Duhovna obnova u Livnu u Godini vjere Nedelja, 28. 10. 2012.

U Duhovnom centru Djeteta Isusa u Livnu, koje vode sestre Služavke Malog Isusa, održana je duhovna obnova 27. i 28. listopada za sudionike: caritasa molitveno liturgijske zajednice i Prijatelja malog Isusa iz župe svetog Mihovila iz Omiša. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je trideset i pet članova zajedno sa s. Jasminom Čalo i s. Terezijom Pervan. Duhovnu obnovu vodio je don Mladen Parlov, rektor Sjemeništa i prof. na KBF u Splitu. Don Mladen se u svojim izlaganjima posebno osvrnuo na krepost vjere i molitvu. Istaknuo je važnost čitanja dokumenata II. Vatikanskog Koncila u godini vjere Konstitucija: Dei Verbum, Lumen Gentium, Gaudium et spes i Dekret o apostolatu laika (budući da se obraćao laicima te je za njih istaknuo važnost tog Dekreta).


Pitanje Što je vjera?, bilo je postavljeno za uvod i zajedničko razmišljanje. Nama je vjera darovana u sakramentu krštenja. Što ona u nama proizvodi? Također nam je darovana krepost ufanja i ljubavi. Ove kreposti uzdižu moju volju. Bog nam se objavljuje na način da nam se dariva u Isusu Kristu. Božja objava je Božje sebedarje. Bog se dariva meni, a ja Bogu sebe darivam. Odgovoriti Bogu svojim sebedarjem. Bog je jedini slobodan i naša sloboda raste u mjeri koliko se ja približavam Bogu. Bog me želi kao ljubljeno slobodno biće, a Duh Sveti je snaga našega djelovanja.

Don Mladen je postavio nekoliko pitanja na koje je svatko u tišini svoga srca trebao odgovoriti. 1. Tko je moj Bog?, 2. Što je najveća briga moga života?, 3. Kakav je moj odnos prema živom Bogu?, 4. Što je s mojom molitvom?, 5. Je li Boga poznajem koji se dariva u Isusu Kristu?

Molitva - gradi naše zajedništvo. Postoje četiri razine molitve: 

  1. Ja molim, ne slušam ni ja ni Bog (blebećem).
  2. Ja govorim Bog čuje. Ta molitva treba rasti, puno vježbati, puno koncetracije, a to je dugi put i svakodnevni hod. 
  3. Bog govori,a ja slušam. Svoju nutrinu sam pripremio da postane osjetljiva na Božju riječ. Mi možemo moliti jer nam Bog to daje, On me čini svetim. Bog je važan u duhovnom životu, a ne ja. 
  4. Bog govori, Bog sluša – mistika. Bog u meni kola, Bog u čovjeku čini sve, dozvoliti Bogu da nas prožme. Kako konkretno ja mogu molit? Prvo je priznati da ne znam moliti. Moliti oče naš znači postati svjestan svoga siromaštva. Otkriti Božje lice u molitvi.

Nakon predavanja sudionici su imali prigodu za osobnu molitvu, meditaciju i sakrament ispovijedi. Središte našeg promišljanja bilo je Euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim Sakramentom.

Bogu hvala na ovoj duhovnoj obnovi. Hvala don Mladenu koji nam je sa velikim žarom lomio Kruh života i Božju riječ i uveo nas u promišljanje o našoj vjeri kroz naše življenje, o molitvi koja nas hrani i zajedništvu koje nas vodi k Bogu. Hvala našem župniku don Ljubi Bodrožiću koji je pomogao da se ova obnova dogodi i koji nas je posjetio u Livnu, jer zbog obveza nije mogao ostati. Hvala sestrama Služavkama Malog Isusa koje djeluju u ovom centru i koje su otvorene za sve one koji se žele na trenutak zaustaviti, povući se u osamu i promišljati o svom životu i onim vrijednostima koje su neprolazne.

Rijeka Žabljak teče i žubori uz ovaj Duhovni centar i priča o divnom i dobrom Bogu Ocu koji nas ljubi. Svatko od nas ima svoju životnu priču koju pričamo našem molosrdnom Ocu koji jedini dobro zna što je u čovjeku.

  Vijesti - Sve