Čovjek kao biće odnosa Subota, 16. 10. 2021.

U subotu 16.10.2021. u samostanu “Antunovac” održan je susret juniorki zagrebačke provincije. Magistra juniorki s. Viktorija Predragović u zajedništvu sa juniorkama s. Snježanom Bjelobrk i s. Zrinkom Šutalo, te kandidaticama Anitom Katanec i Darijom Filipančić koje su nam se sa svojom prefektom s. Anom Čajko Šešerko pridružile toga dana, ugostile su s. Silvanu Fužinato.

s. Silvana koje je u Rimu studirala Sveto Pismo progovorila nam je o čovjeku kao biću odnosa koristeći se biblijskim tekstovima o stvaranju čovjeka, Kajinu i Abelu te u konačnici o Ezavu i Jakovu. Spominjući se Adama i Eve dotaknuli smo se problematike egzistencijalne samoće. Sam Bog u izvještaju o stvaranju govori kako nije dobro da je čovjek sam, te kada govori da će mu načiniti pomoć u izvornom tekstu to je izraz koji se koristi za pomoć u smrtnoj opasnosti do koje dolazimo prepuštanjem egzistencijalnoj samoći. Nadalje, s. Silvana dok je govorila o Kajinu i Abelu istaknula je ljubomoru kao čestu problematiku u međuljudskim odnosima. Ljubomora koja kod Kajina izaziva takvu sljepoću da nije sposoban prepoznati Božju blizinu. U konačnici govorili smo o Ezavu i Jakovu koji nas uče kako se pomiriti. Iako je njihov odnos bio isprepleten mnogim lažima, spletkama i prevarama na kraju se ipak susreću u svoj svojoj ranjivosti te su se pomirili i uspjeli uspostaviti kontakt.

Ističe se pitanje “Gdje ti je brat?” Koje odjekuje i nama danas. Gdje je naš brat? Gdje je naša sestra? Živjeti nam je za Boga, ali i za brata čovjeka.

“Gospodine, ljubavlju tvojom vazda raspaljeni daj da tebe ljubimo iznad svega,a braću tvoju radi tebe.Amen”

s. Zrinka Šutalo

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve