Molitveni hod za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera Utorak, 25. 10. 2022.

Deseta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u ponedjeljak 24. listopada 2022. godine u župi Sv. Antuna Padovanskog u Podvinju.

Jutarnje misno slavlja uz župnika o. Paula Karima predvodio je župni vikar o. Linus Mbajo.
Predstavljajući život i djelo utemeljitelja svoje Družbe Služavki Maloga Isusa sluge Božjega Josipa Stadlera s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako je on upravo na taj dan, prije 132 godine odnosno 24. listopada 1890. godine u Sarajevu osnovao Družbu Služavki Maloga Isusa.
„Ovom prigodom uz molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim zahvaljujemo Bogu za milosti koje je udijelio Crkvi i najpotrebnijima u Društvu po djelovanju Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Zahvaljujemo za 132 godine Božjeg upravljanja i milosnog vodstva Družbe i svake sestre Služavke Maloga Isusa. Za život svake osobno Bogu zahvaljujemo, kao i za njezino vjerno služenje Djetetu Isusu u liku napuštenog djeteta i starca, bolesnika i nemoćnika, kao i beskućnika u kojima Dijete Isus razne nevolje trpi.
Sluga Božji nadbiskup Stadler gajio je silnu ljubav prema Djetetu Isusu. S velikom pobožnom nježnošću štovao je Isusovu malenost. Sestrama Služavkama Maloga Isusa, poručuje u prigodi 25 obljetnice Družbe:“... kao služavke Maloga Isusa pristoji se, da upravo gorite od ljubavi prema njemu. ... Mi bismo bili jako nezahvalni, kada ga ne bismo ljubili, kada nas tolikom ljubavlju k sebi privlači... Iz ljubavi prema utjelovljenom Bogu rodila se 24. listopada 1890. godine u Sarajevu Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Sam Sluga Božji nadbiskup Stadler označio je početak Družbe upravo na taj datum kada je crkva slavila arkanđela Rafaela. Danas iz neba gleda i prati blagoslovom i molitvom ovo započeto Božje djelo služenja Bogu. Upravo u njima Bog je sebi pronašao služavke, osobe koje će ga posluživati u najbjednijima ovoga svijeta.“, rekla je uz ostalo s. Kristina.
Nadalje je vjernike kao i dosadašnjih brodskih župa upoznala sa životom i djelom sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je rođen u Slavonskom Brodu, naglasivši kako tim misnim slavljem i molitvom  za njegovo proglašenje blaženim i svetim osvježavaju spomen na tog duhovnog velikana sveta života. Dodala je kako je njegov život poticaj vjernicima da ga slijede u ljubavi prema Bogu i čovjeku.
Zahvalu župniku i vjernicima uputila je na kraju mise s. Pavka Dujmović, poglavarica u samostanu sestara u Brodskom Vinogorju. Župnik Karim čestitao je sestrama rođendan Družbe i poželio im puno Božjeg blagoslova u daljnjem služenju Isusu.
Vjernici su dobili sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su na kraju mise zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim.  S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 24. studenog, ove godine,  u župi Krista Kralja u Brodskom Varošu.
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve