Hodočašće u Vječni grad Utorak, 2. 11. 2021.

Glavni razlog dijecezanskog hodočašća od 22. do 28. listopada 2021. godine u Rim bio je dvostruki jubilej Gradišćanskih Hrvata: „60 godina biskupije Eisenstadt“ i „100 godina Gradišća“. Ovo hodočašće je trebalo biti održano u 2020-oj godini, ali zbog korona-pandemije se moralo odgoditi te smanjiti broj hodočasnika.

U petak, 22. listopada krenulo je 100 hodočasnika na put u Vječni grad u dvije skupine. Hodočašće je predvodio biskup Egidije Živković u zajedništvu s generalnim vikarom kan. mmag. Michaelom Wügerom te biskupskim vikarom kan. mag. Željkom Odobašićem, koji je odgovoran za dijecezanska hodočašća biskupije Eisenstadt i koji je organizirao ovo hodočašće. Od strane zemlje Gradišća na hodočašću je sudjelovao zemaljski poglavar Hans Peter Doskozil, zemaljski savjetnik ek. savj. Andreas Liegnfeld i drugi članovi iz javnoga života.

Odmah po dolasku u Rim prva postaja koju su hodočasnici pohodili bile su Katakombe sv. Domitile gdje se nalaze grobovi prvih kršćana. Potom je bio smještaj u Hotel Cardinal St. Peter, via L. Dehon 71, Rim.

Boravak u Rimu bio je uistinu milosni vrhunac lijepih doživljaja za oko i dušu. Zajednički program započeo je 23. listopada 2021. u Lateranskoj bazilici svetom misom u 10:00 sati koju je predvodio biskup Egidije Živković, a prigodnu homiliju uputio je generalni vikar kan. Wüger. Nakon svete mise hodočasnici su pohodili Svete stepenice koje su na sve, a osobito one koji su ih prešli na koljenima, ostavile poseban dojam. Potom su razgledali klasični dio Rima: Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza del Popolo i Pantheon.

U nedjelju, 24. listopada na svetkovinu sv. Rafaela Arkanđela hodočasnici su krenuli u crkvu Santa Maria dell' Anima gdje su u 10:00 sati zajedno s vjernicima njemačkog govornog područja slavili svetu misu, koju je predvodio biskup Egidije Živković a prigodnu propovijed svima nazočnima uputio je salzburški svećenik i rektor Anime dr. Michael Max. Na ovoj svetoj misi naše su sestre posebno Bogu zahvalile za dar naše Družbe moleći za ustrajnost u vjernosti Bogu i daru karizme koju su primile od oca Utemeljitelja. Nakon misnog slavlja Njemačko-austrijski zavod je u biblioteci ugostio Gradišćanske hodočasnike zajedničkim objedom. Nakon ukusne hrane hodočasnici su se prošetali do trga Piazza Tribunali i razgledali antički dio Rima te Kolosej gdje su održavane borbe sa životinjama. Amfiteatar u Rimu dobio je ime po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra.

U ponedjeljak, 25. listopada bila je prigoda za posjet Vatikanskim vrtovima gdje je mnogima zastajao dah od prekrasnih djela vrtlarstva i biljaka koje su donesene skoro iz cijeloga svijeta. Veliko oduševljenje kod hodočasnika je bilo kada su razgledali impozantna djela likovne umjetnosti i kiparstva u Vatikanskim muzejima. Poseban dojam na svih je ostavila Sikstinska kapela. Poslije podne u 15:00 sati biskup Egidije Živković je predslavio misno slavlje kod oltara sv. Josipa u bazilici sv. Petra. Biskup je u molitvu uključio našu Družbu i zajedno sa sestrama zahvalio Bogu za njezin 131. rođendan. Nakon euharistijskog slavlja svi su zajedno razgledali baziliku, a sestre su se pomolile na grobu sv. Petra, sv. Pia X. i sv. Ivana Pavla II.

U utorak, 26. listopada dan je bio u znaku austrijskoga nacionalnog praznika. Prije podne u bazilici sv. Pavla izvan zidina upriličena je ekumenska pobožnost. Prigodnu homiliju održao je umirovljeni predstojnik protestantske crkve mag. Manfred Koch koji je na poziv biskupa Živkovića sudjelovao u cjelokupnom programu hodočašća. Poslije podne veleposlanica Franziska Honsowitz-Friessnigg pri Svetoj Stolici primila je gradišćansku delgaciju i u prostorijama Austrijskog veleposlanstva ugostila je sve hodočasnike.

U srijedu, 27. listopada prije podne hodočasnici su sudjelovali u dvorani Pape Pavla VI. na audijenciji s Papom Franjom koji je posebice pozdravio sve hodočasnike dijeceze Eisenstadt, njihova biskupa i političke predstavnike. Poslije audijencije do 14:00 sati bio je predviđen slobodan program i svatko je mogao po svom nahođenju izabrati kako ga upotrijebiti.

U 16:00 sati u bazilici Santa Maria Maggiore u kapeli Borghese održana je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio biskup Egidije Živković. Ova kapela poznata je također po ikoni – Madonna Salus Populi Romani, za koju se vjeruje da potječe od apostola i evanđeliste Luke. Ikona nosi ovo ime zbog zahvalnosti što je Majka Božja spasila Rim od kuge. Prošle godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu pred likom ove ikone Papa Franjo je molio za prestanak korona-pandemije. Ova bazilika inače obiluje raskošnom umjetnošću i najvišim zvonikom. U sikstinskoj kapeli koja je otvorena 1587. godine, u vrijeme pontifikata pape Siksta V., posebnu pozornost svraća relikvija za koju se vjeruje da je dio jaslica u kojima je rođen Isus. Nažalost nije se mogla posjetiti jer je bila zatvorena zbog epidemioloških mjera.

I na kraju hodočasničkog puta svi su zahvalili Bogu i Majci Mariji za milosne trenutke, za sve ono što ih je iznutra dotaknulo, pokrenulo, ohrabrilo i oživjelo nadu za bolju budućnost. Iz bazlilike Santa Maria Maggiore hodočasnici su krenuli prema međunarodnoj zračnoj luci Leonardo da Vinci- Fiumicino odakle se prva skupina vratila kući. Povratak druge skupine planiran je za 28. listopada.

Zahvaljujući dobroti biskupa Egidija Živkovića i naše su sestre iz zajednice sv. Martin iz Eisenstadta mogle sudjelovati na ovom hodočašću. Putovanje je ostavilo duboke i nezaboravne dojmove u srcu svake ponaosob.

U zahvalnosti za sve lijepo doživljene trenutke u Vječnom gradu, molimo da dragi Bog izlije obilje svoje milosti na sve hodočasnike, njihove obitelji, na biskupiju Eisenstadt, na prelijepu zemlju Gradišće i na našu Družbu. 

s. M. Marina Piljić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve