Proslavljena Blagovijest – patron Društva PMI i patron Kuće Navještenja na Gromiljaku Srijeda, 11. 4. 2018.

U „Kući Navještenja“ sestara Služavki Maloga Isusa na Gromiljaku svečano je 9. travnja 2018. proslavljena Blagovijest. Taj blagdan slavi se kao zaštitnik njihova samostana te zaštitnik Društva prijatelja Maloga Isusa. Trodnevnica je bila priprava za proslavu samog blagdana.


Prvog dana trodnevnice 6. travnja sestre su s vjernicima i prijateljima Maloga Isusa posjetile bolesnike i najpotrebitije u župi Gromiljak nakon čega je u župnoj crkvi Imena Marijina slavljena Sveta misa koju je predvodio župnik don Ilija Karlović.

Svetu misu drugog dana trodnevnice 7. travnja u samostanskoj kapelici predvodio je fra Franjo Radman, gvardijan u Visokom. U propovijedi je istaknuo da prazan Isusov grob na uskrsno jutro postaje znakom neopisive radosti za svakog kršćanina – znakom našeg otkupljenja i saznanja da naš život ne završava smrću, nego je samo prijelaz u vječno zajedništvo s našim Ocem.

U nedjelju 8. travnja vjernici i PMI zajedno sa sestrama Služavkama Malog Isusa hodočastili su u sarajevsku katedralu Srca Isusova gdje je Svetu misu u večernjim satima predvodio katedralni župnik i sarajevski dekan vlč. Marko Majstorović. Slavila se nedjelja Božjeg Milosrđa pa je i vlč. Majstorović naglasio koliko Bog jest milosrdan, ali ne smijemo zaboraviti da je i pravedan – takvi moramo biti i sami. U načinu našeg svagdanjeg djelovanja mora biti vidljiva iskra Božje ljubavi i pravednosti.

Nakon Svete mise i klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, vjernici su se pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera za svoje potrebe i nakane izmolivši i zajedničku molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Svečana proslava Blagovijesti bila je 9. travnja u kapelici samostana sestara Služavki Maloga Isusa. Misno slavlje predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u koncelebraciji s fra Mirom Relotom, fojničkim gvardijanom, fra Jankom Ljubosom, fojničkim župnim vikarom, te s don Markom Perićem, umirovljenim svećenikom i bivšim gromiljačkim župnikom.

Vlč. Kajinić  je srdačno pozdravio sve nazočne vjernike i prijatelje Maloga Isusa naglasivši da je velika čast i sreća na poseban način štovati Dijete Isusa i živjeti vrijednosti na koje smo kao Njegovi prijatelji pozvani. Proslava Blagovijesti poziva nas sve da zastanemo na trenutak, da razmišljamo... razmišljamo o sebi, o svojoj vjeri, o služenju dragome Bogu. To isto učinila je i Gospodinova Majka, zastala je na trenutak prilikom Anđelova navještenja, a onda svesrdno prihvatila Božju volju i ispoštovala je potpuno - i u patnji i u radosti.

Pjevanje na Svetoj misi predvodila je s. M. Danica Bilić, pročelnica Povjerenstva Društva PMI, pred kojom su svoje obećanje nasljedovanja Malenog Isusa izrekli vjernici primljeni u punopravno članstvo DPMI, a zatim i kandidati koji su primljeni u pripravništvo DPMI.

Oni trebaju težiti istinskom kršćanskom životu uz razmatranje Riječi Božje, uz molitvu i činjenje dobrih djela kako bi u svojoj obitelji, župnoj zajednici i šire bili pronositelji ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Na kraju svečanosti s. Olga Kikić pročitala je čestitku s. Danice Bilić u povodu Blagovijesti – svim sestrama i članovima DPMI - uz posebnu želju da sve prati zagovor Majke Marije kako bi bili pravi glasnici mira i ljubavi danas u svijetu. (SMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve