Božićne jaslice u Splitu Ponedjeljak, 14. 12. 2015.

U Staroj gradskoj vijećnici na Trgu grada poznat nazivom Pjaca, otvorena je na blagdan sv. Luce izložba koju čine 65 radova u različitim tehnikama, a poruka je ista: ljubav i milosrđe. Predstavnica grada Splita gđa Munivrana, govorila je uime gradonačelnika otvarajući izložbu te naglasila kako je ovo najposjećenija splitska izložba. 


Nastavljajući svoj govor izrazila je zadovoljstvo, jer originalnost raznih autora oduševljava posjetitelje unoseći svijetlo u naš grad, ali i srca ljudi. Prvi put sam na ovakvoj izložbi i bila sam dirnuta. Riječ je o Božićnim jaslicama i Malom Isusu te Njegovoj poniznosti i skromnosti koji dolazi k nama da nas obdari svojim bogatstvom, a to je On sam, Emanuel – Bog s nama. Bila sam ponosna jer dvoje jaslice je pripremila i postavila s. Dolores Brkić u ime Provincije sestara Služavki Malog Isusa sa simbolikom dubokih poruka. Uz jubilej 125. godišnjice Družbe u jednima je naglasak geslo sluge Božjeg Josipa Stadlera te naš znakoviti pozdrav „ Isus u našim srcima“. Druge su simbolika Godine milosrđa: „Blago milosrdnima jer Oni će postići milosrđe“ (Mt 5, 7)

Kod jednih i drugih jaslica puno se toga može „iščitati“ te pohraniti u srcu i u našoj svakodnevnici realizirati.
Svi ostali autori različitih profila, od amatera do umjetnika, izrazili su predivne poruke i umijeća te je vrijedno posjetiti ovu izložbu koja je otvorena do svetkovine Sveta Tri kralja. Sigurno ćemo biti potaknuti Božjom ljubavlju i milosrđem prema nama, a mi svi jedni prema drugima.
Među građanima grada na svečanom otvorenju te u tijeku programa, sudjelovala je provincijalka s. Anemarie Radan, s. Eduarda, s. Zorka, s. Dolores i kandidatica Tajana. Nazočni su bili i Prijatelji Malog Isusa, naročito iz Druge gimnazije – Split i župe Gospe od Pojišana.
Svečanost otvaranja izložbe uljepšao je pjevanjem župni zbor Gospe od Pojišana.

 Tajana Andrle-kandidatica

  Vijesti - Sve