Duhovna obnova sestara Služavki Maloga Isusa u samostanu u Doboju Nedelja, 7. 2. 2021.

U subotu 06. veljače 2021. godine u samostanu „Sv. Male Terezije“ u Doboju održan je II. turnus duhovne obnove za sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 9 sestara iz zajednica u Maglaju, Vitezu i Doboju. Nakon molitve trećega časa pročelnica Vijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI – s. M. Manda Pršlja izložila je predavanje na temu: „Dijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju“. Sestre su promišljale o tri središnja elementa: utjelovljenju Sina Božjega, rođenju Isusa Krista i Božjoj objavu svijetu, što slavimo u trima blagdanima: Blagovijesti, Božiću i Bogojavljenju. Također su slušale o Blaženoj Djevici Mariji i duhovnosti Služavke Malog Isusa. Nakon prvog predavanja uslijedila je kratka pauza, a potom drugo predavanje na temu: „Etape Božanskog čitanja“ u kojemu je bilo govora o razmatranju Božje Riječi.

Nakon predavanja u samostanskoj kapelici vlč. Antonio Čutura izložio je Presveti Oltarski Sakrament, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Prijepodnevno razmišljanje završeno je misnim slavljem koje je u samostanskoj kapelici predvodio vlč. Antonio Čutura, župnik u Bosanskom Brodu i Kolibama. U uvodnom dijelu svete Mise vlč. Antonio povezao je spomendan mučenika svetog Pavla Mikija i mučenika iz Japana sa slugom Božjim Josipom Stadlerom, koji je na svoj način također bio mučenik na duhovan način. Stadler je cijeli svoj život prikazivao za Vrhbosansku nadbiskupiju, cijelu Crkvu, Družbu koju je osnovao, kada je nosio cilicij ili lanac, koji na sebi ima niz oštrih šiljaka, a svrha nošenja mu je bila stalno podsjećati na Kristove muke. No mi nismo pozvani kao japanski mučenici proliti krv, niti kao Stadler mučiti se, ali smo pozvani svjedočiti Krista na svakom mjestu, samostanu, ulici… kazao je vlč. Antonio i pozvao na molitvu za Družbu i nova duhovna zvanja u Družbi.

U prigodnoj propovijedi vlč. Čutura tumačio je evanđelje toga dana i povezao ga sa našom duhovnom obnovom, kako je i nas Isus pozvao da se povučemo u osamu, na samotno mjesto i ostavimo sve svoje poslove.  Naglasio je kako je i Stadler također puno radio i gradio, ali se znao povući upravo pred Presveto u osamu, gdje je nalazio snagu i mir da može djelovati. Dobro je nahraniti danas sve razine duh, dušu i tijelo, cijelog čovjeka, zaključio je u svojoj propovijedi vlč. Antonio i pozvao na molitvu  za dovoljan broj duhovnih zvanja koje će nastaviti djelo Stadlerovo.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje kod obiteljskog stola, kojemu se pridružio i dobojski župnik vlč. Jure Babić.

U drugom dijelu dana u radosnom ozračju nastavila se duhovna obnova, na kojoj su se sestre zajednički osvrnule na prvu i drugu točku Zaključaka i odluka XVI. redovitog Provincijskog Kapitula, te iznijele svoja iskustva svjedočenje i življenja karizme, te zaželjele i ubuduće ovakve susrete. Osvježene i okrepljenje duhovno i tjelesno sestre su se vratile u svoje zajednice, izvršiti svoje poslanje, izvršiti volju Božju.

s. M. Manda Pršlja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve