„Slavonski Brod – Stadlerov grad“ Nedelja, 27. 4. 2014.

O susretu mladih u Dubrovniku (26. i 27. travnja o. g.) piše naša sestra


Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Dubrovniku, pripremao se danima i mjesecima, kako bi protekao u ozračju radosti, mira i zajedništva u vjeri.

Priprema je popraćena molitvom. Uslijedio je Križni put mladih volontera od Orašca do Srđa, predvođen našim biskupom mons. Matom Uzinićem. Silaskom sa Srđa nastavljeno je euharistijsko slavlje u katedrali u 18 sati drugog dana Križnog puta.

Mladi su imali i duhovno obnovu na kojoj su drugi dan obnove sudjelovali i odrasli uz euharistijsko slavlje u sportskoj dvorani u Gospinu polju. Voditelj je bio fra Ante Vučković.

Sve ove, i druge pripreme, imale su cilj da pripreme srca i duše naših mladih i obitelji diljem naše Biskupije, koji su pokazali veliko srce i dušu da otvore vrata svog srca i domova, da bi ovaj SHKM-ži bio u ozračju radosti i mira. Na ovom susretu HKM-ži 26. i 27. travnja okupilo se više od 35 000 mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Susret je započeo 26. travnja svečanim otvaranjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, pod vodstvom našeg biskupa mons. Mate Uzinića. Obraćajući se mladima, rekao je: „Prije 2 godine, primili smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. Taj blagoslov ste vi naši mladi“. Podizanjem barjaka SHKM-ži i izvođenjem himne „Na slobodu pozvani“ Susret je službeno otvoren.

Ulicama Dubrovnika odvijao se duhovno zabavni program istovremeno na 17 lokacija. Gradom se orila pjesma, ples i radost u ozračju zajedništva. Unatoč teškim vremenskim prilikama, program se odvijao kao da se nad starom gradskom jezgrom nadvilo sunce, ne kiša, koja se nije zaustavljala. Uslijedila je procesija s križem iz Grada prema Gruškoj luci u kojoj se također odvijao duhovno zabavni program, te je u 17 sati održano svečano euharistijsko slavlje. To je mjesto gdje je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio papa, danas sveti Ivan Pavao II. Znamo da je bio veliki prijatelj mladih i osnivač svjetskih susreta mladih. I ovaj dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se na dan proglašenja svetim svog počasnog građanina. Svečanu svetu misu predvodio je naš biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija u RH Alessandra D'Errica, 15 biskupa i oko 500 svećenika. Misno slavlje uzveličao je zbor mladih Dubrovnika. „Na slobodu pozvani“ geslo je dubrovačkog susreta, o kojem je i naš biskup Mate više puta progovorio, obraćajući se mladima: „Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. Nikoga ne prisiljava na vjeru ali uvijek nudi sebe. On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je.“ Za vrijeme svete mise kiša je prestala padati…

Susret se nastavio bogatim večernjim programom na Stradunu pjesmama hrvatskih bendova, poput: Vis Veritas, Zakon neba i mnogim drugim. Stradun, cijeli grad gdje su god smješteni mladi na području Biskupije bila je prisutna pjesma i radost. Naši mladi a i stariji „volonteri“ odigrali su važnu ulogu u ovom susretu i pomogli sa svojom odgovornošću da ovaj Susret prođe mirno i dostojanstveno.

Drugog dana susreta, 27. travnja svaka župa imala je duhovno zabavni program, nakon kojeg je uslijedilo euharistijsko slavlje, kojeg su predvodili nazočni biskupi na susretu.

Tako se u našoj župi, župi sv. Mihajla duhovni program odvijao na igralištu u Gospinu polju, ispod našeg samostana. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak sa župnikom don Željkom Kovačevićem, fra Stankom Dodigom i ostalim svećenicima. Sudjelovalo je oko 3 500 mladih iz Zagreba, Pule, Beograda, Zemuna, Vukovara i Slavonskog Broda. Mladi iz župe „Gospe od brze pomoći“ iz Slavonskog Broda, njih 46, u jednom autobusu, bili su smješteni kod nas u samostanu, sa svojom vjeroučiteljicom s. Ksenijom Leko, uršulinkom. - To su bili mladi iz rodne župe našeg utemeljitelja sluge Božjega dr. Josipa Stadlera. Nama sestrama bilo je drago da su baš oni došli kod nas na smještaj. Na transparentu je pisalo: Slavonski Brod – Stadlerov grad.

Sreći i radosti nije bilo kraja, a to smo i pokazale svojim nesebičnim darivanjem samih sebe, kao zajednice, da bi njihova i naša radost bila potpuna, ali u Bogu i za Boga, zbog kojega se ovaj SHKM-ži i odvijao.

s. Maritana Kešina 

  Vijesti - Sve