Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Utorak, 31. 1. 2017.

U subotu 28. siječnja 2017., u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, okupio se veći broj, oko 150 redovnica i redovnika koji djeluju u Dubrovačkoj biskupiji, na proslavu Dana posvećenog života. Među prisutnima bio je biskup mons.Mate Uzinić, generalni vikar dr. Petar Palić i još nekoliko svećenika.


Dan posvećenog života u cijeloj Katoličkoj Crkvi slavi se na Svijećnicu, 2. veljače – a kako se taj dan u Dubrovačkoj biskupiji otvara „Festa sv. Vlaha“, zaštitnika biskupije, ovaj dan se onda proslavlja ranije.Na početku susreta u 10 sati  prisutni su molili „Treći čas“, zatim je sve prisutne pozdravio pročelnik fra Stanko Dodig i zahvalio na dolasku i sudjelovanju u programu. Iza toga biskup Mate, radosno je čestitao sim redovnicama i redovnicima Dan posvećenog života. U svom obraćanju prisutnima predstavio je ovogodišnju poruku za Dan posvećenog života, koju su uputili predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević. Poruka uz ostalo, pred sve redovnice i redovnike stavlja zadaću, da „balzam milosrđa“ preko Bogu posvećenih osoba, tako dopore do svih vjernika, onih rubnih u i onih koji su udaljeni od vjere. Zato je biskup u tom smislu poželio prisutnima autentičnim svjedočenjem ispunjenu ovu godinu. Rekao je: „U nebo se može ući bez zavjeta, ali ne može bez milosrđa“.

Iza toga, program je bio u ozračju 800. obljetnice ustanovljenja Reda dominikanaca i dominikanki, na način, da je predstavljena knjiga pjesama dominikanke s.Blaženke Rudić:  „Povratak iskonu“.

Moderatorica prestavjanja knjige bila je s. Barbara Bagudić, a sestre iz Korčule,  otpjevale su nekoliko pjesama. Uz predstavljanje prikazana su i tri video uratka. Uz autoricu s. Blaženku o knjizi su govorile Mirjana Žeravica, prof. hrvatskog jezika u biskupskoj klasičnoj gimnaziji i vrhovna glavarica sestara dominikanki s.Katarina Maglica.  Bilo je jako zanimljivo slušati  te pjesme  koje su prestavljene u tri dijela. – s.Blaženka je vjeroučiteljica i priora u samostanu u Korčuli. Rođena je 1966. na Bikovu kraj Subotice. Ona je govorila o trećem dijelu zbirke, te istaknula kako ta duhovna povezanost i dalje traje, a povratak iskonu je i povratak sebi i povratak Bogu.

U 11,45 sati Euharistijsko slavlje u katedrali predslavio je biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji desetak svećenika i redovnika, među kojima je bio pročelnik za posvećeni život Dubrovačke biskupije, kapucin fra Stanko Dodig i generalni vikar dr. Petar Palić. – Pjevale su redovnice raznih redova, a svirao je dominikanski novak. Jedan novak pjevao je pripjevni psalam, a ostali su koncelebrirali kod mise.  Molitvu vjernika čitala je s. Brigita Rojnica i jedan novak. Među pjevačicama bile su i naše tri sestre.

Biskup je u svojoj propovijedi govorio o vjeri kojom su kroz povijest spasenja od Abrahama, Izaka i Jakova, osnivača redova, sve do danas odgovorali na Božji poziv, svatko na svoj način. „Svaki taj poziv bio je poziv na napuštanje domovine, onog jednog iskona  kako bi se uputili prema drugom Iskonu, od kojega sve potječe, ali ne bez vjere i povjerena...“ I svaki svećenički ili redovnički poziv nije ništa drugo, rekao je biskup, nego onaj isti poziv upućen Abrahamu, da se s vjerom uputi u nepoznato.

Izgleda da nema više onog prvog žara s kojim smo odgovorili na Isusov poziv, rekao je biskup, starimo mi i naše zajednice. Na kraju potaknuo je nas redovnice i redovnike da osnažimo i obnovimo svoju vjeru.

Ovaj radosni dan – Dan posvećenog života, dan molitve i zajedništva redovnika i redovnica – na kojemu su bile prisutne i naše sestre iz zajednice u Dubrovniku i Mandaljene, završio je u 13,15 sati zajedničkim ručkom u restoranu „Klarisa“.

Neka Gospodin po zagovoru sv. Vlaha, blagoslovi sve redovničke zajednice, kao i svećenike u Dubrovačkoj biskupiji i svima udijeli novih zvanja.

Dubrovnik, 28.01. 2017.   s. Magna Borovac

  Vijesti - Sve