Hodočašće vjeroučitelja u Godini Milosrđa Petak, 15. 7. 2016.

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko- makarske nadbiskupije,  mr. don Josip Periš organizirao je u godini Milosrđa hodočašće vjeroučitelja u Poljsku od 5. do 10. srpnja 2016. godine. Vodstvo je povjereno hodočasničko-putničkoj agenciji „Kraljica mira „ iz Zagreba.


Iz naše Provincije hodočastila je s. Dolores Brkić, s. Rebeka Batarelo i s. Mila Deak, a ukupno bilo je 62 hodočasnika. Vjeroučitelji su posjetili Budimpeštu, Krakov, Wadovice, Auschwitz, Czestochowu, Bratislavu i Beč.

Sav naš život je jedno veliko hodočašće kazao nam je sv. Otac papa Franjo. Na ovom hodočašću smo na poseban način imali prigodu hodočastiti svojom vlastitom nutrinom srca i duše. Cjelokupan sadržaj i posebna mjesta vezana uz sv. Ivana Pavla II, Milosrdnog Isusa, svakodnevno slavljenje Euharistije, zajednička molitva Časoslova i krunice te uz stručne i duhovni sadržaji vodiča, učinili su naše hodočašće posebnom duhovnom obnovom.

Boraveći u Budimpešti, gradu mostova, svima nam se javljala asocijacija ali i poticaj“ biti most“ među ljudima te most prema Kristu. (Odlično za naše zajednice!!!)

U rudniku soli prisjetili smo se Isusovih riječi: „Vi ste sol zemlje…“ ( Mt 5,13 ), posebno mi koji posredujemo evanđeosku riječ djeci i mladima, trebamo paziti da sol ne obljutavi.

U svetištu Milosrdnog Isusa i neposrednoj blizini svetištu sv. Ivana Pavla II odjekivale su u našim dubinama snažne riječi:“ Isuse uzdam se u Tebe „ i „ Ne bojte se ! „ Hodeći kroz Wadovice, rodni grad Velikoga pape, osjećali smo kako živ hoda s nama i hrabri nas, potiče na neustrašiv navještaj Riječi Božje a posebno danas u ovom uzburkanom svijetu. Fascinirao nas je natpis na satu njegove župne crkve u kojoj se krstio: „ Vrijeme bježi , vječnost čeka! „

Dotaknuli smo u logoru u Auschwizu svu ljudsku bijedu . Kako čovjek nisko pada kada Bogu dadne „ otkaz“. Potakla nas je hrabrost sv. Maksimilijana Kolbea na vjeru i svjedočanstvo.

Sv. Ivan Pavao za vrijeme svog pontifikata jednom je rekao: „ Tko želi znati kako bije srce Poljske, neka dođe na Jasnu Goru u Czenstohowu .“ Tu je zaista prisutna velika vjera prema Majci Božjoj, neopisiv doživljaj.

Povratak u Hrvatsku slijedio je preko Bratislave i Beča gdje smo također imali program. Bila je nedjelja pa smo na hrvatskoj misiji sreli mnoštvo Hrvata i uvjerili se njihovoj vjernosti Bogu i Crkvi. Bijaše evanđelje o Milosrdnom Samaritancu  što nam je upravo jedan od glavnih „ispita“ u Godini Milosrđa. 

Navela sam nekoliko ovih snažnih sadržaja i misli a dragocjene i korisne detalje donosi nam izvješće na stranici Katehetskog ureda Split.

s. Dolores Brkić 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve