SIROMAHA ODJENUTI: Milosrdni Samarijanac (Lk 10, 25-37) Ponedjeljak, 28. 11. 2016.

Split – 26. studenog, 2016. 

Ove kišne subote u Splitu, u samostanu sv. Ane, susrele su se 23 djevojke 7. i 8. razreda  iz Splita, Vranjica, Omiša, Brela, Dugopolja i Trilja. Tema o kojoj smo na ovom susretu, uoči došašća, razmišljale  je SIROMAHA ODJENUTI: Milosrdni Samarijanac (Lk 10, 25-37). Duhovnu obnovu su pripremile s. Matea Periš, s. Petra Šakić, s. Kristina Španjić i s. Jelena Marević


Na početku susreta, nakon molitve i upoznavanja, razmišljali smo na biblijskom tekstu o Milosrdnom Samarijancu. Ovo razmišljanje smo podijelili u šest dijelova: Zakonoznanac - Isus; Isus - Zakonoznanac; svećenik-levit; Isus - svećenik-levit; Samarijanac i Isusov govor. Zaključak našeg zajedničkog razmišljanja je:  Isusova riječ izazov je svakome od nas. Sili nas na novi način razmišljanja! A to znači na novo vrednovanje i novi način djelovanja.

Ako prihvatimo Riječ Božju, ako dopustimo da nas se dotakne u dubinama našega bića – tada doživljavamo Boga. Tada imamo iskustvo Boga. Kakav je Bog prema nama – pozvani smo takvi biti prema ljudima!

Uslijedio je rad u grupama čije su teme bile: bližnji; prevladati udaljenost; Krist na svim mjestima i siromaha odjenuti. Djevojke su se potrudila zaista unijeti dio sebe, svog razmišljanja u ovom radu, što se vidjelo i na izlaganju određenih tema. Za nas koje smo slušale, ovo je bilo jedno malo duhovno bogatstvo.

U podne smo zajednički molile i pjevale srednji čas. Naša kapela odzvanjala je prekrasnim mladim glasovima koji su srcem slavili Boga.

Nakon rada u grupama, uslijedio je kreativni dio dana u kojem smo u opuštenoj atmosferi izrađivali i ukrašavali svjećice koje će nas kroz ovo došašće podsjećati na dolazak istinskog Svjetla koji nas sve prosvjetljuje. Ovu radionicu nam je pripremila s. Matea Periš.

Opuštene i pune kreativnosti, nastavile smo kroz igru povjerenja koju je pripremila kandidatica Tajana Andrle. Zanimljivo je bilo primjetiti kako nije lako ne vidjeti i pri tome slušati nečiji glas koji te usmjerava kamo ćeš ići. Nije se lako predati nekome, a niti voditi i usmjeravati nekoga. Za sve je potrebno predanje, sigurnost i povjerenje.

Naše današnje druženje završile smo u kapelici zahvalivši Bogu na ovom danu susreta, molitve, razmišljanja, stvaranja i igre. Razišle smo se s kratko rečenom, ali jasnom zadaćom koju nam je svima Krist uputi: „Idi pa i ti čini tako!“.

s. J. M.

  Vijesti - Sve