Duhovna obnova za sestre Nedelja, 7. 12. 2014.

U Godini posvećenog života, u samostanu „sv. Obitelji“ u Dubrovniku, u četvrtak  4. prosinca 2014., u 14 sati, održana je duhovna obnova za sestre iz Dubrovnika i Mandaljene. Duhovnu obnovu je vodila s. Marcela Žolo, provincijalna savjetnica i tajnica, na temelju  pobudnice pape Franje: „Evangelii gaudium“ – radost evanđelja.


S. Marcela je najprije predstavila meditaciju o Božjoj riječi u kapeli.  U svom izlaganju osvrnula se na  bitne točke  pobudnice koje su  važne za naš život i svjedočenje.  Cilj ovog predavanja bio je da sestre čuju  poruku pape Franje upućenu redovnicima prigodom otvaranja Godine posvećenog života. Posebni naglasak stavila je na radost koja proizlazi iz naše vjere.

Danas vlada potrošačka groznica, te ljudi često nisu spremni pomoći drugima. Slobodno srce je puno ljubavi i spremno pomoći, takvo bi trebalo biti srce svakog kršćanina.

Navjestitelji Evanđelja, trebali bi uvijek biti radosni, jer Evanđelje je radost uvijek nova i neprolazna.

Crkva treba doživjeti i misijsku preobrazbu, izaći na ulice i raskrižja tražeći one najpotrebnije, isključene iz društva, pružiti im utjehu i milosrđe. Crkva se ne smije odreći bitnoga u svome poslanju, ali će imati na umu, da je milosrđe iskazano potrebnima najveća krepost.

Brze promjene traže od Crkve, da traži način kako neprolaznu istinu prenijeti danas. Vrata crkve uvijek trebaju biti otvorena za siromahe, bolesne, potrebne duhovne i materijalne pomoći.

Papa Franjo naglašava kako je u današnjem vremenu vrlo važan pastoral mladih, i kako je važno dati mjesta pučkoj pobožnosti, jer se vjera na taj način prenosila novim naraštajima.

Papa upozorava i na socijalnu dimenziju evangelizacije. Crkva je dužna upozoriti na gomilanje dobara i rastrošnost kod pojedinih, dok drugi umiru od gladi. Ona bi trebala biti za siromašne i za siromahe. Papa opominje, da će svaka zajednica u okviru Crkve propasti, ako zaboravi sirotinju.

Ova pobudnica „Radost evanđelja“ puna je poticaja, kojima sveti Otac želi pokazati put Crkvi, kako bi odgovorila potrebama  vremena i bila blizu onih koji traže Boga.

Nakon predavanja bila je živa diskusija i razgovor.

Susret je završen molitvom Večernje u kapeli!

s. Celestina  Jerčić

  Vijesti - Sve