Slavlje redovničkih zavjeta u Duhovnom centru kući Djeteta Isusa u Livnu Srijeda, 14. 8. 2013.

U predivnom okolišu Duhovnog centra kuće Djeteta Isusa u Livnu, u miru, tišini, ugodnom osvježenju koje dolazi s rječice Žabljak u ovoj ljetnoj sparini, od 7. do 13. kolovoza sestre Služavke Malog Isusa imale su duhovne vježbe, koje je na zadovoljstvo sestara predvodio dominikanac o. Ivo Plenković, prior samostana na Bolu na otoku Braču. On je s osobitom zahvalnošću prema sestrama Služavkama Malog Isusa prihvatio voditi ove duhovne vježbe, u zahvalnom sjećanju da je prije pedeset godina svoju mladu misu slavio u kapeli zajednice sestara Služavki Malog Isusa u Audregniesu, u Belgiji. Ove duhovne vježbe sa sestrama jubilarkama koje slave 50 godina svojih redovničkih zavjeta i njemu su na svoj način bile zahvalnost godinu za dar 50 godina svećeništva i redovništva, za 50 godina  povezanosti sa sestrama Služavkama Malog Isusa.


Na duhovnim vježbama sudjelovale su 24 sestre, od kojih većina slave svoje redovničke zavjete na vigiliju blagdana Velike Gospe. 

Svečano euharistijsko slavlje, s obredima redovničkih zavjeta, 13. kolovoza ove godine, u kapeli samostana Djeteta Isusa, s početkom u 10 sati, predvodio je banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, u koncelebraciji s dekanom preč. Adlofom Višatickim, župnikom župe Livno, gvardijanom franjevačkog samostana, triljskim dekanom i župnikom don Stipom Ljubas, župnikom župe sv. Križa iz Splita don Ivanom Sučićem, župnikom župe sv. Nikole iz Metkovića don Senkom Antunovićem i drugim svećenicima. 

Na euharistijskom slavlju nazočila je vrhovna glavarica Družbe s. Radoslava Radek, provincijalka splitske Provincije sv. Josipa s. Anemarie Radan s skoro cijelom bivšom i sadašnjom Provincijskom upravom, s velikim brojem sestara Služavki Malog Isusa, nekoliko sestara milosrdnica i franjevki iz zajednica u Livnu, te rodbina, dobročinitelji  i prijatelji samostana. 

Na početku misnog slavlja oca biskupa, svećenike, sestre slavljenice i sve prisutne pozdravila je provincijska  glavarica s. Anemarie Radan. Zahvalila je ocu biskupu na odazivu da predvodi slavlje naših redovničkih zavjeta, te istaknula:  ˝U Vama prepoznajemo dobri i sveti duh našeg utemeljitelja sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je kao vrhbosanski nadbiskup jedno vrijeme bio i apostolski vikar banjalučke biskupije. Svojom prisutnošću i djelovanjem želimo biti ljubav u srcu ove naše mjesne Crkve.˝ Potaknula je roditelje i rodbinu sestara slavljenica da molitvama i žrtvama prate ih i dalje na putu njihova predanja Gospodinu, da uistinu budu Božje, ono što treba da budu, žene Božjeg duha. ˝Redovničko zvanje se potvrđuje i zalijeva vjerom, ljubavlju i žrtvom, kroz radosno služenje Isusu u bližnjima. Budite i nadalje njihova duhovna potpora, a one neka mole Božji blagoslov za Vas, i budu Vaš ponos˝, zaključila je provincijalka s. Anemarie.

Doživotne redovničke zavjete: čistoće, siromaštva i poslušnosti položila je s. Marija  Matea Krstičević.

Sestra Terezija Pervan zahvalila je Gospodinu za 25 godina redovničkih zavjeta.

Dvanaest sestara iz dubine srce zahvalilo je Gospodinu za 50 godina redovničkih zavjeta: s. Agneta Majić, s. Alis Lovrić, s. Bernardica Čalo, s. Branislava Matijašević, s. Ernesta Ereš, s. Estera Goić, s. Simforoza Projić, s. Snježana Grgurin, s. Vjera Brunović, s. Zdenka Tomas, s. Zorislava Vrnoga i s. Želimira Penić;

Sestra Hijacinta Vidović zahvalila je Gospodinu za 60 godina redovničkih zavjeta.

U euharistijskom slavlju sestre su zahvalile Gospodinu na daru milosti redovničkog zvanja i posvećenja. Molile su da ih učini prikladnim sredstvom svoje milosti, da budu žene koje teže viskom stupnju svetosti, znak Božje dobrote i blizine ondje gdje žive i rade, među ljudima s kojima se susreću.

Nakon euharistijskog slavlja nastavljeno je obiteljsko slavlje za stolovima. Slavili smo Gospodina i zahvaljivali mu za divni dar zajedništva i zajedničke potpore na Božjem putu. 

  Vijesti - Sve