Utorak, 26. 9. 2017.

Odgovorom na poziv i odluku XV. Redovitog Provincijskog kapitula da se za sve sestre organizira seminar o Lectio divina kako bi se zajedničkim molitvenim razmatranjem Svetoga Pima pridonijelo međusobnom povjerenju i rastu zajedništva, u duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ kroz ovu 2017. godinu održani su jednodnevni seminari Lectio divina uoči svakog turnusa duhovnih vježbi. 


Takvih susreta je bilo ukupno šest, počevši od travnja do rujna, a sve u organizaciji Vijeća za odgoj i trajni odgoj u našoj Provinciji. Seminaru je tako prisustvovala gotovo svaka sestra, osim onih najstarijih i bolesnih. Dani posvećeni Lectio divina, također, bili su odgovor na poziv Majke Crkve koja nas neprestano poziva na slušanje i življenje Božje Riječi u svakodnevnom životu, osobito u naše dane, ali jednako tako i odgovor na naše Konstitucije koje od nas traže vjerno druženje s Riječi. Na važnost i ljepotu molitve uz Sveto Pismo na osobit način poticala nas je kroz godinu i vrhovna glavarica, s. M. Radoslava Radek.

Dan posvećen Lectio divina za sestre u „Kući Djeteta Isusa“ pripremile su i vodile s. M. Sandra Midenjak i s. M. Marina Mužinić. Susret je započinjao u 9 i 30 sati uvodnim predavanjem i prezentacijom na temu Lectio divina. Na taj način nastojalo se sestrama približiti i predstaviti što je to Lectio divina općenito, zašto je važna i koji su njeni plodovi u našem životu, kako se moli Lectio divina prolazeći kroz njene osnovne etape, i na samom kraju kako je naš Otac Utemeljitelj molio i živio Riječ Božju.

Svaka od etapa Lectio divina: Priprema i zaziv Duha Svetoga (Statio), Čitanje (Lectio), Meditacija (Meditatio), Molitva (Oratio), Kontemplacija (Contemplatio), Djelovanje (Actio) bila je predstavljena i obrađena napose. Također, kroz predavanje istaknuta je bila različitost, ali i važnost dvaju oblika Lectio divina, kako pojedinačnog tako i onog zajedničkog. Na osobit način sestre su potaknute da prakticiraju i vježbaju zajednički oblik ove molitve. Stoga, u drugom dijelu prijepodneva, oko 11 sati, nakon predavanja i pauze sestre su praktično i konkretno u skupini iskusile što znači zajedno moliti Lectio divina. Molitva je bila pak vođena uz pomoć s. Sandre i s. Marine, a odabrani evanđeoski tekst nad kojim se molilo bio je Pohod Marije Elizabeti (Lk 1, 39-45). Svaka sudionica je dobila i primjerak na papiru kako moliti osobno nad tim istim tekstom. Nakon ručka i odmora, poslijepodne u 16 sati sestrama bi bio prikazan dokumentarni film „Biblijo, domovino moja“ u kojem razne osobe, crkveni dostojanstvenici, redovnici, redovnice i laici govore o svom iskustvu, o ljepoti i važnosti molitve Lectio divina. Dan bi završavao večernjom molitvom i svetim misnim slavljem.

Sestre su vrlo aktivno sudjelovale u ovim susretima, namjenjenim dubljem poznavanju molitve uz Božju Riječ – Lectio divina, i sa zahvalnošću nastavljale i ulazile u duhovne vježbe koje su bile pred njima. Mnoge od njih su izrazile i želju za istim ili sličnim duhovnim susretima. Neka se Milost Božja izlije na svako srce da možemo ustrajno moliti i hoditi uz Riječ Božju, te Ona donese obilne plodove u našim životima i zajednicama.

s. M. Marina Mužinić 

  Vijesti - Sve