Pod zaštitom Bezgrešne Utorak, 9. 12. 2014.

Dubrovnik, 8. prosinca 2014.

Svake godine o slavlju ovog Marijinog blagdana  na poseban način razmišljamo, kako je Majka Božja Bezgrešna našoj Družbi učinila izvanredni privelegij. Slaveći Bezgrešno začeće mi sestre Služavke Malog Isusa, s velikom zahvalnošću, prisjećamo se prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja naše Družbe sluge Božjega  Josipa Stadlera.  Bezgrešna ga je  na ovaj Blagdan povela u nebo. 


Znamo da je on od djetinjstva bio njezin vjerni štovatelj. Kad se pred kraj života riješio dugova, prodavši brod koji je nosio Njezino ime, uskliknuo je „Tako si ti mene Imakulata izbavila !“

Kroz devetnicu i na svetkovinu Bezgrešne, prije mise zornice u 6 sati ujutro, u našoj kapeli (jer se uređuje svetište „Gospe od Milosrđa“), svako jutro molili smo s vjernicima molitvu „Oče naš, koji si izvor i počelo svetosti…“, za proglašenje blaženim sluge  Božjega Josipa Stadlera. To je bila prigoda da vjernici malo više upoznaju našeg Utemeljitelja, kad se sjećamo njegove 96. obljetnice prelaska u Vječnost. I fra  Ante Logara u svojim propovijedima kroz tjedan, sjetio bi se je ovog velikana Duha.

Fra Stanko Dodig, gvardijan, na svetkovinu Bezgrešne, na početku mise spomenuo je slugu Božjeg Josipa Stadlera i preporučio svima da se mole za njega, da bi što prije bio uzdignut na čast oltara. Spomenuo je njegove posljednje riječi: „Isuse, Bože moj! O Marijo!“ U svojoj  propovijedi osvrnuo se na Mariju Majku Božju – Bezgrešnu, kako je ona rodila Boga i čovjeka i da joj se   trebamo svakodnevno utjecati i moliti za sve naše potrebe.

U kapeli je bilo više od stotinu vjernika i sestara. Pjevao je zbor svetišta „Gospe od Milosrđa“ pod ravnanjem s. Celestine Jerčić. Na kraju mise, sestre i zbor od srca su otpjevali  himnu Družbe. Potom su se svi prisutni našli u blagovalištu sestara.

Gospodine, nama sestrama koje danas živimo i djelujemo u Dubrovniku, daj snage, jakosti  i svoga Duha da budemo prave Služavke, Tvoj znak ljubavi u ovom gradu i vremenu u kojem živimo. Naš Utemeljitelj  znao je  govoriti: „Živjeti znači voljeti i birati ono što se Bogu sviđa“ i  „Ništa nema, čega ne bi mogla Marija od svoga Sina isprositi“ (Izreke, sluge Božjeg Josipa Stadlera, str. 64 i 68.)!

s. Magna  Borovac

  Vijesti - Sve