Oproštaj sestara od Mandaljene- župa sv. Marije Magdalene Ponedjeljak, 7. 10. 2019.

Dana 06. 10. 2019. godine, nakon 81 godinu predanog služenja, časne sestre Služavke malog Isusa napustile su Župu  u Mandaljeni te su se za vrijeme i nakon sv. mise oprostile od brojnih vjernika te župnika don Vilima Petrovića, a kroz protekli tjedan sestre je posjetio i od njih se  oprostio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić iskazavši im svoje žaljenje zbog odlaska te zahvalnost zbog svega onoga što su kroz svoje djelovanje činile.


U ime cijele župe sestrama se na kraju sv. Mise obratio don Vilim izrazivši svoju duboku zahvalnost svim sestrama koje su živjele i djelovale u Mandaljeni, sjetivši se i onih koje tu počivaju snom mira. Nadalje, izražavajući svoju vjeru u volju Božju kao i u Njegovu providnost don Vilim  je obećao sestrama molitvenu  potporu čitave župne zajednice preporučujući i sebe i župljane u sestarske molitve te je na samom kraju naglasio kako su sestre, ukoliko budu u mogućnosti, uvijek dobro došle natrag u Mandaljenu gdje će biti dočekane širom otvorenih ruku.  

Nakon don Vilimove zahvale župljani su sestrama uručili prigodne darove poslije čega se svima nazočnima, u ime sestara, obratila s. Terezija Pervan, provincijska glavarica rekavši: „Prigodom odlaska naših sestara iz zavoda ˝Josipovac˝ u župi Mandaljena, u ime Družbe, osobito splitske Provincije sv. Josipa, te sestara koje su kroz 81 godinu živjele u ˝Josipovcu˝, želim dati zahvalnost Trojedinom Bogu, župniku don Vilimu Petroviću i  Preko Vas izražavam duboku zahvalnost i prethodnim župnicima, za svu duhovnu skrb za sestre i one kojima su služile u zavodu ˝Josipovac“ i Vama dragi župljani.

Naša Provincijska uprava donijela je odluku o ukinuću redovničke zajednice u Zavodu Josipovac u Mandaljeni, jer zbog nedostatka dovoljnog broja mlađih sestra, sve većeg broja bolesnih i starijih sestara, nije mogla pronaći zamjenu za s. Brigitu Rojnica iz zajednice u ˝Josipovcu˝, koja je u srpnju izabrana za provincijalnu savjetnicu, a preostale tri sestre u zajednici zbog bolesti i starije dobi nisu u stanju same nastaviti život i djelovanje u ˝Josipovcu˝. Današnjim danom prestaje djelovanje naših sestara u zavodu ˝Josipovac˝ i u župi Mandaljena. S dubokom zahvalnošću prema Bogu, prema dubrovačkoj biskupiji i župi Mandaljena, prema Vama dragi vjernici i svim mještanima, teška srca, ali s nadom u Božju pomoć i molitvenu povezanost, opraštamo se od Vas.

Zahvalne smo Bogu, dubrovačkoj biskupiji i Župi Mandaljenja, na mogućnosti da su sestre mogle živjeti i djelovati u zavodu ˝Josipovac˝ i u župi Mandaljena. Žao nam je što Provincija nije u mogućnosti i nadalje ovdje nastaviti svoje djelovanje. Svi zajedno, mi sestre i vi dragi vjernici, molimo za nova duhovna zvanja, kako bi mogle odgovoriti potrebama Crkve. Vrhovna uprava Družbe sestara Služavki Malog Isusa je, na traženje Uprave zavoda i zaklade "Josipovac" iz Mandaljene, te župnika don Mihe Arbulića i dozvole dubrovačkog biskupa Josipa Maria Carevića, poslala sestre 27. travnja 1938. da preuzmu vođenje Zavoda ˝Josipovac˝ u Mandaljeni.  

Zahvalne smo Gospodinu za sve što su sestre, u duhu evanđeskog služenja i u suradnji sa župnicima, kroz 81 godinu radile u zavodu ˝Josipovac˝ i u župi Mandaljena. Sestre su po dolasku u zavod ˝Josipovac˝ poučavale djevojke u kuhanju, ručnom radu, kroju i domaćinstvu, vodile domaćinsku školu, dok im taj rad sa strane državne vlasti nije bio zabranjen, a škola ukinuta. Nakon toga su njegovale po nekog napuštenog starca i staricu, osobito siromašne i napuštene iz župe Mandaljene. Od siječnja 1947. do 15. prosinca 1969. godine sestre iz zavoda "Josipovac" vode domaćinstvo i gospodarstvo samostana sv. Vincenca otaca dominikanaca u Mandaljeni. Zajednica sestara u ˝Josipovcu˝ uvijek je tražila načina kako evanđeoski služiti i ostvarivati karizmu svoje Družbe i nakane ustanovitelja Zavoda ˝Josipovac˝, biti na pomoć bližnjem u nevolji. Tako u zavodu ˝Josipovac˝, od 1964. do 2008. godine, sestre brižno, dannoćno skrbe o djeci–osobama s posebnim potrebama. Od 2008. do nedavno su radile kao medicinske sestre u novoizgrađenom zavodu za osobe s poteškoćama u razvoju u neposrednoj blizini zavoda ˝Josipovac˝. Sestre su od samog dolaska u Mandaljenu, kroz 81 godinu, bile uključene i u župski apostolat, kao voditeljice crkvenog pjevanja i vjeroučiteljice. Pripremale su djecu za slavlja prve svete pričesti, pripremale s djecom i mladima prigodne priredbe. Bile su na raspolaganju kao domaćice župnika, kako u župskoj kući tako i u zavodu ˝Josipovac˝. Vodile su brigu o urednosti župske crkve, kitile oltare, uređivale crkveno rublje, što je doprinosilo svečanosti i duhovnom ugođaju euharistijskih slavlja i pobožnosti. Brojne generacije djece i mladih su poučavale i životom odgajale, kroz vjersku pouku i crkveni dječji zbor, ministriranje, i rad s vanjskim suradnicima sestara Prijateljima Malog Isusa

Hvala Vam dragi vjernici župe Mandaljena, koji ste danas došli da slavite Gospodina s nama u ovom svetom euharistijskom slavlju. Žao je, i vama i nama,  da se naša redovnička zajednica od vas rastaje na jedan vidljivi način. Zasigurno će sestre koje su sada živjele ovdje, kao i one koje su kroz 81 godinu živjele u ˝Josipovcu˝ i župi Mandaljena, biti s vama povezane na duhovni način. Hvala Vam što ste sestre uvijek osjećali kao svoje sestre, što ste kroz sve minule godine bili uz sestre, u zgodno i nezgodno vrijeme, i u miru i za vrijeme drugog svjetskog rata i u progonstvu za vrijeme Domovinskog rata, što ste bili jedna župska obitelj. Uvijek ste imali osjećaja za potrebe sestara i njihovih štićenika osoba s posebnim potrebama, koje su sestre njegovale u ˝Josipovcu˝. Uvijek ste sestrama iskazivali poštovanje i materijalnu potporu, cijenili njihovu ljubav i žrtvu.

Gospodine, molim te rosom svoje milosti blagoslovi prisutne vjernike i ostale župljane župe Mandaljena. Blagoslovi one koji su bolesni i prikovani uz krevet. Olakšaj im patnje, daj im snage i strpljenja u podnošenju boli. Blagoslovi svu djecu, da uvijek ostanu uz Tebe. Blagoslovi mlade ove župe, da u Tebi nađu i imaju smisao vjere i života, da budu vrijedni i korisni graditelji Crkve i Domovine. Blagoslovi sve obitelji, da budu izvor života i radosti. Oprosti Gospodine i nama sestrama, ako smo kroz ovih 81 godinu života i rada u ovoj župi, na bilo koji način povrijedile, ili zasjenile Tebe u sebi pred ljudima. Dragi vjernici, oprostite nam propuste i slabosti nas sestara.  Ostanimo povezani u molitvi, ljubavi i lijepom sjećanju, u zajedništvu s Isusom i Marijom.“

 Nakon zahvalnih riječi s. M.  Terezije, provincijske glavarice uslijedila je procesija s Presvetim te potom druženje u vjeronaučnoj dvorani. 

 s.M. Milana Žegarac

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve