Proslavljen blagdan Nevine dječice – Patron samostana „Egipat“ u Sarajevu Utorak, 28. 12. 2021.

Na dan kada se Crkva spominje Nevine dječice, mučenika koji su svojim tek započetim životom obilježila Kristov dolazak na zemlju, 28. prosinca 2021. u samostanu sestara Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije i u Stadlerovom dječjem „Egiptu,“ svečano je proslavljen patron samostana.

Sveto euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, uz koncelebraciju otpravnika poslova apostolske nuncijature mons. Amaurya Mediana Blanco, izv. prof. Mons. dr. sc. Franje Topića i vlč. Luke Brkovića.

Na početku misnog slavlja biskup Vukšić je potaknuo sve prisutne da na ovoj euharistijskoj žrtvi mole Gospodina da im dadne snage da mogu vjeru koju ispovjedaju životom, poput Nevine dječice svjedočiti. U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić je rekao:  „Danas kad se prisjećamo na mučeničku uspomenu Nevine dječice, otvaraju se mnoga pitanja u ovome vremenu našega življenja, posebno pitanje zla prisutnog u svijetu.“ Zlo neprihvaćanja i odbijanja Boga iz života je vrlo opasan i perfidan način tjeranja Boga iz srca. Osobno uvjerenje, svjedočenje i navještanje su, kako biskup navodi, tri važne osobnosti kršćanina koje mu pomažu da se suobliči s Kristom i da, poput Nevine dječice, posvjedoče za Istinu. „Vjeru koju ispovijedate, koju nosite kao svoje uvjerenje, želim da zaista riječima potvrđujete i djelima pokazujete,“ – poticaj je kojim je biskup završio propovijed.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme svete Mise animirale su sestre pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.

U zajedništvu sa nadbiskupom, svećenicima i sestrama iz Viteza, nadbiskupije, nuncijature, bogoslovije i Gromiljaka slavlje je nastavljeno u sestarskoj blagavaonici uz pjesmu i druženje oko obiteljskog stola.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve