Slavlje Društva PMI-a u Vepricu Četvrtak, 31. 5. 2018.

Posljednje subote u mjesecu svibnju 26. dana u redosljedu 2018. godine, održano je godišnje okupljanje i slavlje članova Društva Prijatelja Maloga Isusa ( PMI-a ) u Vepricu pod okriljem Majke Božje. Zajedništvo nas veseli, mogućnost novih spoznaja i zanos u službi i karizmi sl. Božjeg Josipa Stadlera, okupila je oko 250 članova PMI- a splitske provincije pod motom:“ Tvojom svjetlošću mi ćemo svjetlosti vidjeti“. 


Sudionicu su stigli iz: Splita; svetište Gospe od Pojišana, sv.Križa, sv. Spasa- Mejaši, zatim Sutivana, Jesenica, Omiša, Dugopolja, Ciste Velike, Katuni- Kreševo i Šestanovca, Metkovića, Podgorice, Livna , Kaštel Novog te mladi gimnazijalci Druge - Split.

Ono na početku stvaranja Božjom snagom BI svjetlost, u Betlehemu u ponoć Bog se rodi, nebo zemlju rasvijetli, pred 175 godina zasjala je svjetiljka- Josip Stadler. Ovu godinu obilježava se 175 godina od rođenja i krštenja, 150  godina od svećeničkog ređenja i 100 godina od rođenja za nebo. Blagoslov je to i dar za sestre Družbe Služavki Malog Isusa kao i nas njihove suradnike Društva PMI-a.

Pročelnica Društva PMI-a za splitsku provinciju i članica vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić u uvodu u Euharistijsko slavlje u 10 i 20,  pred Gospinom špiljom srdačno je izrazila svima dobrodošlicu. Na sebi svojstven način izrazila je radost i zahvalnost Malom Isusu, Majci Mariji i sluzi Božjem Josipu Stadleru interpretirajući Njegovo geslo Imaj srce…znakovito je naglasila kako nitko nije dobar tko nema srca. Naš Bog ima srce i Mater naša nebeska, zato ne bojmo se …! Doživimo danas nešto od ljepote zajedništva ovdje u predivnom ambijentu pod okriljem Nebeske majke.

Obratila nam se zatim  provincijalka s. Anemarie Radan, koja je zahvalila neumornoj pročelnici s. Dolores i njezinim suradnicima kao i Zrinki Ančić, članici u Vrhovnoj upravi Društva PMI-a . Istaknula je sestre koje rade s PMI-a , animatore a posebno člana PMI-a  prof. Ivana Bošnjaka i prof. Maju Jakšić te zamjenicu č. Majke s. Vesnu Mateljan. Nadalje je naglasila važne obljetnice utemeljitelja Družbe te njegovo značenje u ono i današnje vrijeme: Svjetiljka koja ne izgara! Provincijalka je izrazila zahvalnost i upravitelju svetišta don Miji Šurlinu.

Misno slavlje predslavio je fra Bože Vuleta koji je i član Društva. Svojom vedrinom i znakovitošću aktualizirao je biti prijatelj u službi riječi Božje i biti bližnjem prijatelj u radosti i svakoj potrebi. Učimo od naših velikana i svijetlimo radošću evanđelja. Misno čitanje čitala je Zrinka Ančić članica vrhovne uprave Društva, psalam je pjevao solist Ivan Bošnjak a molitve vjernika čitali su PMI-a iz više skupina. Prikazni dar bila je svijeća sa likom i porukom sl. Božjeg Stadlera koju su pripremili članovi sa Mejaša- Split i novčani prilog od svih PMI-a iz provincije za postulaturu sl. B. J. stadlera u Sarajevu. Na oltar je te darove donijela obitelj Ribičić, budući da u splitskoj Nadbiskupiji nakon Godine očinstava, sada Godine majke te idemo ususret Trećem nacionalnom susretu katoličkih obitelji u Splitu i Solinu.

Nakon popričesne molitve službeno su primljeni novi članovi Društva koji su dobili iskaznicu, Statut Društva PMi-a , medalju i krunicu Malog Isusa. Novi članovi su iz: Podgorice ( CG ), Metkovića, Sutivana, Katuni-Kreševo, Ciste Velike, svetišta Gospe od Pojišana- Split i Jesenica. Rekla je pročelnica; Tamo gdje niču novi članovi znači da postojeći dobro djeluju !!! Svi zajedno smo obnovili svoja obećanja.

Poslije rekreativnog odmora, druženja i ručka nastavio se program u 14 sati u dvorani. Sav program animirala je pročelnica. Započeli smo pjevanom molitvom Ave Maria koju je pjevao Ivan Bošnjak. Predavanje“ Odgoj za vrednote“, na zadovoljstvo svih nazočnih, održala je prof. Maja Jakšić . Uslijedio je kviz na jedan neobičan način kojeg su pomogle izrealizirati mlade Stadlerove gimnazijalke Druge jezične sa pročelnicom  a svi nazočni su sudjelovali. Na zavidnoj razini pokazali su znanje te svi dobili knjigu o Stadleru kao dar.

Čuli smo i predivne stihove „Stadleru“ koje je izrecitirala gimnazijalka Damira Bočina a napisala s. Dolores. Prigodnu poeziju Stadleru za Jubilej napisala je i recitirala pjesnikinja i članica PMI-a Branka Mlinar. Stadlero geslo „Imaj srce“ koje je uglazbila također s. Dolores otpjevao je duet Ivan Bošnjak i Tihana Trgo. Kreativni scenarij“ Biti animator“ demostrirali su nam Stdlerovi  mladi i djeca. Za kraj „Stadlerovu molitvu“ uz gitaru otpjevao je PMI-a Boris Blažević.

Nastavak programa uslijedio je kod Lurdsko - Vepričke Gospine špilje molitvom krunice koju su molili PMI-a. Lliturgijsko slavlje i krunicu pjesmom i sviranjem uljepšao je Ivan Bošnjak sa PMi-a. Na koncu s. Dolores je zahvalila svima a s. Vesna Mateljan izrekla svoju poticajnu riječ,  prenijela pozdrave Vrhovne glavarice Družbe s. Radoslave Radek i ravnateljice Društva s. Ane Marije Kesten.

Obogaćeni zajedništvom i milostima koje smo primili pjevajući Sred te se pećine,  s puno dojmova radosni krenuli svojim domovima.

Vesna Mamić PMI-a , Split         

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve