Duhovne vježbe za sestre u “Kući Djeteta Isusa” Livno Nedelja, 24. 7. 2022.

U duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu, od 18. do 23. srpnja 2022.god. održane su duhovne vježbe za sestre. Voditelj duhovnih vježbi bio je don Vedran Torić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. 


U oazi mira i tišine, uz žubor rječice Žabljak, na ovaj poseban godišnji susret s Gospodinom u molitvi i razmatranju okupilo se 25 sestara Služavki Maloga Isusa Provincije sv. Josipa, a u zajedništvu s njima bila je i jedna Sestra milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Na samom početku duhovnih vježbi dobrodošlicu i pozdravnu riječ voditelju i svim sestrama sudionicama uputila je provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan zaželjevši svima dar Duha Svetoga koji prati i nadahnjuje srca. Duhovni hod sestara kroz ovih 6 dana započeo je, stoga, i himnom Duhu Svetom moleći za milost blagoslova i učinka u dušama. Kroz svoja razmatranja, voditelj duhovnih vježbi don Vedran, poticao je sestre na svakodnevno druženje s Božjom Riječi u kojoj nam Krist otkriva sama sebe, ali i nas nama samima jer Božja Riječ je Kristov identitet u kojem otkrivamo i onaj naš vlastiti, a to je da smo ljubljena Božja djeca. Voditelj je predočio lik Abrahama kao primjer kako živjeti vjernost Bogu i Božjim obećanjima kada nas Bog stavlja na kušnju i kada ne vidimo ispunjenje tih istih obećanja. Posvijestio nam je Božju vjernost koja nikada ne prestaje, a posebno se očituje u Njegovu Milosrđu. Bog koji je Milosrđe, poziva i nas da budemo milosrdni i da u ljubavi služimo jedni drugima. A biti milosrdni, naglasio je don Vedran, pretpostavlja da živimo kao osobe, a ne kao individue. Osoba uvijek živi u odnosu prema drugome, dok individua živi u odnosu isključivo prema sebi samome. Najbolji primjer Milosrđa i osobnog odnosa prema nama imamo u Isusu Kristu koji govori: „Ovo je Tijelo moje koje se za vas predaje.“ Kroz razmatranja sestre su promišljale i o Isusovim kušnjama u pustinji, kao i onim vlastitima, o djelima tijela, ali i plodovma Duha u svom životu. Tema promišljanja bila je, nadalje, Kristova smrt na križu kao vrhunac Božje ljubavi prema čovjeku, zatim oprost, povjerenje u Boga i življenje zajedništva s Njim, te prijateljstvo s Isusom promatrano kroz likove Jude i Petra. Na kraju, sestrama je za uzor vjere i ljubavi perma Bogu predstavljena Blažena Djevica Marija koja je znala slaviti i veličati Boga zbog silnih djela koja je učinio u njenom životu, u životu njenog naroda, ali i zbog svega onoga što će Bog tek učiniti.

Sestre, napojene na izvoru Božje Riječi, okrjepljena duha, te zahvalna srca završile su svoje godišnje duhovne vježbe svečanim euharistijskim slavljem i himnom „Tebe Boga hvalimo“ u subotu 23. srpnja u 11 sati, nakon čega je uslijedio svečani ručak i druženje kod stola. U radosti, vesela srca i ispunjena duha sestre su se razišle i vratile svojim zajednicama.

s. M. Marina Mužinić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve