Nužnost Kalvarijskog puta Utorak, 21. 3. 2017.

Pođimo na put s Kristom…uvijek je uz sigurnost, radost, milost, prisutan križ jer po njemu dolazimo do vlastitog i Kristova Uskrsa. Ove misli često nam u srcu govore koje nosimo u sebi.


Na prošlogodišnjem godišnjem susretu  članova Društva Prijatelja Malog Isusa ( DPMI-a ) pročelnica s. Dolores Brkić, u Katunima-Kreševo najavila nam je naše korizmeno hodočašće ponovno u istoj župi. Jedan od razloga je i prekrasna staza kao i postaje penjući se na brdo. Na duhovno-edukacijskom susretu Animatora (5.11.2016.)  nam je potvrđeno ako bude Božja volja, sigurno idemo na Treću korizmenu nedjelju kad ujedno slavimo i sv. Josipa. Providnost nam je podarila da se poklapa i sa Godinom Očinstva u našoj Nadbiskupiji. Zato se marljivo pristupilo organizaciji ovom hodočašću na našem susretu Animatora u ožujku 2017. godine.

Dogovor je nastavila s. Dolores sa župnikom don Mijom Grozdanićem,  animatoricom Marinom Rubić i s. Dankom Žaper.

Uslijedila su pitanja i razmišljanja kako se samo preko Kalvarije stiže do pobjede. Međutim u razmišljanju koje nam je ponudila pročelnica u našem busu, potvrdila su u našim  srcima ono što često čujemo: SAMO KALVARIJA OBEĆAVA PRISPJEĆE NA CILJ.

Hodočasnici koji su se uputili,   ne samo na“ golo „ povijesno sjećanje, nego s mislima u svojim srcima; „ Isuse dovršitelju naše vjere, daj da idući za Tobom putem križa prispijemo tvome i svome Uskrsu.“ Hrabri kao Veronika, Šimun , Jeruzalemske žene…po zagovoru sv. Josipa stigli su u Katune- Kreševo i okupili se na početku Kalvarije u 15 sati dragovoljni PMI-a iz ; Jesenica, Omiša( župa sv. Petra), Sutivana, Splita; župe Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Obitelji, sv. Spasa- Mejaši, Stadlerovi mladi Druge gimnazije, zatim  iz Kaštel-Kambelovaca, Dugopolja, Ciste Velike i Prijatelji domaćini Katuna i Šestanovca. Uz nas su naše drage sestre; s. Vlasta, s. Eudoksija, s. Danka, s. Rebeka, s. Dolores i s. Branislava (iz Jesenica).

Kako je lijepo, naglasila je pročelnica, kad smo zajedno kao Provincijsko Društvo u ovom hodu za Isusom moleći ga za naše očeve, braću, muževe, buduće izbore muževa, naše duhovne očeve, zahvaljivati za mnoge milosti po zagovoru sv. Josipa, sluge Božjeg Josipa Stadlera…Svoje križeve predati Isusu ali se ujedno radovati Uskrsu.

Postaje su molile članice PMI-a iz više skupina i sestre s. Dolores i s. Rebeka, a križ su nosili hrabro i dostojanstveno muški članovi jer je zaista težak. Uvodnu i završnu riječ imao je župnik te je sve prisutne obogatio svojom duhovnošću. Naša s. Dolores ponudila je tekst, KRIŽNI PUT OCA I MAJKE, od  vjeroučiteljice Marine Šimić kojeg je priredila u Ime Nadbiskupije za ovu godinu Očinstva.  Zbor i PMI-a iz Katuna sa s. Dankom pjevali su uz svaku postaju. Kod 15. postaje kod velikog križa na vrh brda osjetili su svi milost a očitovalo se na ozarenim licima sudionika.

Odzvanjale su nam misli u srcima: Biti pozvan na suradnju s Otkupiteljem i s Njim nositi križ, naša je povlastica kroz roditeljsko poslanje, razna druga duhovna predanja i služenje u našoj svakodnevnici.

Duhovno snaženi doživjeli smo ponovno srdačnost i gostoljubivost Mještana i PMI-a koji su nam priredili osvježenje i okrjepu gdje smo se družili u duhovnoj i prijateljskoj iskrenoj radosti.

Pročelnica je zahvalila svima, posebno suradnicama iz vijeća za DPMI-a , te Marini Rubić članici vrhovne uprave Društva, župniku don Miji i domaćinima. Mi svi posebno smo zahvalili s. Dolores za ovo nadahnuće. Jasno, Bogu koji sve proviđa i dariva hvala i slava po zagovoru sv. Josipa i sluge Božjeg Stadlera Josipa.

 Vesna Mamić , PMI-a

  Vijesti - Sve