Godišnje slavlje Društva PMI-a u Vepricu (izvještaj) Ponedjeljak, 30. 5. 2022.

Posljednje subote u mjesecu 28. svibnju 2022. godine, održano je godišnje okupljanje i slavlje članova Društva Prijatelja Maloga Isusa (DPMI-a ) u Vepricu pod okriljem Majke Božje. Zajedništvo nas veseli, mogućnost je novih spoznaja i zanos u službi i karizmi sl. Božjeg Josipa Stadlera. Okupila se oko 200 članova PMI- a splitske provincije pod motom:“ 


Za sinodalnu Crkvu, zajedništvo, sudjelovanje i poslanje kao PMI-a“. Sudionicu su stigli iz Splita; svetište Gospe od Pojišana, sv.Križa, sv. Spasa- Mejaši, zatim Sutivana sa Brača, Solina, Dugog rata, Jesenica, Omiša, Dugopolja, Vrgorca, Katuni- Kreševo i Šestanovca, Metkovića,  Livna , Srinjina i Opuzena.

Pročelnica Društva PMI-a za splitsku provinciju i članica vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić u uvodu u Euharistijsko slavlje u 10 i 15,  pred Gospinom špiljom srdačno je izrazila svima dobrodošlicu. Na sebi svojstven način izrazila je radost i zahvalnost Malom Isusu, Majci Mariji i sluzi Božjem Josipu Stadleru na djelovanju Društva PMI-a. Kazala je;  Doživimo danas nešto od ljepote zajedništva kao Prijatelji Malog Isusa, ovdje u predivnom ambijentu pod okriljem Nebeske majke  te zaželjela  da se svi „zarazimo“ ljubavlju Božjom. .

Obratila nam se zatim riječima pozdrava , podrške i zahvale  s. Anđelina Perić, kordinatorica Društva PMI-a u vrhovnoj upravi Družbe sestara Služavki Malog Isusa.

Misno slavlje predslavio je fra Miroslav Bustruc . Svojom vedrinom i znakovitošću, iz duboko življene duhovnosti aktualizirao je pripadnost Kristu govoreći između ostalog: Obraćenje nam je nužnost! Put je to strm ali radostan ! Mi slavimo Isusa, a pitaš li se, koji  plan ti Isuse imaš sa mnom. Pomozi mi Isuse jasno danas to otkriti. Biraš li u svakodnevlju Boga ili sebe? Utopljenik ne može spasiti sebe. Isus je došao izvući nas na obalu. On je jedino rješenje svih ratova, u tebi, oko tebe i  svijetu. Obožavaj JEDINO BOGA jer tada nema nuspojava. Sve je drugo pogubno. Budimo ovisni, ali o  Božjoj providnosti…Sa Isusom prijateljem kroči ma kakav da je tvoj put. Biti  bližnjem  prijatelj u radosti i svakoj potrebi. Tu te čeka Isus. Učimo od naših velikana i svijetlimo radošću evanđelja.

 Misno čitanje čitala je Zrinka Ančić članica vrhovne uprave Društva, psalam Ljubica Caktaš a molitve vjernika čitali su PMI-a iz više skupina. Prikazni dar bio je novčani prilog od svih PMI-a iz provincije za ovogodišnjeg krizmanika Mateja Dodoju, hrabrog mladića koji se već godinu dana lavovski bori sa teškim ozljedama a pomaže mu skupa robotska neurorehabilitacija.   Prilog našeg srca na oltar je  donijela animatorica Ankica Kaćunić. Za vrijeme liturgijskog slavlja pjevao je dječji zbor iz Omiša pod vodstvom i sviranjem s. Eduarde Marić. Ministrirala je gimnazijalka Lara Brkić.

Nakon popričesne molitve službeno su primljeni novi članovi Društva koji su dobili iskaznicu, Statut Društva PMI-a  i medalju Malog Isusa koje su primili iz ruke vrhovne glavarice s. Marije Banić, provincijske glavarice s. Terezije Pervan i članice vrhovne uprave Društva gđe Zrinke Ančić.  Svi zajedno nazočni obnovili smo svoja obećanja pod vodstvom s. Dolores . Rekla je jednom pročelnica; Tamo gdje niču novi članovi znači da postojeći dobro djeluju !!!

Poslije rekreativnog odmora, druženja i ručka nastavio se program u 14 i 30 sati u konferencijskoj svečanoj dvorani.  Sav program animirala je pročelnica. Započeli smo molitvom za Sinodu: Stojimo pred tobom Duše sveti.  Naša pročelnica s. Dolores izvela je na na demostrirajući način kratku ali duboko značajnu katehezu o zajedništvu; u obitelji, zajednici, društvu, naglaskom u djelovanju PMI-a ali i Crkvi. Asistirali su gosp. Andrija Burić i Meri Ribičić. Uslijedilo je potresno svjedočanstvo obitelji Dražena Ordulj. On koji je doživio duhovnu smrt uz zagovor Majke Božje doživio je obraćenje duhovno uskrsnuvši. Bog je svesilan, čudesan i sama ljubav, spasio je njega i obitelji iz ralja zloga. Svjedoči Boga iz dubine duše kao i njegova supruga Adriana i kći Anet. Izuzetno je bilo dirljivo i velika životna pouka svima.

Nastavak programa uslijedio je kod Lurdsko - Vepričke Gospine špilje molitvom krunice. Meditacije otajstava vodila je s. Dolores a desetice predstavnici iz više grupa .Sestra Rebeka Batarelo  nakon krunice prdvodila je molitvu  litanija Duha svetog jer smo u devetnici za svetkovinu Duhova.  Na koncu provincijska glavarica s.Terezija zahvalila je Malom Isusu i Gospi te svima: upravitelju svetišta don Miji, fra Miroslavu, vrhovnoj glavarici s. Mariji, nazočnim sestrama, dječjem zboru sa s. Eduardom, obitelji Ordulj, svim PMI-a a posebno s. Dolores na organizaciji i animiranju. Dječji zbor uz ritmiku,  sa dvije pjesme „ izrekli“  su rezime dana.

Obogaćeni zajedništvom i milostima koje smo primili pjevajući Sred te se pećine,  s puno dojmova radosni krenuli svojim domovima.

Vesna Mamić PMI-a , Split         

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve