Obilježen Stadlerov dan u Sarajevskoj katedrali Četvrtak, 9. 6. 2022.

Spomen na, velikog štovatelja i promicatelja pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu, slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera obilježen je 8. lipnja 2022. u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.

Prije svete Mise, prigodnim molitvenim programom, sestre su se prisjetile Stadlerovih misli i njegove velike ljubavi prema Srcu Isusovu, koje je on zabilježio u jednoj od poslanica koja je bila upućena vjernom puku. Između ostalog Stadler je zapisao: „Ako hoćemo svom dušom nastojati, da proširimo među našim narodom u Bosni prekrasnu pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, treba da ga i mi sami svim srcem obljubimo i sami nastojimo, jedino njega služiti i njegovu volju činit.“  Potaknute tom mišlju, sestre su sa prisutnim vjernicima izmolile zlatnu krunicu. Sveto Euharistijsko slavlje u 18:00h slavio je postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera prof. dr. sc. mons. Pavo Jurišić, uz koncelebraciju vlč. Marka Stanušića i đakona Dine Mustafi.

U prigodnoj propovijedi mons. Pavo se osvrnuo na evanđeoski odlomak i prvo čitanje. Najprije je progovorio o nasljeđu koje je poznato, ne samo znanosti, nego i Bibliji. Nasljeđem se, kako mons. Pavo ističe, mnogo toga opravdava, a Biblija također poznaje i priznaje ulogu nasljednog faktora, kojim je čovjek oslobođen istočnoga grijeha. Bog je čovjeku dao slobodu, kojom se može odlučiti za ili protiv njega. „U tom smislu možemo razumjeti proroka Iliju i prvo čitanje kad Ilija poručuje narodu; - Dokle ćete hramati na obje strane? Ako je Jahve Bog, slijedite ga, ako je Baal, slijedite njega,“ rekao je mons. Pavo. Sluga Božji Josip Stadler često je govorio o ljudskom grijehu tj. o odsutnosti Boga iz čovjekova srca i često poticao vjernike da se ne daju zavarati. „Ako želimo biti Kristovi učenici moramo iz dana u dan ulaziti u životnu borbu koja se nalazi u našoj vlastitoj nutrini koju trebamo prihvatiti, jer je to put kojim trebamo ići ako želimo biti na Božjoj strani,“ misao je kojom je mons. Pavo završio propovijed.

Nakon popričesne molitve svećenici, sestre i vjernici se uputili prema Stadlerovu grobu gdje su izmolili molitvu za proglašenje blaženim i svetim gorljivog zaljubljenika u Presveto Srce Isusovo. Sestre, među kojima su bile i sudionice duhovnih vježbi koje su u tijeku u kući Navještenja na Gromiljaku, pomolile su se u duhu zajedništva za sestre misionarke koje djeluju na Haitiju; s. M. Liberiju Filipović i s. M. Anu Uložnik, koje su ovih dana obilježile važan događaj za njihovo daljnje poslanje na velikom polju misijskoga područja; polaganje kamena temeljca za izgradnju samostana na Haitiju. Neka sve vjerne Služavke Malog Isusa i Stadlerove štovatelje ugrije ljubav Presvetog Srca Isusova, kojoj se povjeravao prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve