Hodočašće kroz Došašće Srijeda, 22. 12. 2021.

Hodočašća su uvijek jedno milosno iskustvo što smo vjerojatno svi u životu iskusili . Hod je uvijek naprijed i bliže cilju. Neminovno smo svi na hodočašću kroz Vrijeme Adventa  - našeg Došašća.  On, Isus nam dolazi i sve smo mu bliže ako mu krenimo ususret. Hoditi dobrotom , ljubavlju za bližnje, pomažući potrebnima, moleći i zahvaljujući i sve malo više nego u običnosti. Vjerujem da smo svjesnije i odlučnije  krenuli u Došašće hodočasteći nutrinom da bi nas Mali Isus nagradio svojim mirom i blagoslovima.


Na prvu nedjelju Došašća još smo bili u misijskoj humanitarnoj izložbi te nam je to bio izvrstan zalet u vrijeme pred nama. Nastavili  svakodnevno jutarnjim zornicama hodeći do svog osobnog Betlehema. Na svetkovinu Bezgrješnog začeća – spomen 103. godišnjice kad je sluga Božji Josip Stadler preselio u kuću Očevu, završetak Godine sv. Josipa, na poseban način sudjelovali smo na zahvalnoj sv. Misi te molitveno karitativnom susretu kojeg uvijek redovito vodi pročelnica s. Dolores. Nastavili smo druženjem kroz poticajni razgovor. Posjetili smo dom Maestral da djeca budu ozarena našom pažnjom jer smo im donirali ukrase i figure za božićno drvce. Od svake skupine iz cijele provincije uzeli smo po nešto uz pojišanske slatkiše…  Sve nas je to vodilo do nedjelje Karitasa gdje smo uz redovno darivanje vjernika za potrebne, pripremili prodajni štand. Naša umjetnica i ikonopisateljica Višnja Rickijević, obojila je gipsane male Isuse, štalice, anđele koje su nam pripremili PMI-a iz Livna i razne likere potporom naših kapucina. Naši posjetitelji bili su zaista motivirani pomagati. Našao se jači poticaj u srcima sudjelovati u tjednu molitve i klanjanja za bolesnike, svećenike i biskupe u danjim i noćnim satima. Ova molitvena nakana  bude inače redovito za svaki prvi petak kad također sudjelujemo. Nije moglo ni kišno ni loše vrijeme mnoge nas zaustaviti  unutar ovog hodočašća sudjelovati na posebnim molitvenim  hodočašćima po Splitu  a naročito od Žnjana do Gospe na Pojišanu  za prestanak pandemije. Molilo se da se vrati čovječanstvo Bogu i da svi dublje posvjestimo da bez Boga ne možemo baš ništa osim hodati krivo.

 Inicijativa 40 dana za život Split organizirala je u splitskoj crkvi sv. Trojice Jerihonsko bdijenje kao duhovnu pripremu za Božić od 12. do 19. prosinca. Sudjelovali su naši PMi tijekom dana i noći kako je tko mogao organizirati vrijeme. Bilo je onih članova koji su molili u svojim domovima i zajednicama za uspjeh Jerihonskog. U godini smo obitelji pa Božićnu devetnicu uz osobne molitve i zahvale posebno namjenjujemo za naše hrvatske obitelji da budu rasadište vjere života i ljubavi. - Naš Vice Tadić PMI - izradio je i postavio jaslice za obje splitske  bolnice , u nekoliko župa i jasno u svojoj župi svetištu Gospe od Pojišana a s.Dolores ostale kreativnosti u crkvi. 

Po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera neka nas sve skupa prati zaštita sv.Obitelji. Svima želimo radost u srcu kad zakoračimo u vlastiti Betlehem gdje nas čeka Mali Isus svojim blagoslovom. 

Animatori PMI-a Pojišan, Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve