Dan slave i zahvale Ponedjeljak, 15. 8. 2016.

Nakon šestodnevnih duhovnih vježbi, u našem samostanu „Djeteta Isusa“ u Žabljaku –Livno  dan prije  slavlja  svetkovine Uznesenja Bl. D. Marije na nebo, poznatijeg pod nazivom „Velika Gospa“, 17 sestara  slavljenica uz prisutnost svoje rodbine i  redovničkih sestara, proslavile su svoje jubileje.  


S. M. Faustina započela je drugu godinu novicijata i dobila redovničko odijelo sa bijelom koprenom. S. M. Antonija i s. M. Milana položile su prve redovničke zavjete. S. M. Mateja zahvalila je Gospodinu za svoj 25.- i jubilej, a s. M. Damira, s. M. Diana, s. M. Filotea, s. M. Maris s. M. Leona, s. M. Mirjam, s. M. Nela, s. M. Salutarija  i s. M. Vilma, za svoj 50. – i jubilej, dok su s. M. Blandina, s. M. Darija, s. M Emanuela i s. M. Katarina za svoj 60. – i jubilej. Dvije sestre s. M. Gracija i s. M. Romana zbog zdravstvenih problema nisu mogle biti dionice ovog slavlja.

Misno slavlje predslavio je mons. dr Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH uz asistenciju  desetak svećenika. Svečanosti su nazočile č. majke s. Radoslava i s. M. Vesna, zamjenica č. Majke, rodbina i sestre iz naše  Provincije. Na početku slavlja  provincijalna glavarica s. Anemarie prisutne je pozdravila slijedećim riječima: “Na ovaj radosni dan našeg redovničkog slavlja, u našem duhovnom centru Kući Djeteta Isusa, koji nam je Božja dobrota udijelila preko iskazanog dobročinstva plemenite gospođe Vojislave Kajić, srdačno pozdravljam vojnog biskupa mons. Tomu Vukšića, predvoditelja euharistijskog slavlja. S vojnim biskupom povezane smo na poseban način po našem Utemeljitelju sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru, jer je mons. Vukšić bio promicatelj pravde u dijecezanskom procesu beatifikacije u Sarajevu. 

Pozdravljam sve svećenike koji s nama danas slave Gospodina u  euharistijskom i obiteljskom slavlju.

Na poseban način pozdravljam našu časnu Majku s. Radoslavu Radek i njezinu zamjenicu s. Vesnu Mateljan, koje nas povezuju u jedinstvu i zajedništvu Družbe, kao i M. Mirjam Dedić.

Pozdravljam i Vas dragi roditelji i rodbino sestara slavljenica. Hvala Vam za Vašu roditeljsku i rodbinsku ljubav, za vjeru i molitve kojima ste pratili i pratite naše svečarice. Danas s njima zahvaljujete Gospodinu na daru redovničkog poziva. Bog ih je pogledao, zavolio i pozvao, a one su s Božjom pomoću prihvatile njegov poziv. Molitvama i žrtvama pratite ih i dalje na putu njihova predanja Gospodinu, da uistinu budu Božje. Redovničko zvanje se potvrđuje i zalijeva vjerom, ljubavlju i žrtvom, kroz radosno služenje Isusu u bližnjima. Budite i nadalje njihova duhovna potpora, a one će  moliti Božji blagoslov za Vas.“

U homiliji biskup Vukšić istakao je ljepotu redovničkog poziva, njegovu zahtjevnost u svjedočenju i ljubavi. Redovništvo nije život po pravilima diplomacije, nego po pravilima ljubavi. I danas Bog poziva da mu budemo svjedoci, no zaglušeni blještavilom svagdašnjeg života, mnogi taj zov prečuju i ne odlučuju se biti na raspolaganju Bogu u spašavanju ljudi. Uz Njegovu pomoć i redovitu molitvu, ne gledajući osobnu korist i interes, bit ćemo Božje oruđe u spašavanju svijeta, svjedočenju Njegove ljubavi i brige za čovjekovo dobro. Naglašena je osobito briga za slabe, nemoćne, siromašne, napuštene, djecu i mlade, koji su najviše na udaru modernističkih ponuda i užitaka.

Za vrijeme sv. Mise s. M. Faustina primila je redovničko odijelo, a s. M. Antonija i s. M. Milana položile su prve redovničke zavjete na radost svih prisutnih. Zavjete su položile pred vrhovnom glavaricom s. M. Radoslavom Radek od koje su primile medaljicu, znak naše Družbe i Konstitucije po kojima će živjeti svoje redovništvo. Nakon položenih zavjeta svetištem se prolomio pljesak. To je bio znak radosti i zahvalnosti Bogu što je našoj Provinciji pridružio dvije mlade sestre. Prije sv. Pričesti ostale jubilarke, nakon što su prozivane i odazvale se, zahvalile su Gospodinu za dar služenja i ponovile obećanje vjernosti. Nakon Euharistijskog slavlja, slijedilo je zajedničko fotografiranje i čestitanje.

Radost se nastavila kod zajedničkog stola. Provincijalna glavarica još je jednom sve pozdravila, slavljenicama čestitala,  svima zahvalila. Pjesme koje su bile pobožne i domoljubne  uzveličale su cijelu svečanost.

s. Laudes

  Vijesti - Sve