili smo se osnaženi za djelotvornost - " Ovorimo svoja srca Božjem Milosrđu, da po nama proradi srce za Boga i čovjeka. Neka nam sluga božji Jospi Stadler bude istinsko nadahnuće."

Poslije ovog osvježenja o promišljanu i djelovanju Društva , podijelili smo se u dvije radne skupine gdje se opušteno razgovaralo o našim svakodnevnim konkretnostima  i izmjenama iskustava. Radom su koordinirale s. Dolores, Marina Rubić članica Vrhovne uprave u ime laika te Anđelka Čizmić.

Iako je sve teklo kao jedna mirna rijeka sa malim dekorativnim pritocima došlo je vrijeme ručka koje su nam s velikom ljubavlju pripremile naše drage časne sestre . Zatim je slijedila neobična  ali humana točka programa na dvorištu . Naš neumorni  animator  foto Borko, zabilježio je i neke specifične fotke za projekt Hrvatskog saveza „ zagrli za rijetke bolesti“ uz obilježavanje međunarodnog dana rijetkih bolesti .

Nakon svih faza rada i sadržaja ovog  prijeđenog dijela dana slijedila je sinteza , savjeti , poticaji ,  ohrabrenja , najave hodočašća…Uslijedile su  nagrade onima koji su marljivi u obvezama i bili redoviti na susretima. Predstavljen je i godišnji susret za sve članove koji će se održati 28. svibnja 2016. u župi Katuni-Kreševo .

Završili smo naš dan molitvom Gospine krunice u kapeli a meditacije uz otajstva pripremio je animator gosp. Borko Gunjača. U molitvu smo uključili  nakane molitvenog provincijskog lanca te druge nakane uz svako otajstvo. Završili smo pjesmom dajući hvalu Gospi i Malom Isusu a s. Dolores od srca zahvalila je i  kućnoj voditeljici i zamjenici provincijalke s. Eduardi Marić i svim sestrama koje su nam pripremile ručak i darovale svoju srdačnost.

Krenuli smo s nakanom biti misionari Božje ljubavi i milosrđa snagom Božjeg duha. Provincijalno vijeće za PMI-a , s. Dolores , s. Rebeka i s. Terezija   ostale su na svom produženom radnom sastanku rezimirati „ ocjene“.

 Vesna  Mamić-animatorica PMI-a , Split

  Vijesti - Sve