Proslava Sv. Ane u samostanu “Sv. Ane”, Split Utorak, 26. 7. 2022.

Sjedište splitske provincije "sv. Josipa" je u samostanu "Sv. Ane" u Splitu. Današnji dan je na poseban način obilježen u ovoj našoj provincijskoj zajednici. Sestre su se posebno pripremale kroz trodnevnicu, moleći adorirajući i posteći. Sveta Ana ujedno je i suzaštitnica naše Družbe, uz glavnog zaštitnika sv. Rafaela i suzaštinika sv. Josipa.


Kao glavni samostan Provincije, najintezivnije osjeća poteškoće i probleme s kojima se sestre u zajednicama susreću. Istina to su problemi koji su i u današnjem svijetu svima aktualni; nedostatak radno sposobnih osoba, starija populacija, narušeno zdravlje pojedinaca. Možda Gospodin upravo te probleme prepušta kako bi nas čvršće i jače vezao za sebe, iskazao svoju ljubav i ojačao našu vjeru. Rješenje je u Njegovim rukama i našoj suradnji. Zbog toga su i sestre osim u drugim zajednicama, intezivnije molile i razmišljale, tražeći Božju pomoć i zagovor Sv. Ane, upravo u glavnoj kući Provincije.

Jutarnjom sv. Misom na kojoj su osim sestara iz spomenutog samostana nazočile i sestre iz zajednice na Bačvicama i  s. Vesna  koja danas slavi imendan, započelo je današnje slavlje. Sv Misu predslavio je  mr. sc. don Ante Rako, crkveni sudac i prof. na KBF Split. U homiliji  istakao je misli papa Franje o pobožnosti i štovanju svetaca, koji su uvijek na usluzi ljudima. Njihov značaj i doprinos našem vjerskom životu jest približavanje i autentičnije štovanje Boga. 

Sestre su animirale i sudjelovale u pjevanju, molitvi vjernika i čitanju poslanica. Zajednički stol bio je mjesto izmjene misli i doživljaja koji su doprinjeli radosnoj atmosferi, kao i čestitanje imendana s. Vesni. Za zajedničkim stolom pridružio nam se i fra Jozo Ćirko, dominikanac iz Splitu, koji je svojim humorom obogatio svu prisutnu zajednicu. Fra Jozo je na završenom prov. kapitulu imao sestrama kapitularkama jednodnevnu duhovnu obnovu, te je sestrama poznat po svome angažmanu u Gradu i radu sa beskućnicima. Slavlje se nastavilo i tijekom dana.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve