Petak, 30. 5. 2014.

U utorak, 20. svibnja djeca sa tetama s. Martinom i s. Kristinom i sa nekoliko roditelja iz našeg vrtića „Mali Isus“ iz Kaštel Kambelovca krenuli su na cjelodnevni izlet u nedavno otvoreni akvarij u Vranjicu i na Manastirine u Solinu.


 Djeca su bila jako uzbuđena,  jer smo danima o tom razgovarali. Dječja pitanja potaknuta njihovom maštom, bila su šarolika i različita.  Putovanje je proteklo u šušuru, a vesela i nasmiješena dječja lica su jedva čekala kada ćemo stići na naše odredište. Uzbuđenju nije bilo kraja.

 Kad smo stigli u Vranjic,  zaputili smo se u akvarij, gdje smo doživjeli bogatstvo jadranskog podmorja. Vidjeli smo različite riblje  vrste: raža, jastog, murina, veliki ugor, morske hobotnice, morske kornjače. Djecu su naročito  fascinirali   „strašni morski psi“ i morske kornjače u vanjskom bazenu. Zadržali smo se malo duže, pa su djeca imala priliku sagledati svaki detalj, osjetiti i doživjeti ljepotu Jadranskog morskog  svijeta i onog što se nalazi u njemu.

Ni posjet Saloni  nije bio manje zanimljiv, usprkos žarkom suncu i vrućini. Šetnja i razgledavanje  Muzeja i Manastirina  prošli su u jednom jako lijepom ozračju, prepunom dječjih pitanja, ushita i oduševljenja. Vodič je objasnio  važnost ovog područja,  početke Salone, starokršćansku kulturu, načinu življenja ljudi u tom vremenu, gradnje bazilika, kuća, javnih kupališta. Govorio nam je o istraživaču don Frani  Buliću, uglednom hrvatskom arheologu i povjesničaru. On je svojim arheološkim istraživanjima i otkrićima u 19 st. dao najveći doprinos upoznavanju ranokršćanske i starohrvatske kulture i baštine na području Dalmacije. Djecu su posebno zapazila natpise na sarkofazima. Na Starinama djeci nije manjkalo mašte, iza  ruševina vidjeli su razna bića iz priča, kako se šuljaju, dolaze…

Na kraju iscrpnog razgledavanja,  okrijepili su se iz ruksaka,  u dubokom hladu  čempresa. Igra, smijeh, veselje  i druženje trajalo je do kasno popodne. Umorni i puni dojmova, djeca su se vratila svojim roditeljima s pričom o jednom uzbudljivom danu……                                                                                                                                                                                         s.Kristina Španjić

  Vijesti - Sve